Να κατευνάσει τους κραδασμούς που έχει προκαλέσει στους δημάρχους η πολύμηνη καθυστέρηση εντάξεων έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» επιχείρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ), Δημήτρης Σταμάτης. Όμως, αυτοί οι κραδασμοί εκθέτουν και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, αφού δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι που τον κατηγορούν για «ανεπαρκείς» παρεμβάσεις στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών! Αυτό ακριβώς αποτυπώθηκε και στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη στις 14-16 Οκτωβρίου 2021.
Σημειωτέον ότι ο Δημ. Παπαστεργίου είχε αυτό – διοριστεί στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής (ΕΥΔΕ) του υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή την διαχειριστική αρχή, εκπροσωπώντας την ΚΕΔΕ, χωρίς βέβαια να έχει πάρει προηγουμένως την έγκριση δια ψηφοφορίας των μελών του Δ.Σ. του αυτοδιοικητικού οργάνου. Ως εκ τούτου, στο ερώτημα των δημάρχων για την πολύμηνη καθυστέρηση στην έγκριση των προτάσεων προς ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν είχε πολλά να πει, παρά μόνον ότι έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί 385 έργα συνολικού προϋπολογιζόμενου κόστους 1,08 δισ. ευρώ.
Αναμένοντας το πράσινο φως…
Βέβαια, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που διαδέχθηκε το αιφνιδιαστικά καταργηθέν πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» -της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ– από τον τέως υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο είναι συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ… Ως εκ τούτου μια απλή αφαίρεση, δείχνει ότι απομένουν έργα 1,65 δισ. ευρώ για να ενταχθούν! Προφανώς, αυτό έχει προκαλέσει την δυσφορία των δημάρχων στο πρόσωπο του Δημήτρη Παπαστεργίου. Κι αυτό γιατί ακόμη και δήμαρχοι με οργανωμένες οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες, δηλαδή δήμαρχοι μεγάλων πόλεων, έχουν υποβάλει προτάσεις για ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και ακόμη περιμένουν να πάρουν πράσινο φως…
Αυτό ήταν από τα κυρίαρχα ζητήματα που τέθηκαν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ από τους δημάρχους. Όμως, ο Δημ. Παπαστεργίου τους παρέπεμψε για απαντήσεις στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα και απευθυνόμενος στον τελευταίο σε εξόχως εγκάρδιο τόνο του ζήτησε να αναπτύξει την βεντάλια των προεκλογικών υποσχέσεων.
Υποσχέσεις ύψους 4,1 δισ. ευρώ!
Παίρνοντας, λοιπόν, την σκυτάλη ο Στ. Πέτσας έταξε ότι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα αυξήσει τον προϋπολογισμό του από 2,5 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά στα 4,1 δισ. ευρώ. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι μέχρις στιγμής υπάρχουν υπερεντάξεις που από τα 2,5 δισ. ευρώ έχουν φτάσει στα 3,125 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος των υποβληθεισών προτάσεων από τους Δήμους αγγίζουν το ύψος των 6,1 δισ. ευρώ!
Ο ίδιος, όμως, προκειμένου να μην απογοητεύσει το ακροατήριο των αιρετών και αφού παραδέχθηκε εμμέσως ότι η νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων υπογράφηκε τελικά τον Μάρτιο του 2020 -επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και αδειάζοντας ταυτόχρονα τον τέως υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο– υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει το ποσόν στο ύψος των 4,1 δισ. ευρώ.
«Αυτές τις ημέρες, μετά από συνεννόηση που έχουμε κάνει με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση αλλά και με τον Πρωθυπουργό, μπορώ να πω ότι τελικά θα μπορέσουμε να αυξήσουμε και άλλο το χώρο που έχουμε στο πρόγραμμα αυτό», είπε ο Στ. Πέτσας. «Σίγουρα θα είναι μέχρι 1 δισεκατομμύριο ευρώ και θα κάνουμε ότι χρειάζεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όχι μήνες, προκειμένου αυτό να γίνει ρεαλιστικό», πρόσθεσε.
Αυτό μπορεί να ικανοποίησε τους αιρετούς, αλλά τα ερωτήματα παραμένουν, καθώς δεν είναι γνωστά τα κριτήρια ένταξης, με πολλούς δημάρχους να καταγγέλλουν υπόγειες συνεννοήσεις της ηγεσίας του υπουργείου με εκλεκτούς δημάρχους και ώριμες μελέτες να μένουν εκτός χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Την ίδια ώρα, τέθηκε το ζήτημα του πλαφόν ως προς τις χρηματοδοτήσεις έργων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», καθώς τα βέλη στρέφονται προς τον Στ. Πέτσα.
Που θα κατευθυνθεί η αύξηση της χρηματοδότησης;
Τον λόγο του κατευναστή ανέλαβε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης προκειμένου και αυτός με την σειρά του να υποσχεθεί βελτιώσεις. Ανέλυσε, μάλιστα, την κατανομή των 1,08 δισ. ευρώ για 385 έργα, που στην πλειονότητά τους είναι έργα ύδρευσης, αγροτικής οδοποιίας, αστικών λυμάτων, αστικών αναπλάσεων και ανάδειξης τοπόσημων που σχετίζονται με την Επανάσταση του 1821. Εξήγησε ότι η «αναγκαία» επαύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» θα γίνει στις προσκλήσεις κυρίως για έργα ύδρευσης και αγροτικής οδοποιίας, καθώς το αρχικό ποσόν έχει ήδη κατανεμηθεί. Επίσης, εξήγησε ότι σε σύνολο 332 Δήμων, οι 135 έχουν πάρει πάνω από το 50% του πλαφόν της ένταξης έργων ανά πρόσκληση και 120 Δήμοι έχουν πάρει από το 20 -49% του προβλεπόμενου πλαφόν.
