Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην αυτοδιοίκηση η επιλογή της κυβέρνησης να εκπαραθυρώσει τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης από τις σχολικές μονάδες, όπου λειτουργούσαν μετά την συμπλήρωση του ωραρίου των δημοτικών σχολείων. Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα και από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμο Δανιηλίδη, ο οποίος κάνει λόγο για «πονηρές» διατάξεις, οι οποίες «εκδιώκουν από τα δημοτικά σχολικά κτίρια τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ, γεγονός που θα επιφέρει την καταστροφή του θεσμού σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών και οικογενειών, αλλά και τη απόλυση 3.000 και πλέον εργαζομένων στις δομές». Να σημειωθεί ότι το 80% των δημοτικών δομών ΚΔΑΠ λειτουργούν σε σχολικές εγκαταστάσεις!
Συγκεκριμένα, σε διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», υπάρχει ειδική διάταξη για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ). Αναφέρεται, λοιπόν, ότι «τα ΚΔΑΠ δύνανται να ιδρύονται και να λειτουργούν σε περιοχές όπου στον οικείο πολεοδομικό σχεδιασμό είναι επιτρεπτή η χρήση κοινωνικής πρόνοιας και για την αδειοδότησή τους εφαρμόζονται οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας για τις δομές κοινωνικής πρόνοιας». Επίσης, αναφέρεται: «Κατ΄εξαίρεση, με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας, Εργασίας και Εσωτερικών δύναται να προβλέπεται η στέγαση των ΚΔΑΠ σε δημόσια σχολικά κτήρια και να καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας τους, καθώς και να θεσπίζονται μεταβατικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία των ήδη αδειοδοτημένων και λειτουργούντων σε σχολικά κτήρια ΚΔΑΠ, τα οποία μέχρι την έκδοση της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης συνεχίζουν να λειτουργούν νομίμως στα κτήρια, όπου ήδη στεγάζονται». Τέλος, προϋπόθεση για την αδειοδότηση των ΚΔΑΠ αποτελεί η εξασφάλιση της προσβασιμότητάς τους από άτομα με αναπηρία.
«Μετά την κινητοποίησή μας σε πανελλήνιο επίπεδο, μετά την επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στους αρμόδιους υπουργούς και τους βουλευτές, αλλά και μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, επιτεύχθηκε μια πρώτη νίκη με την αφαίρεση του άρθρου με το οποίο τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ εκδιώκονταν από τα δημόσια σχολεία, τα οποία ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», σχολιάζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης στηλιτεύοντας την αρχική διατύπωση του άρθρου στο νομοσχέδιο.
Όμως, όπως τονίζει ο Σίμος Δανιηλίδης: «Αυτό δεν είναι αρκετό καθώς στο τελικό Σχέδιο Νόμου που συζητείται στην Επιτροπή της Βουλής, περιλαμβάνεται ένα ‘πονηρό’ άρθρο με το οποίο, εάν ψηφιστεί, μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα στο υπ’ Παιδείας για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), σε συνεργασία με το υπ’ Εργασίας και το υπ. Εσωτερικών. Αυτό θα προσδιορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη δυνατότητα ή μη να παραχωρούνται ή όχι εγκαταστάσεις των δημόσιων σχολείων, μετά τις ώρες λειτουργίας τους, για άλλες δραστηριότητες».
«Πρέπει να ανατραπεί πάση θυσία αυτή η ‘πονηρή’, απαράδεκτη, αντιαυτοδιοικητική, αντιπαιδαγωγική και αντικοινωνική διάταξη η οποία θέλει τα σχολεία κλειστά, απομονωμένα και χωρίς καμία άλλη δυνατότητα αξιοποίησής τους κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες ή κατά τις περιόδους που είναι εκτός λειτουργίας μαθημάτων», υπογραμμίζει ο Σ. Δανιηλίδης.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ προτείνουν την διασφάλιση των δομών εντός σχολικών μονάδων, αλλά και την συλλειτουργία τους με τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να διασφαλιστεί σταθερότητα στην χρηματοδότηση του προγράμματος, στα πρότυπα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», όπως επίσης και κατάρτιση του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας των ΚΔΑΠ.
Discussion about this post