Νέο σύστημα αξιολόγησης ετοιμάζεται να καθιερώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης προβλέποντας μπόνους σε υπεραποδοτικούς δημοσίους υπαλλήλους. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Μ. Βορίδης έχει έτοιμο το προσχέδιο του νομοσχεδίου για την εγκαθίδρυση της τηλεργασίας στο Δημόσιο. Στο μεταξύ ο υπουργός εκπονεί ένα συνολικό πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει την πλήρη ψηφιοποίηση της λειτουργίας του Δημοσίου ως προς τον προγραμματισμό προσλήψεων και την καταγραφή των δεξιοτήτων των υπαλλήλων και των υποψηφίων υπαλλήλων, πράγμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με το ποσόν των 60 εκατ. ευρώ.
Πάντως, στο άκουσμα της πρόθεσης του υπουργού Εσωτερικών να εγκαθιδρύσει «μηχανισμό επιβράβευσης των υπεραποδοτικών δημοσίων υπαλλήλων με στόχο την αποτελεσματικότερη άσκηση της Δημόσιας Διοίκησης και της κινητροδότησης για την επίτευξη των εκάστοτε στόχων», δεν είναι λίγοι δημόσιοι υπάλληλοι που φοβούνται τον κίνδυνο διαμόρφωσης άνισων μισθολογικών διαβαθμίσεων. Ενώ, άλλοι φοβούνται πως αυτά τα μπόνους θα έχουν και κομματικό πρόσημο, πράγμα που θα προκαλέσει την έτι περαιτέρω άνθιση της ρουσφετολογικής ευνοιοκρατίας.
«Άραγε τι αλλαγές ετοιμάζει ο κ. Βορίδης;», διερωτώνται οι δημόσιοι υπάλληλοι επαναφέροντας στην μνήμη τους την τιμωρητικού χαρακτήρα αξιολόγηση, που επιδίωξε να επιβάλει ο τότε υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξάλλου, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι επί υπουργίας Βερναρδάκη με το Ν. 4369/2016 θεσπίστηκε ένα σαφώς αντικειμενικό και δημοκρατικός σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι «τα πεπραγμένα της γαλάζιας κυβέρνησης με την άρνηση πρόσληψης μονίμων υπαλλήλων, με την εκτόξευση του αριθμού των μετακλητών και των συμβασιούχων και τη εμπλοκή ιδιωτών στα ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης δημιουργούν εύλογες ανησυχίες».
Πάντως, στελέχη της δημόσιας διοίκησης εκφράζουν μέσω της «Αυγής» την αγωνία τους ότι «η κυβέρνηση θα ακολουθήσει ξανά μια προσπάθεια υπονόμευσης και στοχοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων και υπονόμευσης των μόνιμων σχέσεων εργασίας στο Δημόσιο».
Την ίδια ώρα, πάντως, οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα, μάλιστα, με καλά πληροφορημένες πηγές που έχουν γνώση του νομοσχεδίου, τονίζουν μέσω της «Αυγής» πως πρέπει να αποσαφηνιστεί η διάταξη που αναφέρει ότι «ο τηλεργαζόμενος εκτελεί τα καθήκοντά του μέσα στον οριζόμενο από τις κείμενες γενικές ή ειδικές διατάξεις χρόνο εντός του ωραρίου λειτουργίας του Φορέα όπου υπηρετεί».
Πρόκειται για μια διάταξη που λειτουργεί συμπληρωματικά στα χρονικά όρια τηλεργασίας, όπου αναφέρεται ότι «η τηλεργασία παρέχεται σε καθορισμένες ημέρες ανά εβδομάδα και μήνα εκάστου ημερολογιακού έτους» και πως «δεν μπορεί να υπερβαίνει τις σαράντα (40) εργάσιμες ημέρες ανά ημερολογιακό έτος μέσα σε διάστημα τριών (3) μηνών».
Παράλληλα, γκρίζο σημείο του νομοσχεδίου η εξασφάλιση εξοπλισμού για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα εκτελέσουν τα καθήκοντά τους μέσω της τηλεργασίας «εφ’ όσον ο Φορέας δεν έχει την δυνατότητα να παράσχει Σταθμό Τηλεργασίας» και τότε «ο υπάλληλος δύναται, εφ’ όσον το επιθυμεί, να κάνει χρήση του προσωπικού του τεχνολογικού εξοπλισμού». Ως σταθμός τηλεργασίας ορίζεται η συνολική εγκατάσταση προκειμένου ο εργαζόμενος να παρέχει τις υπηρεσίες του.
(Δημοσιεύεται εμπλουτισμένο σε σχέση με την αρχική του εκδοχή, που εκδόθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ»)
Discussion about this post