Εάν κάνουμε παραδοχή ότι είναι αναγκαίος ο κρατικός έλεγχος στην εκτέλεση των δημοσίων έργων, στην λειτουργία υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, όπως είναι τα γηροκομεία, οι παιδικοί σταθμοί, πόσο μάλλον στην παραγωγή ειδών διατροφής, τότε σίγουρα θα συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι υπηρεσία, που πρέπει να την παρέχει το κεντρικό κράτος! Προφανώς αυτό έχει κόστος! Πόσο, όμως, είναι το πραγματικό κόστος αποζημίωσης για τους ελεγκτές και τους μηχανικούς του Δημοσίου για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους εκτός έδρας; Η απάντηση είναι κάτι περισσότερο από αποκαρδιωτική.
Το κόστος της εκτός έδρας απασχόλησης
Κατ’ αρχάς, ως εκτός έδρας μετακίνηση λογίζεται μόνον η μετακίνηση άνω των 50 χιλιομέτρων. Το Δημόσιο καλύπτει για βενζίνη μόνον τον ποσόν του 0,15 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Για το δε κόστος μετακίνησης εκεί που δεν μπορεί να φτάσει το αυτοκίνητο, και απαιτείται άλλο μέσο, όπως είναι το πλοίο, καθότι η Ελλάδα είναι μια νησιωτική χώρα είναι το ελάχιστο! Παράλληλα, απαιτείται απόδειξη ότι δεν μπορεί ο υπάλληλος να εξυπηρετήσει την υπηρεσία με ΚΤΕΛ για να μπορέσει να πάρει την αποζημίωση της χιλιομετρικής απόστασης για την χρήση βενζίνης – πάντα με την αποζημίωση της βενζίνης να είναι 0,15 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Για το κόστος διαμονής, το Δημόσιο καλύπτει έως 40 ευρώ. Η αποζημίωση των υπαλλήλων για εκτός έδρας παροχή εργασίας αντιστοιχεί στα 20 ευρώ ανά ημέρα. Οι υπερωρίες δεν υπολογίζονται δεδομένου ότι το όριο είναι 20 εργάσιμες ώρες τον μήνα.
Έλεγχος στη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα
Πως, όμως, μπορεί ένας ελεγκτής από την Σύρο να μετακινηθεί στην Κύθνο αυθημερόν, αφού δεν υπάρχει απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση, παρά μόνον μέσω του Πειραιά; Η αντίστοιχα πως μπορεί να μετακινηθεί τον χειμώνα από την Σύρο προς την Κάρπαθο, αφού πρέπει να πάρει το καράβι από τον Πειραιά; Πως μπορεί ένας ελεγκτής να μετακινηθεί αυθημερόν από τα Ιωάννινα στην Κέρκυρα; Πως μπορεί να έχει αυθημερόν πρόσβαση ένας μηχανικός σε απάτητα βουνά, κακοτράχαλους δρόμους, χωρίς να έχει όχημα, για να κάνει έλεγχο ή αποτύπωση ή χάραξη ενός δρόμου;
Και τι απαντά η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε αυτό το αντικειμενικό πρόβλημα; Κατά την τελευταία κινητοποίηση των Πανελλήνιων Ομοσπονδιών ελεγκτών και μηχανικών του Δημοσίου, η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη ήταν κάτι περισσότερο από αφοπλιστική! «Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, για να καλύψουμε το κόστος των αποζημιώσεων», είπε στους εκπροσώπους των ελεγκτών και μηχανικών του Δημοσίου, προκαλώντας τους οργή και αγανάκτηση.
Το φιλότιμο εξαντλήθηκε!
Στο πλαίσιο της κοινής παρέμβασής τους, οι εκπρόσωποι των έξι Πανελλήνιων Ομοσπονδιών απάντησαν πως «δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε την Υπηρεσία για την άσκηση των καθηκόντων μας!». «Το φιλότιμο των ελεγκτών έχει ήδη εξαντληθεί», είπε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ) προσθέτοντας: «Δεν είναι δυνατόν να βγαίνουμε για ελέγχους με τα δικά μας οχήματα και να πληρώνουμε την βενζίνη από την τσέπη μας». «Εμείς που υπηρετούμε στους ελεγκτικούς μηχανισμούς των Περιφερειών, βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κάνουμε ελέγχους», τόνισε η Βέτα Πανουτσάκου, εξηγώντας ότι οι ελεγκτές των Περιφερειών ελέγχουν την λειτουργία των πάσης φύσεως επιχειρήσεων, τις καλλιέργειες, τα τεχνικά έργα, τα γηροκομεία, τους παιδικούς σταθμούς κλπ. «Δεν είναι ένα θέμα που το θέτουμε τώρα, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην αύξηση του κόστους της βενζίνης, λόγω της εκτόξευσης του πληθωρισμού.