Εξηγήσεις για το «πλαφόν» στις εντάξεις
Όμως, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις των δημάρχων και ως προς το πλαφόν εντάξεων, που ενώ έχει προβλεφθεί στο καταργηθέν πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», αλλά δεν τέθηκε στον αρχικό σχεδιασμό του μεταγενέστερου προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και τελικώς μπήκε για κάποιες προσκλήσεις του «Αντώνης Τρίτσης», ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχ. Σταυριανουδάκης υποσχέθηκε την επιβολή νέου πλαφόν… «Με τη νέα ΚΥΑ πιστεύουμε ότι όλοι οι Δήμοι θα πάρουν μέσα στο μήνα τουλάχιστον ένα έργο και η στόχευση είναι μέσα στη χρονιά να πετύχουμε να λάβουν όλοι οι Δήμοι το 50 -60% του πλαφόν», είπε ο Μιχ. Σταυριανουδάκης.
Ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών πέραν των επιπλήξεων προς τους δημάρχους για την ποιότητα των μελετών, που τίθενται προς ένταξη απέφυγε να απολογηθεί για τις καθυστερήσεις στις εντάξεις των έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πολλώ δε μάλλον απέφυγε να πει πόσα χρήματα έχουν εκταμιευτεί από την δανειακή σύμβαση. Ισχυρίστηκε, μόνον, ότι από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εντάχθηκαν 553 έργα συνολικής χρηματοδότησης ύψους 1,33 δισ. ευρώ.
Αποκαλύψεις από τον πρόεδρο του ΤΠ&Δ, Δημ. Σταμάτη
«Ξέρω ότι υπήρχε ένας προβληματισμός για το πρόγραμμα ‘Φιλόδημος’ που μετετράπη σε ‘Αντώνης Τρίτσης’», είπε ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ), Δημήτρης Σταμάτης. Εξάλλου πέρασε αρκετός καιρός από την 29η Νοέμβριου του 2019, ανήμερα του συνεδρίου του ΚΕΔΕ για την ανάδειξη των μελών του νέου Δ.Σ. του αυτοδιοικητικού οργάνου οπότε ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος εξήγγειλε την κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος Ι», ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πως ο ίδιος θα μπει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων… Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΤΠ&Δ, Δημ. Σταμάτης.
Τι πραγματικά συνέβαινε με την ΕΤΕπ
«Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ξεκίνησε την επόμενη της ανάληψης των καθηκόντων μας στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2020», είπε ο Δημ. Σταμάτης και μετέφερε στους δημάρχους πως για την ΕΤΕπ η δανειακή σύμβαση που ήταν ενεργή ήταν αυτή του 2014 ύψους 134 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την αρχική δανειακή σύμβαση που είχε υπογράψει η ΕΤΕπ με το ΤΠ&Δ. Ο ίδιος επιβεβαίωσε, μάλιστα, ενώπιον των δημάρχων αυτό που είχε ειπωθεί πολλάκις από τους αρμόδιους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ (Αλ. Χαρίτσης, Π. Σκουρλέτης) ότι η επαύξηση των πόρων από την ΕΤΕπ σχετίζεται με τον ρυθμό απορρόφησής τους! Ο Δημ. Σταμάτης, λοιπόν, παραδέχθηκε ότι η απορρόφηση πόρων ήταν χαμηλή, αντικρούοντας την πύρινη ρητορική του τέως υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου που ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση και αποσιωπώντας ότι αυτή συναρτάται με τον ρυθμό απορρόφησης των χρημάτων!
Η απορρόφηση πόρων σήμερα
Ο πρόεδρος του ΤΠ&Δ, λοιπόν, παραδέχθηκε μετά την απορρόφηση των πόρων από την ΕΤΕπ ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση. Εξήγησε, επίσης, ότι η ΕΤΕπ δεν έμπαινε σε διαπραγματεύσεις με το επιχείρημα ότι η απορρόφηση των χρημάτων της αρχικής δανειακής σύμβασης έπρεπε να γίνει γρήγορα, προκειμένου τα κεφάλαια να επενδυθούν γρήγορα. Με την συμπλήρωση της απορρόφησης σε ύψος άνω των 100 εκατ. ευρώ, ξεκίνησαν και οι νέες διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΤΠ&Δ!
Έτσι, για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, το Δ.Σ. του ΤΠ&Δ έχει εγκρίνει 2,235 δισ. ευρώ, έχουν συμβασιοποιηθεί έργα ύψους 992 εκατ. ευρώ, για την τελική δαπάνη ανάθεσης των Δήμων προς τους αναδόχους των έργων έχουν εγκριθεί 418 εκατ. ευρώ και έχουν εκταμιευτεί 145 εκατ. ευρώ.
Discussion about this post