Προσδοκίες για χρηματοδότηση που θα υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» καλλιέργησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Ο ίδιος, πάντως, αποσιώπησε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το ποσόν που θα διανεμηθεί δεν είναι τελικά 2,5 δισ. ευρώ αλλά 1,2 δισ. ευρώ εάν συνυπολογιστεί το 1,3 δισ. ευρώ εντάξεων του προγράμματος «Φιλόδημος Ι» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Στ. Πέτσας, λοιπόν, αφού αιφνιδίασε τους Δήμους με την κατανομή της χρηματοδότησης μέσω της επιβολής πλαφόν που ο προκάτοχός του, Τάκης Θεοδωρικάκος είχε καταργήσει με την παράλληλη κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος Ι», προικοδότησε υπέρμετρα τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και τους Δήμους που είναι έδρες νομών εις βάρος των λοιπών μεσαίων επαρχιακών Δήμων. Αυτό έχει ως επίπτωση την περιορισμένη χρηματοδότηση των τελευταίων. Να σημειωθεί ότι στην κατανομή των χρημάτων δεν ελήφθη υπ’ όψιν η έκταση των δήμων και οι ανάγκες σε βασικές υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, αντιπλημμυρική θωράκιση).
Αν και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε ότι «κάποιες ακραίες καταστάσεις θα αντιμετωπιστούν», αυτό δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους δημάρχους, καθώς οι στρεβλώσεις στις χρηματοδοτήσεις υπέρ των πρωτευουσών νομών είναι μεγάλες. Έτσι, λοιπόν το Αγρίνιο παρότι έχει διπλάσιο πληθυσμό από το Μεσολόγγι θα λάβει την μισή χρηματοδότηση, δηλαδή 12 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, η ονομαστική κατανομή του ποσού με βάση τη νέα ΚΥΑ για το «Αντώνης Τρίτσης» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί εφ’ όσον ο δήμος Αγρινίου ενέταξε έργα στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», η χρηματοδότηση αυτή αφαιρείται από την κατανομή του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» με αποτέλεσμα πλέον να έχει περιορισμούς στην συμμετοχή του στις νέες προσκλήσεις για νέα έργα. Ως εκ τούτου, πρέπει να επανεκτιμήσει ποια από τα έργα που θέλει να υλοποιήσει είναι σε απόλυτη προτεραιότητα.
Η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», πλέον, περιορίζεται ακόμη περισσότερο καθώς δεν συνυπολογίζεται υπέρ των Δήμων η έκπτωση που μπορούν να επιτύχουν αυξάνοντας το φυσικό αντικείμενο του έργου. Σημειωτέον ότι με το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», οι Δήμοι μπορούσαν να δεσμεύσουν ίδιους πόρους, ώστε μετά δημοπράτηση του διπλάσιου φυσικού αντικειμένου και αφού ελάμβαναν έκπτωση περί το 50%, να αποδεσμεύσουν τους ίδιους πόρους και το έργο να πληρώνεται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με μικρότερη αναλογικά οικονομική συμμετοχή των Δήμων.
Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όμως, οι Δήμοι δεν έχουν την δυνατότητα να δεσμεύσουν ίδιους πόρους και η όποια έκπτωση επί του έργου, κρατείται από τον χρηματοδότη που είναι το υπουργείο Εσωτερικών. Εξ αυτού του λόγου, ο Στ. Πέτσας εκτίμησε ότι εάν υπάρξουν υπόλοιπα από τις χρηματοδοτήσεις των έργων, αυτά θα μεταφερθούν σε μελλοντικές νέες προσκλήσεις για υλοποίηση έργων.
Να υπενθυμίσουμε ότι από τα 1,3 δισ. ευρώ εντάξεις στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» έχει συμβασιοποιηθεί το 1 δισ. ευρώ με δεδομένο ότι 200 εκατ. ευρώ δεν έχουν καν δημοπρατηθεί από Δήμους και ΔΕΥΑ. Έτσι, προκύπτει ότι οι εκπτώσεις του «Φιλόδημου Ι» μεσοσταθμικά δεν ξεπέρασαν το 20% και αυτό οφείλεται στις εκπτώσεις.
(Δημοσιεύεται εμπλουτισμένο σε σχέση με την αρχική του εκδοχή, που εκδόθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ»)
Discussion about this post