Πειθαρχικές διώξεις στους ελεγκτές
Η Βέτα Πανουτσάκου έδωσε το παράδειγμα του ελέγχου στο γηροκομείο πού βρίσκεται στο δήμο Κορυδαλλού και είπε ότι «οι ελεγκτές βγήκαν με τα δικά τους αυτοκίνητα για να κάνουν έλεγχο» και στηλίτευσε το γεγονός ότι «αν δεν πήγαιναν να κάνουν έλεγχο, θα διώκονταν για παράβαση καθήκοντος». Ταυτόχρονα, η ίδια κατήγγειλε και τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη υπογραμμίζοντας ότι «ενώ άσκησε πειθαρχική δίωξη σε ελεγκτή για καταχρηστική συμπεριφορά όταν ο τελευταίος διαμαρτυρήθηκε για το κόστος της βενζίνης και των μετακινήσεων, άλλα τόσα χρόνια ο Περιφερειάρχης, δεν έκανε τίποτα για να λύσει το πρόβλημα». Παράλληλα, η Βέτα Πανουτσάκου κατήγγειλε τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και την τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπογραμμίζοντας ότι: «Εάν δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την κάλυψη του κόστους των κρατικών ελέγχων τότε αυτό που μας λένε είναι ότι δεν θέλουν να ασκείται κρατικός έλεγχος».
Το κόστος του ελέγχου βαρύνει τους υπαλλήλους
«Η αποζημίωση για τα καύσιμα είναι μόλις 0,15 ευρώ ανά χιλιόμετρο», επισήμανε ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ), εξηγώντας ότι η τιμή της βενζίνης αντιστοιχεί στα προ δεκαετίας δεδομένα και όχι στα τωρινά που η βενζίνη προσεγγίζει τα 2 ευρώ ανά λίτρο! «Συνεπώς εμείς επιδοτούμε την υπηρεσιακή μετακίνηση», τόνισε ο Δημήτρης Πετρόπουλος.
«Είμαστε αυτοί που μπαίνουμε στην πρώτη γραμμή για την διαχείριση των φυσικών καταστροφών», υπογράμμισε ο Δημήτρης Πετρόπουλος. Ο ίδιος έδωσε το παράδειγμα της καταγραφής των σεισμοπλήκτων μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι Κρήτης. «Οι μηχανικοί ήταν υποχρεωμένοι να κλείσουν μόνοι τους τα εισιτήρια και τα ξενοδοχεία που θα διέμεναν για τις μέρες που θα έκαναν αυτοψία στα σεισμόπληκτα. Επίσης, έπρεπε να καλύπτουν μόνοι τους οι ίδιοι το κόστος διατροφής τους για τις μέρες που έμειναν εκεί», τόνισε ο Δημήτρης Πετρόπουλος. «Πόσο εύκολο είναι, όμως, σε συνθήκες τρομακτικής ακρίβειας να καλύψουμε τόσα έξοδα, τη στιγμή από τα μισθολόγια είναι καθηλωμένα και το κυριότερο είναι ότι δεν δίνονται προκαταβολές», διερωτήθηκε ο Δημήτρης Πετρόπουλος. «Τι γίνεται στις περιπτώσεις που απαιτείται μετακίνηση με παραπάνω από ένα μέσον; Δηλαδή πρέπει συνδυαστικά να χρησιμοποιηθεί πλοίο και αυτοκίνητο. Και σκεφτείτε μόνο ότι για μετακινήσεις εκτός έδρας από 50 χμ έως 160 χμ ημερήσια αποζημίωση είναι μόλις 10 ευρώ», διερωτήθηκε ο Δημήτρης Πετρόπουλος.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον κάμε παράσταση διαμαρτυρίας αλλά ηγεσία το Υπουργείο οικονομικών δεν μας δέχτηκε να κάνουμε συνάντηση παρότι ήταν ενήμερη για την ημέρα τις παραστάσεις διαμαρτυρίας», εξήγησε ο Δημήτρης Πετρόπουλος υπογραμμίζοντας: «Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι η πολιτεία δεν έχει διάθεση να παρέχει τα αναγκαία μέσα για να γίνουν οι έλεγχοι».
