Ανατροπές στον προγραμματισμό των περιφερειακών Δήμων και οικονομική ενίσχυση των μεγάλων αστικών κέντρων φέρνει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό ύψους χρηματοδοτήσεων (πλαφόν) στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας ανακοινώνει παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τα προς ένταξη έργα για την 31η Μαΐου 2021. Κι όλα αυτά μετά από πολύμηνη καθυστέρηση και στάση πληρωμών, μιας που ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος αποφάσισε αιφνιδιαστικά την κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος Ι» και δεν προχώρησε στην υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Ο καθορισμός πλαφόν για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με βάση την νέα κατηγοριοποίηση των Δήμων ευνοεί, λοιπόν, τα μεγάλα αστικά κέντρα, ανατρέποντας επί της ουσίας τον προσανατολισμό του προγράμματος «Φιλόδημος Ι», που αποσκοπούσε στην υλοποίηση έργων υποδομής για τους περιφερειακούς Δήμους. Πρόκειται για μια κυβερνητική επιλογή, που τινάζει στον αέρα την προετοιμασία εκατοντάδων περιφερειακών δήμων καθώς καλούνται πλέον να διαλέξουν εάν θα υποβάλλουν πρόταση για ένα σχολείο ή για δίκτυο υδροδότησης ή υποδομή αφαλάτωσης… Η δε έκκληση του Στ. Πέτσα προς τους Δήμους να θέσουν σε «προτεραιότητα» τις προτάσεις τους για τα προς ένταξη έργα, μάλλον υποκριτική είναι, εάν σκεφτεί κάποιος ότι πλέον η χρηματοδότηση είναι περιορισμένη.
Εξάλλου, η κυβερνητική επιλογή της τελευταίας στιγμής να θεωρηθεί ενιαίο το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μετά από 20 μήνες από την κατάργηση του «Φιλόδημος Ι» θέτει εκ των πραγμάτων τους δημάρχους σε δίλημμα για το ποια έργα θα επιλέξουν να υλοποιήσουν. Κι αυτό γιατί όσοι δήμοι είχαν εντάξει έργα στο «Φιλόδημος Ι» δεν έχουν πλέον μεγάλα περιθώρια για χρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης» με βάση το νέο πλαφόν. Σημειωτέον ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για το εάν θα επαρκέσει η χρηματοδότηση, γιατί όπως πληροφορούμαστε οι προτάσεις κοντεύουν να προσεγγίσουν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι με βάση την τελευταία ΚΥΑ εξαιρέθηκε από συνυπολογισμό της χρηματοδότησης το πρόγραμμα «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021» με αποτέλεσμα να κατεβαίνει το ποσόν της διαθέσιμης χρηματοδότησης των Δήμων. Όπως, επίσης, δεν συνυπολογίζονται οι χρηματοδοτήσεις για α) υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος), β) ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων, γ) αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.), δ) χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, γωνιές ανακύκλωσης και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ε) Ειδικά Σχολεία, Επαγγελματικά Λύκεια, Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία που εξυπηρετούν δύο (2) ή περισσότερους Δήμους.
«Επιτέλους θα απολογηθεί κάποιος στους Δήμους για την προσπάθεια αποδόμησης του ‘Φιλόδημου’;», σχολιάζει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. «Μετά την αναγνώριση ‘μειονεκτημάτων που πρέπει να διορθωθούν άμεσα’ στο δήθεν νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» εμπνεύσεως του πρώην Υπουργού Εσωτερικών προκειμένου να αποδομήσει το επιτυχημένο πρόγραμμα «Φιλόδημος» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, περιμέναμε από την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να επιλέξει, έστω και καθυστερημένα, τον ορθό δρόμο και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ανάγκες ενίσχυσης των Δήμων», υπογραμμίζει ο Π. Σκουρλέτης.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι με τη νέα ΚΥΑ αλλοιώνεται έως εκμηδενισμού ο περιφερειακός χαρακτήρας του προγράμματος. Ταυτόχρονα, «τιμωρούνται όσοι Δήμοι εργάστηκαν σκληρά για να υλοποιήσουν και να εντάξουν έργα στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», αναφέρει ο Π. Σκουρλέτης στηλιτεύοντας το γεγονός ότι πια «αναγκάζονται οι Δήμοι, που ήδη έχουν υποβάλει προτάσεις (με τον προϋπολογισμό του Προγράμματος να έχει ήδη καλυφθεί) να επιλέξουν μεταξύ εξίσου σημαντικών και απολύτως αναγκαίων έργων προκειμένου να ‘χωρέσουν’ στο πλαφόν». Επίσης, ο Π. Σκουρλέτης στηλιτεύει τις «ανορθόδοξες» εξαιρέσεις από το πλαφόν.
«Όλα αυτά ξεκίνησαν από μια μικροκομματική τακτική χάριν της οποίας έπρεπε να θυσιαστεί ο ‘Φιλόδημος’ και να στηθεί ένα δήθεν νέο πρόγραμμα, το οποίο όχι μόνο εισήγαγε πελατειακές λογικές αλλά καθυστέρησε την υλοποίηση σημαντικών έργων για την τοπική αυτοδιοίκηση», σημειώνει ο Π. Σκουρλέτης.
Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι: «Όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν απλώς συνεχιζόταν η επιτυχής υλοποίηση του «Φιλόδημου», στον οποίο είχαν ενταχθεί, σε χρονικό διάστημα 1,5 έτους περίπου, 502 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,302 δισ. ευρώ ενώ αντίστοιχα στο νέο πρόγραμμα κατάφεραν να ενταχθούν μόλις 20 έργα με προϋπολογισμό περίπου 40 εκατ. ευρώ».
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post