Αντιμέτωποι με τον φόβο να νοσήσουν από τον κορωνοΐο βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στις ευαίσθητες υπηρεσίες των ΟΤΑ και κυρίως όσοι απασχολούνται στις υπηρεσίες καθαριότητας. Την ίδια ώρα, δήμαρχοι και περιφερειάρχες κάνουν αγώνα δρόμου, για να εξασφαλίσουν μάσκες, γάντια, φόρμες, αντισηπτικά και λοιπά είδη που θα προστατεύσουν τους εργαζόμενους. Μπορεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ΠΟΕ – ΟΤΑ να μην έχουν καταγραφεί κρούσματα κορωνοΐου στους εργαζόμενους των υπηρεσιών καθαριότητας, αλλά όπως λένε οι συνδικαλιστές, «ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και εμείς είμαστε ανοχύρωτοι!». Αυτό ακριβώς περιγράφει και η επικαιροποιημένη έκθεση για την εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, που παρουσιάζει σήμερα η «Αυγή» και υπογράφουν οι εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες κ.κ. Ευθύμιος Θανασιάς, Γιώργος Μακρυνός και Γιώργος Ντουνιάς.
Αυξημένη επικινδυνότητα
«Οι ΟΤΑ είναι χώροι αυξημένης επικινδυνότητας για την μετάδοση του κορωνοΐου», επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες και προσθέτουν: «Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ εκτίθενται σε πλήθος βλαπτικών παραγόντων για την υγεία τους». Γι’ αυτό, οι εμπειρογνώμονες συνιστούν «η παροχή υπηρεσιών ιατρού εργασίας πρέπει να παρέχεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, που θα μπορούν να συνεργάζονται με τους εργαζόμενους και διοίκηση στη διαχείριση και των εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων προστασίας από τον κορωνοΐο».
«Κινδυνεύουμε όπως όλοι μας!»
Όπως πληροφορούμαστε από τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ –ΟΤΑ, σχεδόν όλοι οι δήμοι έχουν προσλάβει γιατρούς και τεχνικούς ασφάλειας, προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και ιδίως όσοι απασχολούνται στις υπηρεσίες καθαριότητας. Σε γενικές γραμμές, όπως μας πληροφορούν, υπάρχει επάρκεια υλικών όπως γάντια, μάσκες και αντισηπτικά. «Όμως υπάρχει έλλειψη σε φόρμες εργασίας, ιδίως για το προσωπικό καθαριότητας των δήμων», υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστές στην «Α». «Δεν έχουμε μάθει να έχει μολυνθεί από τον κορωνοΐο κάποιος συνάδελφός μας, αλλά σίγουρα όλοι φοβόμαστε ότι μπορεί να αρρωστήσουμε!», λένε ξεφυσώντας και προσθέτουν: «Δυστυχώς, κινδυνεύουμε όπως όλοι μας!».
Περιορισμένη η απολύμανση
Αυτό που επισημαίνουν ως έλλειψη οι συνδικαλιστές, αφορά στις απολυμάνσεις όχι μόνον των βαρέων οχημάτων, όπως τα απορριμματοφόρα, αλλά και των κάδων και του οδοστρώματος. «Τα απολυμαντικά δεν φτάνουν και είμαστε αναγκασμένοι να δίνεται προτεραιότητα στην απολύμανση των απορριμματοφόρων και των κάδων, όπου υπάρχει δυνατότητα», υπογραμμίζουν. «Δυστυχώς, δεν έχουν όλοι οι δήμοι την ίδια ετοιμότητα και την ίδια επάρκεια σε απολυμαντικά», επισημαίνουν.
«Επιβεβλημένη η απολύμανση»
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση των εμπειρογνωμόνων για την εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου εν μέσω εξάπλωσης του κορωνοΐου η απολύμανση είναι επιβεβλημένη. Όπως εξηγούν οι εμπειρογνώμονες «με την απολύμανση επιταχύνεται η αδρανοποίηση ή η καταστροφή των παθογενών μικρο – οργανισμών, αλλά όχι των ανθεκτικών μορφών τους ». Γι’ αυτό, οι εμπειρογνώμονες προτείνουν «οι χώροι και οι περιοχές που έχουν πιθανά μολυνθεί από τον ιό, πρέπει να απολυμαίνονται πριν την επαναχρησιμοποιήσή τους, λόγω της πιθανής επιβίωσης του κορωνοΐου». «Σε περίπτωση που ο χώρος δεν χρησιμοποιείται, συστήνεται για να γίνει ο καθαρισμός 72 ώρες μετά από την παρουσία του πιθανού ή επιβεβαιωμένου κρούσματος στο χώρο, γιατί το φορτίου του ιού αναμένεται ότι θα έχει σημαντικά μειωθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα», υπογραμμίζουν οι εμπειρογνώμονες.
Προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες
Παράλληλα, οι εμπειρογνώμονες τονίζουν την ανάγκη προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και των εργαζομένων στους ΟΤΑ και ιδίως της καθαριότητας των δήμων. Επικαλούμενοι τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι «παρά τη σταδιακή άρση των περιορισμών, ο ιός θα εξακολουθεί να υπάρχει και μπορούσε να εξαπλωθεί πάλι και πολύ γρήγορα κυρίως στον μη άνοσο πληθυσμό και αυτό να προκαλέσει μεγάλο αριθμό σοβαρό προβλημάτων υγείας στους εργαζόμενους».
Προς το φθινόπωρο…
Ως εκ τούτου, οι εμπειρογνώμονες προτείνουν την προμήθεια των άμεσων τεστ για την διαπίστωση ή μη του κορωνοΐου. Παράλληλα, τονίζουν την ανάγκη για έγκαιρη μέριμνα προμήθειας αντιγριπικών εμβολίων από τις αρχές του φθινοπώρου. Οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν οι ότι δημοτικές αρχές πρέπει να κάνουν μέσω των ιατρών εργασίας για την ενημέρωση των εργαζομένων προκειμένου αυτοί να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης και του πενυμονιόκοκκου.
Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας
Πάντως, λόγω του αυξημένου κινδύνου διασποράς του κορωνοΐου λόγω της άρσης των περιορισμών κυκλοφορίας, όπως και του ανοίγματος του 10% των εμπορικών καταστημάτων, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη εξέδωσε εγκύκλιο που απευθύνεται προς όλους τους φορείς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο «τα μέτρα για την υγεία, την ασφάλεια και την υγιεινή κατά την εργασία σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγονται την οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων».
Μαζί με τα μέτρα ατομικής υγιεινής και μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων σε όλους τους χώρους εργασίας, όπως και τα μέτρα παρακολούθησης της υγείας των εργαζομένων, η γενική γραμματέας Εργασίας στην εγκύκλιο επισημαίνει την ανάγκη για την λήψη περιβαλλοντικών μέτρων, που βασίζεται στην μελέτη των εμπειρογνωμόνων, που παρουσιάσαμε.
Απαραίτητος ο αερισμός των χώρων
Τα περιβαλλοντικά μέτρα κρίνονται απαραίτητα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού και περιλαμβάνουν τον επαρκή αερισμό των εργασιακών χώρων και την τακτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού – κλιματισμού. «Ιδιαίτερη σημασία έχει ο φυσικός αερισμός των χώρων», επισημαίνεται στην εγκύκλιο. Επίσης, κρίνεται απαραίτητος ο καθαρισμός με απορρυπαντικά ή απολυμαντικά, τακτικά και οπωσδήποτε κατά την αλλαγή βάρδιας σε όλες τις υποδομές και τις επιφάνειες των χώρων εργασίας (δάπεδο, πόμολα, κουπαστές διακόπτες, κ.λπ.), όπως και των κοινόχρηστων χώρων όπως χώροι διαλειμμάτων – ανάπαυσης, αποδυτήρια, τουαλέτες, λουτρά κ.λπ. o του εξοπλισμού εργασίας καθώς και των εργαλείων, συσκευών και αντικειμένων που χρησιμοποιούνται (τηλέφωνα, πληκτρολόγια, τηλεχειριστήρια, ανελκυστήρες, ανυψωτήρες κ.λπ.). Επίσης, απαιτείται ο συχνός καθαρισμός των ενδυμάτων εργασίας (φόρμες, ποδιές κ.λπ.) και των συνήθων μέσων ατομικής προστασίας που χορηγούνται (κράνη και υποδήματα ασφαλείας, γυαλιά, μέσα προστασίας της ακοής, άρβυλα κ.λπ.), καθώς και η ασφαλής αποθήκευσή τους.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post