Την πρόθεση να στηρίξει τις νευραλγικές υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) που δίνουν μάχη για την αντιμετώπιση του κορωνοΐου με όσα χρήματα απαιτηθούν πέραν των 15 εκατ. ευρώ, που έχουν ήδη εκταμιευτεί, τόνισε κατά την χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο ίδιος ανακοίνωσε δέσμη μέτρων, που θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα σε όλες τις υπηρεσίες του κράτους και των ΟΤΑ, είτε η εφαρμογή τους βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Σε ερώτηση της «Αυγής» σχετικά με το πόσα χρήματα θα εκταμιευθούν για την κάλυψη αναγκών των ΟΤΑ για το επόμενο δίμηνο, ο υπουργός απάντησε ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες που θα προκύψουν». «Ήδη έχουμε κάνει έκτακτες χρηματοδοτήσεις», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 15 εκατ. ευρώ προς τους 332 δήμους και τις 13 Περιφέρειες για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες αξιοποιούν αυτά τα χρήματα για απολυμάνσεις και λοιπά προληπτικά μέτρα με την διαδικασία των απευθείας αναθέσεων, λόγω των εκτάκτων συνθηκών.
Μάχη με την καθαριότητα
Αναγνωρίζοντας αφ’ ενός την ανάγκη οι πόλεις μας να είναι καθαρές προς αποφυγή μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, που θα επιδείνωναν την δημόσια υγεία, αφ’ ετέρου την ανάγκη οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δήμων να είναι προστατευμένοι, ο υπουργός Εσωτερικών διεμήνυσε προς τους δημάρχους ότι «η αξιοποίηση της έκτακτης οικονομικής επιχορήγησης αφορά και την προμήθεια μέτρων ατομικής προστασίας για αυτούς τους εργαζομένους των ΟΤΑ». Η παρέμβασή του έρχεται ως απάντηση στην διαμαρτυρία της ΠΟΕ- ΟΤΑ, που ζητούσε από τον υπουργό Εσωτερικών να δώσει κατευθύνσεις σε όλους τους δήμους, προκειμένου να υλοποιήσουν τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας για την λήψη μέτρων ατομικής προστασίας. Στο δε σκέλος της ενίσχυση του προσωπικού των δήμων, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι με ρύθμιση πλέον δίνεται η δυνατότητα για έκτακτες προσλήψεις εργαζομένων διάρκειας τεσσάρων μηνών αντί των δυο, όπως ίσχυε προ της κρίσης του κορωνοΐου.
Επεκτείνεται η λίστα των ευπαθών ομάδων
Περαιτέρω, ο υπουργός για την προστασία των δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων των ΟΤΑ επέκτεινε σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας την λίστα των χρονιών πασχόντων, που μπορούν να παραμένουν στο σπίτι τους και να απασχολούνται εξ αποστάσεως. Συγκεκριμένα, πέραν των καρκινοπαθών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, στην κατηγορία των ευπαθών κατατάσσονται πλέον και οι δημόσιοι υπάλληλοι που πάσχουν από πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες και αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη. Αυτοί μπορούν πλέον να λαμβάνουν ειδική άδεια απουσίας από την υπηρεσία, να παραμένουν σπίτι τους και να εργάζονται εξ αποστάσεως.
Επίσης, θεσπίζεται άδεια αναρρωτική ειδικού σκοπού για όσους υπαλλήλους έχει δοθεί οδηγία για κατ’ οίκον περιορισμό χωρίς υποχρέωση να παραστούν σε υγειονομική επιτροπή. Για τους δε γονείς, που εργάζονται στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ με παιδιά έως 15 ετών παρέχονται άδειες ειδικού σκοπού. Όπως μας πληροφόρησε ο υπουργός Εσωτερικών χρήση αυτή της άδειας κάνουν ήδη 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί. Κάθε υπουργείο έχει εκπονήσει το δικό του σχέδιο έκτακτης κατάστασης ώστε τις επόμενες ημέρες να μπορεί να λειτουργήσει με τις απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες.
Εξ αποστάσεως εργασία
Να σημειωθεί ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e.presence μέσω των κωδικών του taxis και επομένως μπορούν να μετέχουν σε τηλεδιασκέψεις και σε επικοινωνία από απόσταση με τους προϊσταμένους ή τους άλλους εργαζόμενους που συνεργάζονται στην υπηρεσία τους. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προετοιμάζει κατά προτεραιότητα με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών τη δυνατότητα λειτουργίας από απόσταση, για να έχουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές εξ αποστάσεως όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε υπουργεία.
Προγραμματισμένη εξυπηρέτηση του κοινού
Προκειμένου, όμως, οι δημόσιες υπηρεσίες και οι υπηρεσίες των ΟΤΑ να εξυπηρετούν σταθερά τις ανάγκες των πολιτών, πλέον πανελλαδικά εφαρμόζεται το σύστημα της τηλεφωνικής και διαδικτυακής επικοινωνίας. «Οι εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις θα εξυπηρετούνται μόνο κατόπιν ραντεβού», ανάφερε ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας ειδικά για την περίπτωση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Παράλληλα, ενισχύεται το προσωπικό που απασχολείται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» με εργαζόμενους από τα ΚΑΠΗ και τους παιδικούς σταθμούς, που από τις πρώτες μέρες της κρίσης του κορωνοΐου είναι κλειστά. Έχει ήδη προβλεφθεί η κατ’ οίκον παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης και ψυχολογικής υποστήριξης των ηλικιωμένων.
Ρύθμιση εκκρεμοτήτων με τους δήμους
Παράλληλα, μετατίθεται κατά δυο (2) μήνες κάθε προθεσμία στο δημόσιο για αιτήματα των εργαζομένων και των πολιτών, καθώς και για τις διοικητικές προσφυγές. Η δε προθεσμία αιτήσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα ακινήτων έχει ήδη μεταφερθεί για την 30η Ιουνίου. Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας οι αιτήσεις για διορθώσεις τετραγωνικών σε ακίνητα έχουν ξεπεράσει τις 256.000. Επίσης, τα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων αυτών συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη και μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις δια περιφοράς.
Θ. Φωτίου: Αξιοποιείστε το ‘μαξιλάρι’ των 37 δισ. ευρώ
«Είμαστε περήφανοι που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κατάφερε, μαζί με τον ελληνικό λαό να εξασφαλίσει το ‘μαξιλαράκι’ των 37 δισ. ευρώ. Αυτά είναι που θα μας χρησιμεύσουν τώρα για να ξεπεράσουμε ό,τι μας συμβαίνει», σχολίασε νωρίτερα (OPEN) η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου. Η ίδια ανέπτυξε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην αύξηση κατά 50% των επιδομάτων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) και των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων. Πρότεινε την λειτουργία κέντρου ενημέρωσης και στήριξης ηλικιωμένων με κορμό την Γραμμή Ζωής – Silver Alert για 100.000 ηλικιωμένους. Υποστήριξε ότι το κόστος δεν ξεπερνά τις 500.000 ευρώ. Παράλληλα, πρόκρινε την αύξηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως και του προσωπικού κοινωνικής εργασίας. Τέλος, τόνισε την ανάγκη οι ενεργές συμβάσεις για τα σχολικά γεύματα να κατευθυνθούν στους δήμους για την σίτιση όσων έχουν ανάγκη.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post