Με σοβαρές καθυστερήσεις για βγει και φέτος η προκήρυξη για τις δωρεάν θέσεις σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς όπως και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ για παιδιά με αναπηρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη αναμένεται να εκδοθεί από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) στα τέλη Ιουνίου. Για το πρόβλημα ζητούν εξηγήσεις 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εργασίας, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Εσωτερικών κάνοντας λόγο για «σκόπιμη κωλυσιεργία».
«Η κυβέρνηση και φέτος καταδικάζει εκατοντάδες χιλιάδες γονείς στην αβεβαιότητα και δεκάδες ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς σε αδυναμία να συμμετέχουν στο πρόγραμμα», τονίζει η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, που κατέθεσε την σχετική ερώτηση στην Βουλή μαζί με τους τομέαρχες Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση και Εσωτερικών Κώστα Ζαχαριάδη και ακόμη 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Κι ενώ από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διακινείται η πληροφορία ότι φέτος οι αιτήσεις για τα δωρεάν κουπόνια (vouchers) θα ξεκινήσουν αρχές Ιουλίου και θα δοθούν 15.000 voucher περισσότερα, «στην πραγματικότητα ο αριθμός αυτός δεν είναι παρά η συγχώνευση των δύο περσινών διακριτών προγραμμάτων πέρυσι για μητέρες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα», στηλιτεύει η Θ. Φωτίου.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «ειδικά για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ δεν έχουν καν εκδοθεί οι ΚΥΑ για τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας σε εφαρμογή του Ν. 4756/2020, οπότε δεκάδες ενδιαφερόμενοι φορείς, δημοτικοί και ιδιωτικοί, πιθανότατα δεν θα μπορούν να υποβάλουν συμμετοχή στο φετινό πρόγραμμα». Πρόκειται για το νέο πρότυπο κανονισμό λειτουργίας που θέτει ως προϋπόθεση τα ΚΔΑΠ να μην αξιοποιούν σχολικές αίθουσες και οι Δήμοι να αναλάβουν την δαπάνη για ενοικίαση νέων κατάλληλων χώρων.
Η Θ. Φωτίου επισημαίνει, μάλιστα, ότι μαζί με τον αριθμό των κουπονιών προκύπτει ζήτημα με τον προγραμματισμό που πρέπει να κάνουν αφ’ ενός οι οικογένειες για τη νέα σχολική χρονιά, αφ’ ετέροου οι Δήμοι και οι ιδιοκτήτες δομών παιδικής φροντίδας αναφορικά με τις προσλήψεις προσωπικό». «Αυτή η κωλυσιεργία προκαλεί σοβαρή βλάβη», καταλήγει η Θ. Φωτίου.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post