Να αυξηθεί η αποζημίωση βενζίνης στα 0,40 ευρώ ανά χιλιόμετρο
«Δεν είναι θέμα δημοσιονομικής πολιτικής! Είναι θέμα, εάν η Πολιτεία θέλει να έχει ποιοτικά έργα και άμεση αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών», τόνισε ο Μπάμπης Θεοδοσιάδης εκπροσωπώντας την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας Δημοσίων Έργων (ΠΟΣΕ -ΥΠΕΧΩΔΕ). «Η αποζημίωση από το 0,15 ευρώ ανά χιλιόμετρο για την κατανάλωση βενζίνης πρέπει να γίνει 0,40 ευρώ ανά χιλιόμετρο», τόνισε ο Μπάμπης Θεοδοσιάδης.
«Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας έδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο ότι η επίβλεψη θέλουν να γίνεται από ιδιώτες εξ αυτού του λόγου και θεσμοθέτησε τους ιδιώτες χωρίς επίβλεψης», υπογράμμισε ο Μπάμπης Θεοδοσιάδης. «Με αυτά τα δεδομένα και εξαιτίας των απίστευτων οικονομικών περιορισμών που θέτει το ίδιο το κράτος κατά την άσκηση του ελέγχου των δημοσίων υπαλλήλων, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει οι έλεγχοι να γίνονται από ιδιώτες φορείς», τόνισε ο Μπάμπης Θεοδοσιάδης.
«Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να δοθεί βαρύτητα στην οικονομική ενίσχυση των ελεγκτικών φορέων προκειμένου να γίνονται αποτελεσματικοί και ποιοτικοί έλεγχοι», υπογράμμισε. «Δεν γίνεται να ξοδεύονται χρήματα στις αναθέσεις έργων, αλλά να μην δίνεται βαρύτητα στην επίβλεψη και την ποιότητα των έργων. Το Δημόσιο δεν μπορεί να λείπει από την επίβλεψη των δημοσίων έργων», υπογράμμισε ο Μπάμπης Θεοδοσιάδης.
Επιστροφή με ότοστοπ
«Για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που προκάλεσε ο Ιανός οι μηχανικοί που έκαναν αυτοψίες αποζημιώθηκαν μετά από δύο χρόνια», τόνισε η Ειρήνη Μπεκιάρη εκπροσωπώντας την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΜΗΤΕΔΥ). Η ίδια εξήγησε ότι η γραφειοκρατική διαδικασία είναι «δυσκίνητη», με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση της αποζημίωσης. «Συν το ότι έχουν μειωθεί κατά 50% οι μέρες που δικαιολογούνται από την υπηρεσία για εκτός έδρας ελέγχους. Και βέβαια λειτουργούμε με υποστελεχωμένες υπηρεσίες», πρόσθεσε η Ειρήνη Μπεκιάρη. Αναφερόμενη στον στόλο των υπηρεσιακών οχημάτων, η ίδια υπογράμμισε ότι είναι «πεπαλαιωμένος», με συνέπεια «πολλές φορές να μένουν στο δρόμο». «Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι μηχανικοί, οι οποίοι πρέπει να επιστρέψουν στην έδρα τους, κάνουν οτοστόπ», τόνισε η Ειρήνη Μπεκιάρη.
Ελλείψεις υπηρεσιακών οχημάτων και οδηγών
Εκθέτοντας την κατάσταση που επικρατεί στον εξοπλισμό οχημάτων των αποκεντρωμένων διοικήσεων ο Χάρης Ζεπάτος εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας μίλησε «για μεγάλη έλλειψη οδηγών οχημάτων και εξοπλισμού». «Η κυβέρνηση αποφεύγει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», υπογράμμισε προσθέτοντας: «Το δε κόστος της βενζίνης είναι τεράστιο! Εμείς καθημερινά κάνουμε πολύ μεγάλες αποστάσεις για να επιτελέσουμε το ελεγκτικό μας έργο». «Οι ελλείψεις ειδικών οχημάτων προκειμένου να έχουμε πρόσβαση σε δυσπρόσιτες περιοχές είναι κάτι περισσότερο από απελπιστική», υπογράμμισε ο Χάρης Ζεπάτος. «Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε τα δικά μας οχήματα, που βέβαια δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δυσπρόσιτες περιοχές ή και αν έχουν η φθορά των οχημάτων μας είναι τεράστια», τόνισε ο Χάρης Ζεπάτος υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων μας που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την άσκηση των ελεγκτικών τους καθηκόντων και οι οικογένειές τους ποτέ δεν αποζημιώνονται».
