Σε θολά νερά πλέουν οι 332 δήμαρχοι και οι 13 περιφερειάρχες με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), που καλούνται να προετοιμάσουν την κατάρτιση των προϋπολογισμών του 2021. Κι αυτό γιατί δεν έχουν γνώση του πραγματικού ελλείμματος του 2020, που προέκυψε εξαιτίας των έκτακτων δαπανών λόγω του κορωνοΐου και των διαφυγόντων εσόδων από απαλλαγές τελών και λοιπές απώλειες, που σχετίζονται με την οικονομική ύφεση. Να σημειωθεί ότι η τελευταία εκτίμηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ύφεση του 2020 μπορεί να αγγίξει το 9% για την χώρα μας με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για τις τοπικές οικονομίες. Ωστόσο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) περιορίζει το εκτιμώμενο έλλειμμα των ΟΤΑ για το 2021 στα 143 εκατ. ευρώ, υπολογίζοντας ότι αυτό θα προκύψει από αυξημένες ακατηγοριοποίητες δαπάνες.
Ποιο το κόστος του κορωνοΐου για τους ΟΤΑ;
Με αυτόν τον τρόπο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν απαντά στο ερώτημα των αιρετών για το ύψος του πραγματικού ελλείμματος στα ταμεία των ΟΤΑ και συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με τα απολογιστικά στοιχεία κυρίως του β’ τριμήνου του 2020 για τις έκτακτες δαπάνες εξαιτίας του κορωνοΐου. Η δε ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών συνεχίζει να κερδίζει χρόνο, παραγνωρίζοντας την αγωνία των αιρετών και την ίδια ώρα επιμένει με νέα εγκύκλιό του να συγκεντρωθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων και των νομικών προσώπων τους σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας, παρά το αφήγημα Μητσοτάκη περί επιτυχούς συμφωνίας στις Βρυξέλλες για νέο οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 72 δισ. ευρώ έως το 2027 εκ των οποίων, όμως, τα 12,5 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια.
Από του χρόνου…
Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο του το ΓΛΚ, που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη και εν αναμονή της έκδοσης των δυο κοινών υπουργικών αποφάσεων με επισπεύδον το υπουργείο Εσωτερικών, οι ΟΤΑ θα πρέπει να αποστείλουν το αργότερο έως την 1η Σεπτεμβρίου 2020 στην Διεύθυνση Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης τους προϋπολογισμούς του 2021.
Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι εκτιμώμενες δαπάνες λόγω της υγειονομικής κρίσης (COVID-19) θα αναφέρονται ξεχωριστά τους προϋπολογισμούς του 2021, αλλά δεν αναφέρεται πουθενά εάν αυτό το ποσόν θα συσχετίζεται με τις δαπάνες, που ήδη έχουν κάνει οι ΟΤΑ από το φετινό ξέσπασμα της πανδημίας έως την 31η Δεκεμβρίου του 2020. Επίσης, δεν γίνεται καμία αναφορά στο πραγματικό έλλειμμα των ταμείων των ΟΤΑ, που θα καταγραφεί στο κλείσιμο του τρέχοντος έτους, λόγω, επίσης, των αυξημένων διαφυγόντων εσόδων από μη είσπραξη δημοτικών τελών και φόρων, όπως και από μη είσπραξη μισθωμάτων ή αναπροσαρμογής προς τα κάτω των μισθωμάτων.
Αυθαίρετες οι εκτιμήσεις του ΓΛΚ;
Έτσι, το ΓΛΚ εκτιμά για το 2021 πως οι ΟΤΑ θα παρουσιάσουν έλλειμμα μόλις 143 εκατ. ευρώ. Αυτό, σύμφωνα με το ΓΛΚ, προκύπτει από τις αυξημένες δαπάνες στο ύψος των 7,36 δισ. ευρώ έναντι εσόδων ύψους 7,235 δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι με βάση αυτή την εκτίμηση από τα 143 εκατ. ευρώ τα 18 εκατ. ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ. Για «αυθαίρετη» εκτίμηση της εξέλιξης των οικονομικών των ΟΤΑ κάνουν λόγο οι δήμαρχοι, των οποίων οι εκπρόσωποί τους στην ΚΕΔΕ συνεδριάζουν σήμερα στην Αθήνα και αναμένεται να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις, που θα τις διαβιβάσουν στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Στη ΤτΕ οι μεταβιβαστικές δαπάνες…
Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι οι οποίοι εκφράζουν την δυσφορία τους για την επιμονή του υπουργείου Εσωτερικών να μεταβιβαστούν ποσά άνω των 100.000 ευρώ, που βρίσκονται στα ταμεία των νομικών προσώπων των Δήμων στον ειδικό Λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). «Σχεδόν κανένα νομικό πρόσωπο δεν διαθέτει τόσο μεγάλο ποσόν στο ταμείο του», εξηγούν στην «Αυγή» οι αιρετοί, υπογραμμίζοντας ότι «τα νομικά πρόσωπα των Δήμων εκτελούν κυρίως μεταβιβαστικές δαπάνες από το κράτος προς τους ΟΤΑ για πληρωμή προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα, όπως είναι το πρόγραμμα ‘Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής’, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων κλπ».
Προειδοποίηση για πειθαρχικό έλεγχο
Οι αιρετοί δηλώνουν, μάλιστα, εξοργισμένοι με την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ταμειακά διαθέσιμα των νομικών προσώπων των ΟΤΑ. Όπως εξηγούν οι αιρετοί, «η έγκληση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να ελέγξουν την εφαρμογή των κείμενων διατάξεων περί ανοίγματος του ως άνω λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης από τους υπόχρεους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης χωρικής αρμοδιότητάς τους, τηρώντας ενήμερο σχετικά το Υπουργείο Εσωτερικών», συνιστά «ό,τι απαξιωτικό για τον ρόλο μας». Συγκεκριμένα, πρόκειται για εκκίνηση διαδικασίας πειθαρχικού ελέγχου των αιρετών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την εγκύκλιο.
Στην λίστα της εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών, περιλαμβάνονται μόλις δυο δήμοι που δεν έχουν ανοίξει λογαριασμό για το ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Πρόκειται για τους δήμους Μεγίστης και Λυκόβρυσης – Πεύκης. Ενώ, οι 159 αναφορές σε δήμους αφορούν τα νομικά πρόσωπα αυτών, όπως είναι οι κοινωφελείς επιχειρήσεις τους και τα λιμενικά ταμεία.
Η ΚΕΔΕ ζητά νομοθετική ρύθμιση
Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων στην Τράπεζα της Ελλάδας έχει συζητηθεί πολλάκις στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Ιδίως μετά τις πανομοιότυπες αρνητικές, για τους ΟΤΑ, αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδόθηκαν τον Μάιο του 2020. Η ΚΕΔΕ αποφάσισε ομόφωνα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση εκ μέρους των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, που να εξαιρεί τους ΟΤΑ από αυτή την υποχρέωση, «αφού πλέον δεν υπάρχει εμφανής κίνδυνος να οδηγηθεί η χώρα σε χρεωκοπία», όπως χαρακτηριστικά λένε οι αιρετοί, ενώ, όπως τονίζουν «υπάρχει κίνδυνος τοπικής χρεοκοπίας».
Discussion about this post