Για νέο «χαράτσι» εις βάρος των πολιτών ύψους 240 εκατ. ευρώ κάνουν λόγο οι δήμαρχοι μετά την ψηφισθείσα ρύθμιση για την αναδρομική τέλους ταφής απορριμμάτων από το 2022, που είτε θα το καταβάλλουν οι ίδιοι οι Δήμοι, είτε θα γίνεται παρακράτηση από την τακτική χρηματοδότηση, που λαμβάνουν από το υπουργείο Εσωτερικών. Το ζήτημα απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Με την συγκεκριμένη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στον ψηφισμένο νόμο πλέον του υπουργείου Περιβάλλοντος, το τέλος ταφής απορριμμάτων μπαίνει οριστικά στην ζωή όχι μόνον των Δήμων, αλλά και των πολιτών, καθώς θα πρέπει να αποδοθεί στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Ενώ, λοιπόν, οι εν ενεργεία δήμαρχοι, αλλά και οι νεοεκλεγέντες θεωρούσαν δεδομένο ότι αυτή η υποχρέωση δεν θα περιλαμβάνεται στους προϋπολογισμούς του 2023 και του 2024, αυτό ανατρέπεται!
Τι προβλέπεται;
Οπότε, έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, θα καταβληθεί το ποσόν των 60 εκατ. ευρώ στο ταμείο του ΕΟΑΝ. Το συγκεκριμένο ποσόν αφορά το 2022 και θα παρακρατηθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, που καταβάλλονται στους Δήμους από το υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης, εντός του 2024 πρέπει να καταβληθεί το τέλος ταφής απορριμμάτων για το 2023 και το 2024.
Με την νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι έως την 31η Μαρτίου 2024 και έως την 30η Σεπτεμβρίου 2024 και για κάθε επόμενο έτος αντίστοιχα, οι Δήμοι θα πρέπει να υποβάλουν στον ΕΟΑΝ τα στοιχεία σχετικά με τον υπολογισμό του τέλους ταφής για το Β’ εξάμηνο του προηγούμενου έτους και το Α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους και να αποδίδουν το αντίστοιχο ποσόν έως την 30η Απριλίου και την 30η Οκτωβρίου του επόμενου έτους, αρχής γενομένης από το 2024. Σε περίπτωση, μη υποβολής των σχετικών στοιχείων για το τέλος ταφής, οι Δήμοι θα έχουν παρακράτηση του ποσού και χρηματική ποινή που θα αντιστοιχεί στο γινόμενο που προκύπτει από το ήμισυ των ποσοτήτων του προηγούμενου έτους πολλαπλασιαζόμενο με το οριζόμενο ανά τόνο αποβλήτων ύψους τέλος ταφής (σ.σ. 35 ευρώ για την 31. 12.2025, 45 ευρώ για το 2026 και 55 ευρώ για το 2027 και έπειτα), προσαυξημένο κατά 10%!
Πρόσθετη επιβάρυνση για τους δημότες!
Επί της ουσίας πρόκειται για το ποσόν των 240 εκατ. ευρώ, το οποίο επειδή σχετίζεται με την διαχείριση απορριμμάτων πρέπει να εγγραφεί ως έσοδο στα ανταποδοτικά τέλη (τέλη καθαριότητας). Επειδή, όμως, τα ανταποδοτικά τέλη πρέπει να είναι ισοσκελισμένα, αυτό πρακτικά θα φέρει πρόσθετη επιβάρυνση για τους δημότες. Ενώ, λοιπόν, οι περισσότεροι δήμαρχοι υποσχέθηκαν στους δημότες μείωση των δημοτικών τελών, τώρα θα είναι υποχρεωμένοι να πάρουν την υπόσχεσή τους πίσω!
Αντιδράσεις
Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, δεν ήταν λίγες οι φωνές που όχι απλώς εξέφρασαν την αντίδρασή τους στο «νέο χαράτσι», αλλά υπογράμμισαν ότι «στην ουσία εξανεμίζεται η αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ για το 2024 στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ θα κληθούν να το πληρώσουν οι δήμοι από τα ανταποδοτικά τους έσοδα». Δεν ήταν λίγοι οι δήμαρχοι που πρότειναν μετ’ επιτάσεως να ενεργοποιηθεί η απόφαση για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να ακυρωθεί η νέα νομοθετική ρύθμιση. Το σκεπτικό τους είναι ότι συνιστά «αντισυνταγματικότητα» η υποχρεωτική παρακράτηση της τακτικής χρηματοδότησης των Δήμων υπέρ του τέλους ταφής απορριμμάτων.
Χαράτσι, αντί για υποδομές και εξοπλισμό ανακύκλωσης
Ενώ άλλοι επέκριναν την κυβέρνηση ότι «πρωτίστως επιλέγει να επιβάλει το τέλος ταφής και δεν ασχολείται καθόλου με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, ούτε με την καθυστέρηση στην αγορά εξοπλισμού ανακύκλωσης, τη στιγμή που υπάρχουν αδιάθετα ποσά για αυτόν τον σκοπό στα ταμεία του ΕΟΑΝ και του Πράσινου Ταμείου». «Δηλαδή εμείς θα βάζουμε χαράτσι στους δημότες μας, για να φτιάχνουμε το αποθεματικό του ΕΟΑΝ», διερωτήθηκαν σκωπτικά οι δήμαρχοι. «Με τη νέα ρύθμιση ο ΕΟΑΝ από 30 εκατ. ευρώ θα έχει αποθεματικό ύψους 100 εκατ. ευρώ, αλλά εμείς δεν θα έχουμε εξοπλισμό ανακύκλωσης (κάδους, οχήματα)», κατήγγειλαν οι δήμαρχοι.
Παράλληλα, διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι το Πράσινο Ταμείο διαθέτει αποθεματικό ύψους 2,6 δισ. ευρώ από έσοδα που σχετίζονται με τακτοποιήσεις ιδιοκτησιών και αντί τα χρήματα αυτά να κατευθύνονται στους Δήμους για έργα βελτίωσης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου. «Μόνον ένα πολύ μικρό μέρος καταλήγει στους Δήμους για έργα και το υπόλοιπο κατευθύνεται για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους», κατήγγειλαν οι δήμαρχοι.
Discussion about this post