Σε «καραντίνα» μπαίνουν σταδιακά οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), οι οποίοι έχουν κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορωνοΐο λόγω της μεταξύ τους επαφής τους σε μικρούς χώρους και της επαφής με τους πολίτες. Με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προσδιορίζεται η εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι οι υπηρεσίες του Δημοσίου και των ΟΤΑ θα λειτουργούν υπό προϋποθέσεις με προσωπικό ασφαλείας. Οι δε πολίτες θα προσέρχονται κατόπιν ραντεβού για την διεκπεραίωση των υποθέσεων τους και των εκκρεμοτήτων τους. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα οι 332 δήμαρχοι και οι 13 περιφερειάρχες της χώρας δίνουν σαφείς εντολές στις υπηρεσίες τους για τον περιορισμό της προσέλευσης του κοινού.
Με προσωπικό ασφαλείας
Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών εναπόκειται στην κρίση του αρμόδιου υπουργού ή της διοίκησης του φορέα να προσδιορίσει τον αριθμό των υπαλλήλων που πρέπει να παρίστανται καθημερινά στην υπηρεσία, με δυνατότητα εκ περιτροπής εργασίας ή και με τον ορισμό κατ’ εξαίρεση προσωπικού ασφαλείας. Επίσης, υπό προϋποθέσεις προβλέπεται ευελιξία με εξ αποστάσεως εργασία για τους δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους. Ενώ στην περίπτωση πλήρους αναστολής λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, προβλέπεται ο ορισμός προσωπικού ασφαλείας με ελάχιστο αριθμό των υπαλλήλων ανά ειδικότητα.
![εικονα-αρχειου-καραντινα-στολές](http://www.ilektrav.gr/wp-content/uploads/2020/09/2020.03.17-koronoios-italia-nautemporiki.jpg)
Ωράριο
Για τις υπηρεσίες που οι υπάλληλοι έρχονται σε επαφή με πολίτες, η εγκύκλιος προβλέπει τον περιορισμό ή και την διεύρυνση των ωρών εισόδου του κοινού έως 50% για συγκεκριμένο διάστημα που ορίζεται κατά περίπτωση. Το ωράριο για την εξυπηρέτηση του κοινού σταθμίζεται από την διοίκηση με βάση την προστασία των υπαλλήλων και του εξυπηρετούμενου κοινού. Κριτήριο για αυτή την απόφαση είναι η αποφυγή του συνωστισμού, του συγχνωτισμού και του συγχρωτισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών (ΚΕΠ), που από σήμερα σε όλη την επικράτεια λειτουργούν κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.
Ηχηρή παρέμβαση της «Ανοιχτής Πόλης»
Ιδίως στον δήμο Αθηναίων, όπου τα ΚΕΠ εξυπηρετούν πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών, ηχηρή παρέμβαση έκανε η «Ανοιχτή Πόλη» καταθέτοντας σειρά προτάσεων λαμβάνοντας υπ’ όψιν την σοβαρή ανησυχία των υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, η «Ανοιχτή Πόλη» ζήτησε την άμεση αναστολή για τουλάχιστον 14 ημέρες της λειτουργίας δημοτικών υπηρεσιών υποδοχής κοινού. Επισημαίνοντας ότι «τα ΚΕΠ είναι καταστήματα με ιδιαίτερα μεγάλη επισκεψιμότητα», την ίδια ώρα που «η δυνατότητα των καταστημάτων να ανταποκριθούν βρίσκεται σε οριακά σημεία», η «Ανοιχτή Πόλη» ζητά προσωρινή αναστολή της επίσκεψης των πολιτών στα ΚΕΠ για αυτό το κρίσιμο διάστημα και η εξυπηρέτησή τους να γίνει ηλεκτρονικά ή κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Πρόκειται για μια θέση που ελήφθη σοβαρά υπ’ όψιν από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και πλέον πανελλαδικά τα ΚΕΠ εξυπηρετούν το κοινό μετά από τηλεφωνικό ραντεβού.
Ευπαθείς ομάδες
Τέλος, λόγω ανησυχίας των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων για το ποιοι θεωρούνται ευπαθείς ομάδες, η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών ορίζει πως σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται όσοι είναι καρκινοπαθείς και υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Αυτοί μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα με ειδική άδεια από την υπηρεσία τους.
Ποιοι ορίζονται ως ευπαθείς ομάδες
Σύμφωνα με το άρθρο εικοστό πέμπτο της από 14-3-2020 ΠΝΠ «Για το χρονικό διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, υπάλληλοι, που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, οι οποίοι είναι καρκινοπαθείς και υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση δύνανται να απουσιάζουν δικαιολογημένα με ειδική άδεια, εφόσον δεν απουσιάζουν ήδη από την Υπηρεσία για τον λόγο αυτό. Η ειδική άδεια απουσίας κατά το προηγούμενο εδάφιο παύει με απόφαση του αρμοδίου οργάνου όταν εκλείψουν οι λόγοι χορήγησής της. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Υγείας δύναται να επεκτείνεται η ως άνω διευκόλυνση και σε άλλες ευπαθείς ομάδες».
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post