Wednesday, May 21, 2025
Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
No Result
View All Result

Κούρεμα Θεοδωρικάκου με εντολή Μητσοτάκη

October 28, 2020
ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗbyΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
in ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
0 0
0
Κούρεμα Θεοδωρικάκου με εντολή Μητσοτάκη
42
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Print Friendly, PDF & EmailPrint

Σε μια αλλαγή καθηκόντων, που για πολλούς ήταν η επιδιωκόμενη, αλλά πλήττει το πολιτικό προφίλ του Τάκη Θεοδωρικάκου προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται  για την απόφαση την οποία υπέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και αναθέτει στον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο καθήκοντα, τα οποία από την 9η Ιουλίου 2019 του αποστερούσε ο υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος, προκειμένου να έχει τον πλήρη έλεγχο στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δημόσιου Τομέα.

Έτσι, λοιπόν, με τη νέα απόφαση ο πρωθυπουργός αναθέτει στον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο αφ’ ενός την γενική γραμματεία Εσωτερικών και Οργάνωσης και αφ’ ετέρου το τμήμα δομών της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα. Ουσιαστικά πρόκειται για το 70% των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εσωτερικών, που μέχρι πρότινος διατηρούσε στην δικαιοδοσία του ο Τ. Θεοδωρικάκος. Παράλληλα, μεταξύ των καθηκόντων του ο Θ. Λιβάνιος θα μπορεί να προτείνει την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων, θα εκδίδει πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα και θα μπορεί να υποβάλει την πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων από κοινού με άλλους Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς και Υφυπουργούς. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος διατηρεί στην δικαιοδοσία του την οικονομική διαχείριση του υπουργείου, μαζί με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το σημαντικότερο τμήμα που αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό και την γενική γραμματεία Ιθαγένειας.

Πρόκειται, πάντως, για μια δομική αλλαγή, η οποία επέρχεται ιδίως στο σκέλος που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκησης και επιφέρει εκ πρώτης ικανοποίηση στους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, αυτή η δομική αλλαγή καθυστέρησε για περισσότερο από ένα χρόνο και όπως πληροφορούμαστε υπήρξαν πιέσεις εκ μέρους του Μαξίμου στον Τ. Θεοδωρικάκο προκειμένου είτε να εκχωρήσει αρμοδιότητες στον υφυπουργό Εσωτερικών, είτε να παραιτηθεί!

Ο Τ. Θεοδωρικάκος αναγκάστηκε λοιπόν να προχωρήσει στην εκχώρηση των αρμοδιοτήτων διατηρώντας την θέση του υπουργού, αλλά έχοντας ένα σοβαρό πλήγμα στο πολιτικό του προφίλ. Σε αντίθεση με αυτόν, ο Θ. Λιβάνιος θεωρείται ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, καθότι υπήρξε ένα από τα στελέχη που συμμετείχαν στην διαμόρφωση του προγράμματος «Καλλικράτης» επί υπουργίας Γιάννη Ραγκούση στο υπουργείο Εσωτερικών και ακολούθως διατέλεσε γενικός γραμματέας του δήμου Αθηναίων επί της πρώτης δημαρχίας του Γιώργου Καμίνη. Ακολούθως, υπήρξε γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για περίπου  ένα χρόνο 2014- 2015.

Η επί της αρχής ικανοποίηση εκ μέρους των αιρετών έρχεται ιδίως από την στιγμή που οι εκλεγμένοι της Αυτοδιοίκησης ήρθαν σε ρήξη τόσο λόγω της έλλειψης συναινετικού κλίματος με τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, αλλά και με τους “αυτοκρατορικού” τύπου χειρισμούς του τελευταίου. Υπενθυμίζουμε ότι έντονη ήταν η δυσφορία των δημάρχων και αιρετών εκπροσώπων των Δήμων, όταν λίγες ημέρες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο Τ. Θεοδωρικάκος επέλεξε να προβεί σε μια εν κρυπτώ κίνηση διορίζοντας ο ίδιος εκπροσώπους της αρεσκείας του στην εθνική αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, χωρίς την σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Ακολούθως, η δυσφορία των δημάρχων εντάθηκε όταν μια ημέρα πριν τις εκλογές του νέου ΔΣ της ΚΕΔΕ, ο Τ. Θεοδωρικάκος διόρισε στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε., δηλαδή το νομικό πρόσωπο που η ΚΕΔΕ διαθέτει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου, διοίκηση της αρεσκείας του στην οποία συμμετέχουν δυο συνεργάτες του.

