Την ώρα που ενεργειακή κρίση χτυπά «κόκκινο» με τους καταναλωτές να διαμαρτύρονται για τους δυσθεώρητους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, οι ιδιωτικές εταιρείες- πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας απειλούν για διακοπές ρεύματος, αλλά ταυτόχρονα εδώ και ένα χρόνο δεν αποδίδουν στους Δήμους τα ανταποδοτικά τέλη για οδοφωτισμό και καθαριότητα, που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι οι Δήμοι έχουν επιλέξει την νομική οδό και στέλνουν εξώδικα στις εταιρείες ενέργειας, προκειμένου να εισπράξουν τα παρανόμως παρακρατηθέντα ανταποδοτικά τέλη. Ένα τέτοιο εξώδικο είναι και του Δήμου Καλλιθέας που ζητά από τις εταιρείες παροχής ενέργειας 342.300 ευρώ από την παράνομη παρακράτηση των ανταποδοτικών τελών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρη Παπαστεργίου το ποσόν που παρανόμως παρακρατούν οι εταιρείες ενέργειας από τους Δήμους για τα ανταποδοτικά τέλη κυμαίνεται μεταξύ των 50 – 60 εκατ. ευρώ. Το θέμα έχει απασχολήσει την ΚΕΔΕ με τους δημάρχους πρώτα των μεγάλων πόλεων να έχουν κινηθεί νομικά προκειμένου να διεκδικήσουν τα παρανόμως παρακρατηθέντα χρήματα.
Όμως, ούτε τα εξώδικα φαίνονται να είναι η πιο αποτελεσματική λύση, γιατί όπως λέει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημ. Παπαστεργίου στην ΑΥΓΗ «λαμβάνουμε από τις εταιρείες όσα χρήματα μας λένε ότι έχουν εισπράξει». «Για παράδειγμα στον Δήμο Τρικάλων κατορθώσαμε και εισπράξαμε 600.000 ευρώ», είπε. Ερωτηθείς γιατί δεν υπάρχει σαφής καταγραφή του ύψους των ανταποδοτικών τελών για κάθε Δήμο, ο Δημ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι «η ΚΕΔΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προκειμένου να φτιαχτεί μια πλατφόρμα, η οποία θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του κράτους και εκεί θα αποτυπώνονται οι χρεώσεις ανά τετραγωνικό μέτρο για κάθε Δήμο και θα φαίνεται τι πρέπει να εισπραχθεί και ταυτόχρονα τι πρέπει οι εταιρείες ενέργειας να αποδώσουν στους Δήμους».
Ενώ για τη νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται από τα υπουργεία Εσωτερικών και Ενέργειας αναφορικά με τις κυρώσεις στις εταιρείες ενέργειας που δεν αποδίδουν τα ανταποδοτικά τέλη, ο Δημ. Παπαστεργίου απάντησε πως «αυτό το ζήτημα είναι ακόμη προς επεξεργασία». Ο ίδιος εξήγησε ότι «το ζήτημα είναι τι γίνεται εάν οι εταιρείες ενέργειας δεν κάνουν εκκαθάριση εντός 2 μηνών, όπως συμβαίνει με την ΔΕΗ, και άρα παρακρατώνται παράνομα τα ανταποδοτικά τέλη». Για αυτό το ζήτημα δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι που κάνουν λόγο για υπεξαίρεση και ζητούν την επιβολή αυστηρών κυρώσεων προς τους ιδιοκτήτες των εταιρειών ενέργειας.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post