Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο τοπικής χρεοκοπίας βρίσκονται τουλάχιστον 150 δήμοι της χώρας, με τον αριθμό τους να προσεγγίζει το 50% των 332 ΟΤΑ α βαθμού. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται για γενναία οικονομική στήριξή τους, όπως ζητά μετ’ επιτάσεως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, αλλά δεν φαίνεται να εισακούεται. Το ζήτημα έθεσε στην Βουλή, ο τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης ζητώντας από την κυβέρνηση αφ’ ενός μέτρα στήριξης των δήμων, όσο και των εργαζομένων των ΟΤΑ, αλλά και των επαγγελματιών, που έχουν αφ’ ενός ανοικτές οικονομικές υποχρεώσεις προς τους δήμους και αφ’ ετέρου διαπιστωμένη αδυναμία να τις καλύψουν. «Θα καλύψουμε τις απώλειες των δήμων πέραν όσων εκτάκτως έχουν εκταμιευτεί», απάντησε κάπως γενικόλογα στον Χρήστο Σπίρτζη ο υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.
Μένοντας στο σκοτάδι…
Προς το παρόν, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κρατούν ερμητικά κλειστά τα χαρτιά τους, παρότι έχουν τα διαθέσιμα στοιχεία για το ύψος των δαπανών που έχουν κάνει οι δήμοι με σκοπό την κάλυψη των αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοΐου. Τουναντίον, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος παραπέμπει στις επικείμενες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την Πέμπτη σχετικά με τις νέες προσκλήσεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 2,5 δισ. ευρώ με το ορίζοντα το 2023 για τεχνικά έργα υποδομών.
«Θα ξεσηκωθούμε!»
«Κανείς δεν ξέρει το συνολικό ποσό, που πράγματι έχουν δαπανήσει οι 332 δήμοι της χώρας αποκλειστικά και μόνον για να καλύψουν τις ανάγκες πρόληψης εναντι της πανδημίας του COVID – 19», λένε στην «Αυγή» έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη, εκφράζοντας την έντονη δυσφορία τους για την στάση τόσο του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, όσο και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνηση με αιχμή τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταΐκούρα. «Σίγουρα τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών θα ξέρουν, αλλά δεν θέλουν να μας τα ανακοινώσουν γιατί φοβούνται ότι θα ξεσηκωθούμε!», υπογραμμίζουν οι πολύπειροι αυτοδιοικητικοί.
Ανεπαρκής η οικονομική στήριξη
Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως «μια μικρή οικονομική ένεση», τις έκτακτες επιχορηγήσεις, που εκταμιεύτηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών και μέχρι στιγμής αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 75 εκατ. ευρώ κάλυψαν όλους τους δήμους της χώρας. «Η έκτακτη οικονομική επιχορήγηση είναι ανεπαρκής μπροστά στο τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που θα βρεθούν οι δήμοι τον Αύγουστο», συνεχίζουν οι αυτοδιοικητικοί, καθώς οι υπηρεσίες τους θα κληθούν να συντάξουν τους νέους προϋπολογισμούς για το 2021.
Μεγάλο το χρηματοδοτικό κενό
«Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό, γιατί κληθήκαμε εν μέσω πανδημίας να ανταποκριθούμε στις πολλαπλάσιου οικονομικού μεγέθους ανάγκες, που έχουν προκύψει, όπως και στην εκπλήρωση πρόσθετων αρμοδιοτήτων που μας τις φορτώνει η κυβέρνηση χωρίς να μας δίνει καμία ουσιαστική οικονομική ενίσχυση», λένε με έντονη αγωνία οι αυτοδιοικητικοί.
«Αυτό το χρηματοδοτικό κενό θα αποτυπωθεί την 30η Ιουνίου του 2020, οπότε και θα έχουμε τα οριστικά στοιχεία δαπανών του δεύτερου τριμήνου, δηλαδή της περιόδου Μαρτίου – Μαΐου», συνεχίζουν στον ίδιο αγωνιώδη τόνο οι αυτοδιοικητικοί. Σημειώνουν, όμως, ότι «τότε, την 30η Ιουνίου του 2020 θα αποτυπωθεί η απόκλιση από την στοχοθεσία των οικονομικών των Δήμων», υπογραμμίζουν, υπενθυμίζοντας ότι η στοχοθεσία αφορά στην καλή ή μη εκτέλεση του προϋπολολγισμού των δήμων.
«Οδεύουμε προς τοπική χρεωκοπία»
«Η αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης των δήμων θα είναι πολύ χειρότερη μετά την λαίλαπα του κορωνοΐου, που με κάθε τρόπο κατορθώσαμε να αποτρέψουμε!», λένε οι αυτοδιοικητικοί ξεφυσώντας. «Πολύ φοβόμαστε ότι θα βρεθούμε πολύ σύντομα με την τοπική χρεωκοπία», λένε στην «Αυγή» με έντονο ύφος έμπειροι αυτοδιοικητικοί και προσθέτουν: «Τότε θα είναι πολύ αργά και αυτά που συζητούμε τώρα θα είναι απλώς μια διαπίστωση αγωνίας για αυτό που έρχεται όχι για τους δήμους μας, αλλά για τις κοινωνίες μας και για την ίδια την χώρα». «Η τοπική χρεοκοπία, που την αποφύγαμε το 2015, θα είναι πολύ χειρότερη τώρα. Γιατί δεν θα μας σώσει κανείς! Και κανείς δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην φτώχεια των ανθρώπων, στα άδεια ταμεία των δήμων και σε μια ενδεχόμενη νέα πανδημία να μας ξαναχτυπά την πόρτα!», λένε οι αυτοδιοικητικοί.
Οι απώλειες σε αριθμούς
Στο ερώτημα ποια η προοπτική ενός ημι – αστικού δήμου πληθυσμού 55.000 κατοίκων, που διαθέτει ένα μικρό αποθεματικό της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ, και καλείται με επάρκεια και συνετή οικονομική διαχείριση να διαχειριστεί απρόβλεπτες δαπάνες έως το τέλος του 2020, η απάντηση απλή: «Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα». Σε αριθμούς, οι δαπάνες για το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου 2020 αποτυπώνεται σε 120.000 ευρώ για υπηρεσίες καθαριότητας, προμήθειες υλικών για απολυμάνσεις και μέτρα προστασίας των εργαζομένων, σε 38.000 για τη μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών από την στιγμή που άνοιξαν τα σχολεία. Να σημειωθεί ότι η ζημία ενός ημι- αστικού δήμου από την απαλλαγή τελών υπέρ των επιχειρηματιών και καταστηματαρχών, κατ’ εφαρμογή της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αγγίζει για το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου 2020 τα 4750.000 ευρώ. Τέλος, καταγράφονται απώλειες εσόδων για τον δήμο από μισθώματα δημοτικών ακινήτων, που ακόμη δεν μπορούν επ’ ακριβώς να υπολογιστούν.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post