Η τρίτη κίνηση που έκανε έξαλλους τους δημάρχους ήταν όταν ανήμερα των εκλογών της ΚΕΔΕ, ο Τ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πως καταργεί το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» με τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, ενώ κάποιες μέρες πριν ο ίδιος έσπευδε σε εγκαίνια έργων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα και μάλιστα διαφήμιζε το πρόγραμμα σε όλους τους δήμους της χώρας. Η δυσφορία στο πρόσωπό του  έγινε εντονότερη όταν ο Τ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε με επτά μήνες καθυστέρηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που συνιστά το μετονομασμένο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά στην χρηματοδότηση των εντασσόμενων έργων με την μόνη διαφορά ότι ο υπουργός θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην ένταξη των έργων.

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”

Tags: ΕΕΤΑΑΕΝΠΕΘεόδωρος ΛιβάνιοςΚΕΔΕΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤάκης ΘεοδωρικάκοςΦιλόδημος Ι

Discussion about this post

Τελευταία Άρθρα

Σε τέλμα οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων – Ερωτήματα για το μέλλον τους

Σε τέλμα οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων – Ερωτήματα για το μέλλον τους

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
May 17, 2025
0
134

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την διαμόρφωση του νέου Κώδικα...

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό – Έρχεται το περιβαλλοντικό ισοδύναμο

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό – Έρχεται το περιβαλλοντικό ισοδύναμο

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
May 16, 2025
0
41

Αλλάζει ο τρόπος εφαρμογής του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) μετά την ψήφιση της τροπολογίας...

Κοπέρνικος: Μεσόγειος σε συναγερμό – Εκτεταμένη ξηρασία και φέτος στην Ευρώπη

Κοπέρνικος: Μεσόγειος σε συναγερμό – Εκτεταμένη ξηρασία και φέτος στην Ευρώπη

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
May 13, 2025
0
84

Πιο θερμό και πιο ξηρό θα είναι αυτό το καλοκαίρι με την Μεσόγειο θα...

Δημοφιλή

  • Στην τελική ευθεία μπαίνει ο Κώδικας της Αυτοδιοίκησης – Τι λένε οι αιρετοί;

    Στην τελική ευθεία μπαίνει ο Κώδικας της Αυτοδιοίκησης – Τι λένε οι αιρετοί;

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Τα είπαμε όλα για την Αυτοδιοίκηση στο ATTICA TV (video)

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Σε 8 λεπτά η αξιολόγηση του Δημόσιου και της Αυτοδιοίκησης – Τι περιλαμβάνει;

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Συνήγορος του Πολίτη για την επερχόμενη λειψυδρία

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Related Posts

Μπαίνουν σε εφαρμογή οι δείκτες επίδοσης των Δήμων και Περιφερειών
ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαίνουν σε εφαρμογή οι δείκτες επίδοσης των Δήμων και Περιφερειών

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
January 13, 2025
152
Κόντρα Δούκα – Κυρίζογλου για την στρατηγική κατάργησης του τέλους ταφής
ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Δούκα – Κυρίζογλου για την στρατηγική κατάργησης του τέλους ταφής

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
January 10, 2025
244
Φέρνει νέα πρόταση το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις ΔΕΥΑ
ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φέρνει νέα πρόταση το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις ΔΕΥΑ

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
July 24, 2024
9

Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Δημοσιογράφος, Μέλος της ΕΣHΕΑ
info@ilektraV.gr

Αυτοδιοίκηση

ΟΤΑ & Πολιτική
Οικονομικά των ΟΤΑ
ΟΤΑ & Κοινωνική Πολιτική
Εργαζόμενοι ΟΤΑ & Δημόσιοι Υπάλληλοι

Νομικά & Θεσμικά

Εκλογικά

Κόσμος

Ιστορίες Κοινωνίας

Περιβάλλον

Πόλεις & Περιβάλλον
Διαχείριση Απορριμάτων

Newsletter

Κάντε Subscribe για να λαμβάνετε τα νέα μου άρθρα μέσω email:

  • Ημερολογιακό Αρχείο
  • Αρχείο Πηγών
  • Privacy Policy
  • Όροι Χρήσης

© 2020 Ilektra Viskadouraki - Supported by MF

No Result
View All Result
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ

© 2020 Ilektra Viskadouraki - All Rights Reserved - Supported by MF.

Welcome Back!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
OR

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Manage Cookie Consent
Πληροφορίες Προστασίας Ιδιωτικότητας

Στο ilektraV.gr χρησιμοποιούμε cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, με σκοπό την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και την μέτρηση στατιστικών αναγνωσιμότητας περιεχομένου.

Μπορείτε να συναινέσετε στην επεξεργασία ή/ και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να μην συναινέσετε. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην σελίδα πολιτικής προσωπικών δεδομένων.
Λειτουργικά Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Λεπτομερείες επιλογές
{title} {title} {title}