Μετά την πολιτική αναβάθμιση του Δημήτρη Παπαστεργίου στην θέση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κενή μένει η θέση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), οπότε ανοίγουν οι διεργασίες διαδοχής στο ανώτατο αυτοδιοικητικό όργανο των αιρετών στους ΟΤΑ Α βαθμού. Η εκλογική διαδικασία σε επίπεδο των 31 μελών του ΔΣ της ΚΕΔΕ θα γίνει την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023 στη 1 το μεσημέρι.
Μέχρι στιγμής επικρατέστερη υποψηφιότητα για την προεδρία της ΚΕΔΕ φαίνεται να είναι, αυτή του Α Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, Λάζαρου Κυρίζογλου. Παράλληλα, υπάρχει κινητικότητα μερίδας των «γαλάζιων» δημάρχων, που για πρόεδρο της ΚΕΔΕ, έστω και μεταβατικό, θα ήθελαν τον Κώστα Μπακογιάννη, δήμαρχο Αθηναίων και ex officio μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Επίσης, ενδιαφέρον εξέφρασε και ο Β Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος όμως έλαβε άμεσα αρνητική απάντηση από τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από το επιτελείο Μπακογιάννη απαντούν ότι ναι μεν υπάρχει κινητικότητα στήριξης του δημάρχου Αθηναίων για την θέση του προέδρου του αυτοδιοικητικού οργάνου, αλλά ο ίδιος δεν φαίνεται να προτίθεται να κατέλθει στον στίβο κόντρα στον πολύπειρο αυτοδιοικητικό άνδρα, Λάζαρο Κυρίζογλου. Ο προβληματισμός Μπακογιάννη φαίνεται να εδράζεται στο γεγονός ότι η θητεία του προέδρου της ΚΕΔΕ, με την παρούσα σύνθεση, θα λήξει σε λίγους μήνες μετά την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2023, οπότε και θα γίνουν οι επόμενες διεργασίες στο γαλάζιο στρατόπεδο.
Πληροφορούμαστε, μάλιστα, ότι η επιλογή να είναι ο Λάζαρος Κυρίζογλου, ο επί πέντε θητείες δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, μεταβατικός πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είναι επιλογή του ιδίου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ως «ηθική αποκατάσταση» της προσφοράς του πρώτου και στην Αυτοδιοίκηση της χώρας, αλλά και στην «γαλάζια» παράταξη.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Λάζαρος Κυρίζογλου είναι ο επικεφαλής των Καραμανλικών σε επίπεδο Δήμων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αναταμειφθεί από την παράταξή του, για την προσφορά του. Το 2014, ο τότε πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς επέλεξε αντί αυτού τον Γιώργο Πατούλη. Ακολούθως, το 2019, ο μετέπειτα πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκη επέλεξε πάλι αντί του Λάζαρου Κυρίζογλου τον Δημήτρη Παπαστεργίου, με τον ισχυρισμό ότι η επιλογή του μόλις με δυο θητείες δημάρχου, θα έδινε «αέρα ανανέωσης» στην Αυτοδιοίκηση, αλλά επί της ουσίας, ο Κυρικάκος Μητσοτάκης επιδίωκε να έχει έναν «δικό του» άνθρωπο, χωρίς βαριά αυτοδιοικητική και πολιτική εμπειρία, που θα έθετε χαμηλά τον πήχη των διεκδικήσεων των δημάρχων. Όπερ και εγένετο…
Στην γαλάζια παράταξη, πάντως, κανένα από τα νεώτερα στελέχη της Αυτοδιοίκησης δεν θα ήθελε να αναλάβει την μεταβατική προεδρία, λόγω του ότι προτιμούν να αφιερώσουν τις δυνάμεις τους στην εκλογική μάχη της 8ης Οκτωβρίου και να ριχτούν μετά στην μάχη της διεκδίκησης προεδρίας ή υψηλής θέσης στο αυτοδιοικητικό όργανο.
Πάντως, για την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Ιουλίου σε επίπεδο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Γιάννη Λυμπέρη, δήμαρχο Ίλιδας, φαίνεται να θέλει να απέχει από την επιλογή ταύτισης με την παράταξη της ΝΔ, με δεδομένο ότι το προεδρείο του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ δεν θα είναι «διαπαραταξιακό», όπως χαρακτηριστικά μας είπε. «Εάν η παράταξη της ΝΔ προτείνει έναν υποψήφιο, ενδεχομένως να τον στηρίξουμε για λόγους ενότητας της Αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε ο Γιάννης Λυμπέρης, επιφυλασσόμενος ο ίδιος να το συζητήσει στο εσωτερικό της «πράσινης» παράταξης. «Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα πάρουμε θέση, εάν η παράταξη της ΝΔ προτείνει περισσότερους από έναν υποψήφιους», ξεκαθάρισε ο Γιάννης Λυμπέρης. Ο ίδιος μας υπενθύμισε την βασική του διαφωνία της παράταξης του ΠΑΣΟΚ με την παράταξη της ΝΔ, η οποία επί προεδρίας Πατούλη και ακολούθως επί προεδρίας Παπαστεργίου έσπασε την παράδοση της διαπαραταξιακής εκπροσώπησης του προεδρείου.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τα τρία μέλη που τον εκπροσωπούν δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης νέου μεταβατικού προέδρου στην ΚΕΔΕ, γιατί όπως εξηγούν «δεν θα εμπλακούν σε ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά την παράταξη της ΝΔ, η οποία ελέγχει 220 Δήμους σε σύνολο 332 Δήμων». Τέλος, κλειστά τα χαρτιά της η παράταξη με επικεφαλής τον Γιώργο Ιωακειμίδη, καθότι ο τελευταίος παραμένει μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, αλλά έχει δηλώσει ότι κατέρχεται ως περιφερειάρχης Αττικής.
(Δημοσιεύεται εμπλουτισμένο σε σχέση με την αρχική του εκδοχή, που εκδόθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ»)
Discussion about this post