Το περίγραμμα για την διαμόρφωση του σύγχρονου ενιαίου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης έδωσε κατά την χθεσινή συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, προκειμένου την Πρωτοχρονιά του 2025, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.
Η σύνταξη του νέου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης αφορά τον εκσυγχρονισμό και την ενοποίηση όλου του θεσμικού πλαισίου από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων του 2006 (Ν. 3463/2006), του Καλλικράτη (Ν.3852/2010), του Κλεισθένη (Ν.4555/2018) και όλων των ενδιάμεσων τροποποιήσεων που έχουν γίνει υπό μορφή διατάξεων που μπορεί να ανάγονται ακόμη και στους πρώτους νόμους σύστασης του ελληνικού κράτους ή και σε διάφορες σκόρπιες νομοθετικές διατάξεις που εντάσσονται στα νομοσχέδια με την μορφή τροπολογίας από το 2006 έως σήμερα.
Σκοπός αυτού του τιτανίου νομοθετικού έργου είναι η διαμόρφωση του Νέου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης. «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά έχουμε μια ευκαιρία να υλοποιήσουμε πράγματα και να διορθώσουμε στρεβλώσεις», είπε εμφατικά ο Θ. Λιβάνιος. Εξάλλου, ο ίδιος τόνισε ότι στόχος είναι «την πρωτοχρονιά του 2025, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο».
Αρμοδιότητες
«Πρέπει να μπει τέλος στο χάος των αρμοδιοτήτων», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, καθώς πρέπει επ’ ακριβώς να προσδιοριστούν οι αρμοδιότητες, που ανήκουν είτε στο κράτος, είτε στις Περιφέρειες, είτε στους Δήμους, προκειμένου η επίλυση των προβλημάτων να γίνεται από το αντίστοιχο επίπεδο διοίκησης. Παράλληλα, ο Θ. Λιβάνιος υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει αποτίμηση του Καλλικράτη (Ν. 3852/2010) ως προς τις αρμοδιότητες που δόθηκαν στην Αυτοδιοίκηση και τα αποτελέσματα της υλοποίησής τους. Ο ίδιος συνδύασε την υλοποίηση των αρμοδιοτήτων με πόρους και προσωπικό. Εξειδικεύοντας το ζήτημα των αρμοδιοτήτων ο Θ. Λιβάνιος αναφέρθηκε και στην μεταβίβαση μεγάλων οδικών αρτηριών από τις Περιφέρειες στους Δήμους. Αυτό το ζήτημα αφορά κυρίως τους μητροπολιτικούς Δήμους Αθηνών και Θεσσαλονίκης, όπου οι μεγάλες οδικές αρτηρίες που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους, όπως είναι η Σταδίου στην Αθήνα.
Επίσης, ο Θ. Λιβάνιος υπογράμμισε ότι πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα του τι υπάγεται στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, γιατί είναι «παρωχημένο» το σύστημα που ορίζει ότι σε αυτές τις υπηρεσίες δεν υπάγεται η υπηρεσία πρασίνου, παρά μόνον η καθαριότητα και ο οδοφωτισμός.
Έλεγχος και εποπτεία των ΟΤΑ
Ο Θ. Λιβάνιος πρόκρινε την εφαρμογή της εποπτείας των ΟΤΑ με την λειτουργία της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας με ταυτόχρονη κατάργηση της Επιτροπής του άρθρου 152, η οποία κατόπιν προσφυγής των εμπλεκομένων -συνήθως των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων- επανεξετάζει τις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. «Η άποψή μου είναι ότι όλες οι αποφάσεις πρέπει να είναι άμεσα εκτελεστές εκτός και αν γίνει προσφυγή εντός 2 ή 3 ημερών και η εποπτεία να ανακαλεί την απόφαση, εφ’ όσον δεν είναι νόμιμη», υπογράμμισε ο Θ. Λιβάνιος.
Καταστατική θέση των αιρετών
Αναφορικά με την καταστατική θέση των αιρετών μίλησε για την ανάγκη για αύξηση των απολαβών τους. Ενώ για το ζήτημα της αργίας, ο Θ. Λιβάνιος αναγνώρισε ότι «αυτό είναι ζήτημα που πρέπει και επανεξεταστεί». Σημειωτέον ότι με το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς, οι αιρετοί τίθενται σε αργία είτε με την έκδοση παραπεμπτικού βουλεύματος είτε με την έκδοση πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης. Παράλληλα, πρόκρινε την αναβάθμιση του Κώδικα Δεοντολογίας των αιρετών.
Σύστημα διακυβέρνησης
Με άξονα την χρηστή διοίκηση, την διαφάνεια και την λογοδοσία, «το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να αποφασίζει για τα μεγάλα και τα σοβαρά θέματα», είπε εμφατικά ο Θ. Λιβάνιος υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να επιφορτίζεται το δημοτικό συμβούλιο με απλά διαδικαστικά ζητήματα, που μπορούν οι υπηρεσίες να επιλύσουν». Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι υπάρχουν ακόμη ζητήματα αρμοδιοτήτων που ασκεί ο δήμαρχος, η δημοτική επιτροπή ή το δημοτικό συμβούλιο.
Εκλογικά ζητήματα
Ο Θ. Λιβάνιος προσδιόρισε την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών στα τέλη Νοεμβρίου 2028 για τον πρώτο γύρο και για τον δεύτερο γύρο στις αρχές Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, προκειμένου, όπως είπε, ο χρόνος να είναι ουδέτερος πολιτικά. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για τις αποσπάσεις των δημοσίων υπαλλήλων, που εκλέγονται στα αυτοδιοικητικά όργανα και πρέπει να υπηρετήσουν ως αιρετοί στους Δήμους η τις Περιφέρειες που έχουν εκλεγεί. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε για τα κωλύματα εκλογιμότητας και τα ασυμβίβαστα, που πρέπει να ενταχθούν σε μια ενιαία διάταξη.
Οικονομικά
Στο σκέλος της οικονομικής διαχείρισης των ΟΤΑ, ο Θ. Λιβάνιος πρόκρινε την πρόσβαση των λογιστηρίων των ΟΤΑ στα απαραίτητα στοιχεία για να μπορούν να εισπράξουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από ιδιώτες και κυρίως από μεγαλο-οφειλέτες. Παράλληλα, ο Θ. Λιβάνιος υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί τρόπος είσπραξης των ανταποδοτικών τελών από τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι παρανόμως παρακρατούν από τους λογαριασμούς ενέργειας τα ανταποδοτικά τέλη και δεν τα αποδίδουν στους Δήμους.
Ανάπτυξη και υποδομές
«Δεν μπορεί να μην αποφασίζει η τοπική Αυτοδιοίκηση για το πως θα γίνεται η ανάπτυξη στο τόπο της», υπογράμμισε ο Θ. Λιβάνιος. «Πρέπει η Αυτοδιοίκηση και έχει ενεργό ρόλο στην τοπική ανάπτυξη και τις χρήσεις γης», τόνισε. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να κλείσουν οι εκκρεμότητες για την υλοποίηση των βασικών υποδομών. «Στεναχωριέμαι πραγματικά όταν ακούω ότι υπάρχουν μικροί δήμοι, κυρίως νησιωτικοί ότι δεν έχουν νερό», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι εφ’ όσον υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, «πρέπει αυτά να αξιοποιηθούν για να ολοκληρωθούν οι υποδομές σε ύδρευση και αποχέτευση.
Discussion about this post