Το «κόστος» της νησιωτικότητας
Θίγοντας το ζήτημα της νησιωτικότητας, ο Χάρης Ζεπάτος εξήγησε: «Όλες οι αποστάσεις που πρέπει να διανυθούν νησιωτική περιοχή έχουν ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά. Δηλαδή ένας έλεγχος από τη Σύρο στην Κύθνο. Η σύνδεση με Κύθνο γίνεται μέσω Πειραιά όπως μέσω Πειραιά γίνεται μία μετακίνηση από τη Σύρο στην Κάρπαθο». Παραθέτοντας το παράδειγμα της μετάβασης στην Κάρπαθο, ο Χάρης Ζεπάτος διευκρίνισε ότι το νησί έχει μεγάλη έκταση και δεν διαθέτει σταθερό συγκοινωνιακό δίκτυο με λεωφορείο με συνέπεια να απαιτείται αυτοκίνητο. Συνεπώς, «η μετακίνηση γίνεται μαζί με όχημα και κοστίζει 600 ευρώ», είπε ο Χάρης Ζεπάτος διερωτώμενος: «Πως μπορούμε εμείς ως υπάλληλοι να καλύψουμε το κόστος της μετάβασης και διανυκτέρευσης, όταν πρέπει να κάνουμε δυο αυτοψίες μέσα σε ένα μήνα και πρέπει να δαπανηθεί ένας ολόκληρος μισθός;».
Με δυσκολίες οι έλεγχοι στην τροφική αλυσίδα
Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπάλληλων, η Κατερίνα Γιαννούλια εξήγησε ότι εκπροσωπεί τους γεωπόνους, τους δασολόγους, τους κτηνιάτρους, τους ιχθυολόγους και τους γεωλόγους, που υπηρετούν στο Δημόσιο. «Είμαστε αυτοί που κάνουμε τους ελέγχους για την ασφάλεια της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής. Ό,τι δηλαδή έχει να κάνει με τα τρόφιμα, ό,τι έχει να κάνει με τη διατροφική αλυσίδα, ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια της φύσης ,του περιβάλλοντος και των υδάτων σε σχέση με την πρωτογενή παραγωγή».
«Η επιλογή της κυβέρνησης να μην μας δίνει έγκαιρα τις αποζημιώσεις για την διενέργεια ελέγχων συνιστά μία συνειδητή πολιτική επιλογή να μην υπάρχουν έλεγχοι!», κατήγγειλε η Κατερίνα Γιαννούλια. «Είναι δυνατόν να παίρνουμε για αποζημίωση διαμονής 40 ευρώ σε έλεγχο που θα πάμε στη Θεσσαλονίκη ή στα νησιά», διερωτήθηκε προσθέτοντας: «Δεν ξέρω που πραγματικά θέλουν να μένουμε όταν πάμε να κάνουμε έλεγχο».
«Αν ο κόσμος απορεί γιατί διαμαρτυρόμαστε τώρα είναι γιατί Δεν αντέχουμε άλλο! Η αγοραστική μας δύναμη μας επέτρεπε σε ανεκτά όρια να μπορούμε να πληρώνουμε τα έξοδα του ελέγχου εκτός έδρας αλλά τώρα πια δεν μπορούμε», τόνισε η Κατερίνα Γιαννούλια. «Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να επιδοτεί τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας των τραπεζών και των σούπερ μάρκετ και στην πραγματικότητα να αδιαφορεί για τους ελέγχους που πρέπει να διενεργηθούν στην αγορά», υπογράμμισε και κατέληξε λέγοντας: «Η ανάθεση του ελέγχου σε ιδιώτες κοστίζει πολύ περισσότερο από το κόστος εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων».
Discussion about this post