Σε μια αλλαγή καθηκόντων, που για πολλούς ήταν η επιδιωκόμενη, αλλά πλήττει το πολιτικό προφίλ του Τάκη Θεοδωρικάκου προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για την απόφαση την οποία υπέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και αναθέτει στον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο καθήκοντα, τα οποία από την 9η Ιουλίου 2019 του αποστερούσε ο υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος, προκειμένου να έχει τον πλήρη έλεγχο στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δημόσιου Τομέα.
Έτσι, λοιπόν, με τη νέα απόφαση ο πρωθυπουργός αναθέτει στον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο αφ’ ενός την γενική γραμματεία Εσωτερικών και Οργάνωσης και αφ’ ετέρου το τμήμα δομών της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα. Ουσιαστικά πρόκειται για το 70% των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εσωτερικών, που μέχρι πρότινος διατηρούσε στην δικαιοδοσία του ο Τ. Θεοδωρικάκος. Παράλληλα, μεταξύ των καθηκόντων του ο Θ. Λιβάνιος θα μπορεί να προτείνει την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων, θα εκδίδει πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα και θα μπορεί να υποβάλει την πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων από κοινού με άλλους Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς και Υφυπουργούς. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος διατηρεί στην δικαιοδοσία του την οικονομική διαχείριση του υπουργείου, μαζί με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το σημαντικότερο τμήμα που αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό και την γενική γραμματεία Ιθαγένειας.
Πρόκειται, πάντως, για μια δομική αλλαγή, η οποία επέρχεται ιδίως στο σκέλος που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκησης και επιφέρει εκ πρώτης ικανοποίηση στους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, αυτή η δομική αλλαγή καθυστέρησε για περισσότερο από ένα χρόνο και όπως πληροφορούμαστε υπήρξαν πιέσεις εκ μέρους του Μαξίμου στον Τ. Θεοδωρικάκο προκειμένου είτε να εκχωρήσει αρμοδιότητες στον υφυπουργό Εσωτερικών, είτε να παραιτηθεί!
Ο Τ. Θεοδωρικάκος αναγκάστηκε λοιπόν να προχωρήσει στην εκχώρηση των αρμοδιοτήτων διατηρώντας την θέση του υπουργού, αλλά έχοντας ένα σοβαρό πλήγμα στο πολιτικό του προφίλ. Σε αντίθεση με αυτόν, ο Θ. Λιβάνιος θεωρείται ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, καθότι υπήρξε ένα από τα στελέχη που συμμετείχαν στην διαμόρφωση του προγράμματος «Καλλικράτης» επί υπουργίας Γιάννη Ραγκούση στο υπουργείο Εσωτερικών και ακολούθως διατέλεσε γενικός γραμματέας του δήμου Αθηναίων επί της πρώτης δημαρχίας του Γιώργου Καμίνη. Ακολούθως, υπήρξε γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για περίπου ένα χρόνο 2014- 2015.
Η επί της αρχής ικανοποίηση εκ μέρους των αιρετών έρχεται ιδίως από την στιγμή που οι εκλεγμένοι της Αυτοδιοίκησης ήρθαν σε ρήξη τόσο λόγω της έλλειψης συναινετικού κλίματος με τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, αλλά και με τους “αυτοκρατορικού” τύπου χειρισμούς του τελευταίου. Υπενθυμίζουμε ότι έντονη ήταν η δυσφορία των δημάρχων και αιρετών εκπροσώπων των Δήμων, όταν λίγες ημέρες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο Τ. Θεοδωρικάκος επέλεξε να προβεί σε μια εν κρυπτώ κίνηση διορίζοντας ο ίδιος εκπροσώπους της αρεσκείας του στην εθνική αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, χωρίς την σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Ακολούθως, η δυσφορία των δημάρχων εντάθηκε όταν μια ημέρα πριν τις εκλογές του νέου ΔΣ της ΚΕΔΕ, ο Τ. Θεοδωρικάκος διόρισε στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε., δηλαδή το νομικό πρόσωπο που η ΚΕΔΕ διαθέτει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου, διοίκηση της αρεσκείας του στην οποία συμμετέχουν δυο συνεργάτες του.
Η τρίτη κίνηση που έκανε έξαλλους τους δημάρχους ήταν όταν ανήμερα των εκλογών της ΚΕΔΕ, ο Τ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πως καταργεί το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» με τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, ενώ κάποιες μέρες πριν ο ίδιος έσπευδε σε εγκαίνια έργων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα και μάλιστα διαφήμιζε το πρόγραμμα σε όλους τους δήμους της χώρας. Η δυσφορία στο πρόσωπό του έγινε εντονότερη όταν ο Τ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε με επτά μήνες καθυστέρηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που συνιστά το μετονομασμένο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά στην χρηματοδότηση των εντασσόμενων έργων με την μόνη διαφορά ότι ο υπουργός θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην ένταξη των έργων.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post