Κλείνουν πλατείες, πεζόδρομοι και λοιποί κοινόχρηστοι χώροι από τραπεζοκαθίσματα χωρίς οι δήμοι να εισπράττουν τα αναλογούντα τέλη κοινοχρήστων, προκειμένου, κατά το σκεπτικό των κυβερνώντων οι μαγαζάτορες να ισοφαρίσουν τις απώλειες τους από την γενική καραντίνα, λόγω κορωνοΐου. Αυτό προβλέπει η ρύθμιση που φέρνει ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος χωρίς όμως να έχει υπολογίσει τις απώλειες από τα έσοδα των δήμων λόγω του κορωνοΐου και χωρίς να έχει υπολογίσει τις επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες από τα άδεια ταμεία των ΟΤΑ α βαθμού, που στην μάχη κατά της πανδημίας έριξαν εκτός των διαθέσιμων πόρων τους, την έκτακτη επιχορήγηση, που δεν αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.
Έτσι, λοιπόν, με την ρύθμιση Θεοδωρικάκου, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους ίδιους, αλλά με απώλεια εσόδων για τους Δήμους. Η διάταξη θα έχει ισχύ έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 με σκοπό να περιοριστούν οι επιπτώσεις στα καταστήματα εστίασης, από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αποτροπή της πανδημίας του COVID-19.
Διπλάσιοι οι παραχωρούμενοι χώροι
Για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων πέραν του ήδη παραχωρηθέντος κοινοχρηστου χώρου, απαιτείται να προηγηθεί σχετική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης». «Ο πρόσθετος κοινόχρηστος χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων μπορεί να εκτείνεται σε συνεχόμενο ή μη της υφιστάμενης παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται δικαιώματα άλλων, που δικαιούνται τον ίδιο κοινόχρηστο χώρο», αναφέρεται στην ρύθμιση. «Ο παραχωρούμενος χώρος μπορεί να εκτείνεται μέχρι του διπλάσιου του χώρου της αρχικής παραχώρησης», επισημαίνεται στη σχετική ρύθμιση. Για την πρόσθετη παραχώρηση χώρου, μάλιστα, στις πλατείες, γίνεται χρήση του σχετικού Βασιλικού Διατάγματος του 1958. Να σημειωθεί ότι με βάση τη διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών «δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη μόνιμων ή προσωρινών σταθερών κατασκευών, καθώς και η εγκατάσταση ηχείων, στο χώρο που παραχωρείται».
Ελάχιστοι οι περιορισμοί
Οι περιορισμοί στην χορήγηση της αδείας χρήσης πρόσθετου χώρου για τα τραπεζοκαθίσματα συνίστανται μόνον στην ανεμπόδιστη διέλευση πεζών και οχημάτων, καθώς και στην προστασία των διαβάσεων των ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων (ΑμεΑ). Την ίδια ώρα, μαζί με την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων προβλέπεται η ανάπτυξη κινητών κατασκευών σκίασης σε κοινόχρηστους χώρους. Η δε λωρίδα ελεύθερης όδευσης πεζών θα είναι τουλάχιστον για 1,50 μέτρο, και σύμφωνα με την ρύθμιση «πρέπει να εξασφαλίζεται και κατά την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων».
Στην ίδια ρύθμιση αναφέρεται ότι «δεν επιτρέπεται ο παραχωρημένος επιπρόσθετος χώρος που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα να επικαλύπτει τυχόν κατασκευασμένο». Επίσης, η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων δεν μπορεί να εμποδίζεται η πρόσβαση και λειτουργία εγκαταστάσεων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας. Οι δε «προσωρινές διαμορφώσεις δεν εμποδίζουν τις εισόδους/εξόδους των παρόδιων κτιρίων, των χώρων στάθμευσης των παρακείμενων χρήσεων, τις απορροές των ομβρίων και τη διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία», αναφέρεται στη σχετική ρύθμιση.
Πρόσθετες διευκολύνσεις…
Επίσης, προβλέπεται μείωση των τελών χρήσης αναλογικά προς την επιβαλλόμενη μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων έως και 50%, στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η παραχώρηση πρόσθετου χώρου, με απόφαση της αρμόδιας Οικονομικής Επιτροπής των δήμων.
Για την διευκόλυνση της τοποθέτησης πρόσθετων τραπεζοκαθισμάτων προβλέπεται η σύνταξη σχετικής μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, η οποία θα λειτουργήσει ως εισήγηση για την Επιτροπή Ποιότητα Ζωής, προκειμένου αυτή να τροποποιήσει την οδική κυκλοφορία. Έτσι, η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής καλείται να ορίσει σε ποιους δρόμους μπορεί «να απαγορευτεί η κυκλοφορία οχημάτων σε δημοτικές οδούς, είτε για ορισμένες ώρες της ημέρας είτε για το σύνολο της ημέρας, καθώς και η προσωρινή απαγόρευση στάσης και στάθμευσης, υπό την προϋπόθεση ακώλυτης διέλευσης οχημάτων άμεσης ανάγκης και διέλευσης/στάσης/στάθμευσης οχημάτων μονίμων κατοίκων και ΑΜΕΑ».
Επίσης, με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής «είναι δυνατή η δημιουργία προσωρινών διαδρόμων κίνησης πεζών, προσωρινών διαδρόμων κίνησης ποδηλάτου και προσωρινή δημιουργία περιοχών ήπιας κυκλοφορίας ή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με μείωση του ορίου ταχύτητας στα τριάντα (30) χλμ/ώρα, σε τοπικές οδούς ή σε περιοχές κατοικίας». Οι αποφάσεις αυτές ισχύουν μέχρι 31.12.2020.
Έλεγχος και πρόστιμα
Για τον έλεγχο παραβάσεων στην λειτουργία των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, οι δήμαρχοι υποχρεούνται να συγκροτήσουν συνεργεία ελέγχου αποτελούμενα από δημοτικούς υπαλλήλους και προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας. Ο έλεγχος αφορά αφ’ ενός την αφαίρεση και περισυλλογή αντικειμένων πάσης φύσεως επί του αυθαιρέτως καταληφθέντος κοινόχρηστου χώρου, αφ’ ετέρου τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια ηχοστάθμης από τη χρήση μουσικής. Στο προσωπικό των συνεργείων της παραγράφου αυτής καταβάλλεται αποζημίωση υπερωριακής απασχόλησης και απασχόλησης κατά τη νύχτα και κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες,
Στις περιπτώσεις αυθαίρετης χρήσης πέραν των παραχωρηθέντων κοινόχρηστων χώρων, επιβάλλεται με απόφαση του δημάρχου σε βάρος του παραβάτη πρόστιμο ίσο με το τέλος που αναλογεί στην παράνομη χρήση. Με μέριμνα του οικείου δήμου απομακρύνονται αμέσως τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα ή τυχόν άλλα αντικείμενα. «Εφ’ όσον βεβαιωθεί δεύτερη παράβαση εντός τριών (3) μηνών, αφαιρείται η άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου και επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας του καταστήματος για τρεις (3) μήνες», αναφέρεται στην σχετική διάταξη.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post