Φθηνές απομιμήσεις με άρωμα μεταρρυθμιστικού εκσυγχρονισμού και εμφανή λατρεία στις ιδιωτικοποιήσεις φέρνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας σε ειδική εκδήλωση χθες το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ως δήθεν μια καινοτομία για την αναπτυξιακή προοπτική της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για το πρόγραμμα που με 10 μήνες καθυστέρηση έρχεται να διαδεχθεί τον γνωστό σε όλη την αυτοδιοίκηση «Φιλόδημο», τον οποίον δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υλοποίησε σε μεγάλο βαθμό.
Τι απέκρυψε ο Κυρ. Μητσοτάκης
Δυστυχώς για τον ίδιο και την κυβέρνηση του, οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης έχουν θεσμική μνήμη και θυμούνται το πρόγραμμα «Θησέας», που ήταν πράγματι το πρώτο μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την τοπική αυτοδιοίκηση ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Ακολούθησε το πρόγραμμα «Φιλόδημος» με 2,3 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, επιδιώκοντας σκοπίμως να ξεγελάσει τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης, παρουσίασε χθες σε εδική εκδήλωση, 461 έργα τα οποία ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», που η κυβέρνησή του κατήργησε.
Το βήμα της επόμενης ημέρας;
Έτσι, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε το αναβαπτισμένο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ως το μεγάλο βήμα για την «επόμενη ημέρα» μετά την πανδημία του κορωνοΐου. Αφού εξήρε την συμβολή των Δήμων και των Περιφερειών στην ανάσχεση του κορωνοΐου, παρά την λιγοστή βοήθεια που έλαβαν από την «γαλάζια» κυβέρνησή, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ως τον «οδικό χάρτη» της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής με ορίζοντα το 2023. Το νέο πρόγραμμα «είναι η πυξίδα που ορίζει τους δρόμους, ώστε η Αυτοδιοίκηση να γίνει μοχλός επανεκκίνησης της οικονομίας μας. Ταυτόχρονα, είναι και πυλώνας του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Ελλάδα του 21ου αιώνα», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Η λατρεία προς τις ιδιωτικοποιήσεις
Ο Κυρ. Μητσοτάκης, βέβαια, έσπευσε να δώσει το στίγμα του για την προτίμησή του στις ιδιωτικοποιήσεις μέσω του μοντέλου των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ακόμη και για την κατασκευή σχολείων και πολύ περισσότερο για την διαχείριση απορριμμάτων. Το επιχειρείν, για τον ίδιο τον πρωθυπουργό δεν εξαντλείται μόνο στις οικονομικές δραστηριότητες, αλλά και στον ρόλο που θα πρέπει να αποκτήσουν οι αιρετοί. Δανειζόμενος το πνεύμα του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση για τις δεξιότητες που θα πρέπει να έχει ο δήμαρχος, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε: «Σήμανε η ώρα του Δήμου – πολεοδόμου, του Δήμου – τεχνολόγου, του Δήμου – μάνατζερ». Και ο ίδιος πρόσθεσε: «Και του πετυχημένου επιχειρηματία». «Αυτός ο νέος Δήμος, σε ένα μεγάλο βαθμό, άργησε τριάντα ολόκληρα χρόνια. Αλλά τώρα ήρθε πια για να μείνει!», είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Η χρηματοδότηση του «Αντώνης Τρίτσης»
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 2,5 δισ. ευρώ θα προσφέρει περί τις 40.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Δήμοι και Περιφέρειες θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών με κάλυψη απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνδράμει με 1,5 δισ. ευρώ. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι πηγές χρηματοδότησης θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ «μαζί με το εμβληματικό Ταμείο της επόμενης γενιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Next Generation E.U., το οποίο και θα ξεκινήσουμε να το συζητάμε αύριο στη Σύνοδο Κορυφής, μαζί με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης». Η αξιοποίηση «όλων αυτών των χρηματοδοτικών πόρων θα συνδιαμορφώσουν το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Οι επικείμενες «μεταρρυθμίσεις»…
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός θέλησε να εμφανιστεί ως δήθεν σύγχρονος μεταρρυθμιστής, που θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στην ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έδωσε, μάλιστα, και χρονοδιάγραμμα. Έτσι, κατά δήλωσή του έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους οι ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Ανάπτυξης και Υποδομών είναι δεσμευμένες να φέρουν στην Βουλή την αναθεώρηση του νόμου – πλαισίο για τις Δημόσιες Συμβάσεις, του Νόμου 4412/2016, γνωστού ως και νόμου Σπίρτζη, που θεσμοθετήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέσμευσε τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο έως τα τέλη του 2020 να έχει ολοκληρώσει την αναθεώρηση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, αλλά την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, Δήμων και Περιφερειών. Τέλος, ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης είπε: «Θα συζητήσουμε την ενεργότερη εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης και στην πρωτοβάθμια υγεία, με οδηγό τα πολύτιμα διδάγματα από την εμπειρία της πανδημίας».
Τα έργα του αναβαπτισμένου προγράμματος «Αντώνη Τρίτση»
«Τις επόμενες τρεις εβδομάδες το υπουργείο Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ και η ΕΕΤΑΑ με την συντονισμένη δράση μας θα ενημερώσουμε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες για το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’», είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «τις επόμενες ημέρες η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Εφαρμογών του υπουργείου Εσωτερικών θα εκδώσει 11 δημόσιες προσκλήσεις προς τους οργανισμούς αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού με τους αντίστοιχους άξονες του προγράμματος».
Ο χρόνος συμμετοχής των ΟΤΑ σε αυτές τις προσκλήσεις ξεκινά από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου ως τις 31 Δεκεμβρίου του χρόνου που διανύουμε.
Ποιοι είναι οι 11 άξονες
- 1.Έργα ύδρευσης με αρχικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ για αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης
- Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων με αρχικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ
- Αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ
- Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, γωνιές ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, τη διαχείριση των βιοαποβλήτων με προϋπολογισμό 220 εκατ. ευρώ
- Έργα αστικής αναζωογόνησης με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, στους αστικούς δήμους. Πρόκειται για έργα αναβάθμισης των γειτονιών, όπως και για δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης στις γειτονιές και φροντίδας προς τα αδέσποτα ζώα
- Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος και εμβληματικά κτήρια στους δήμους και αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται η κατασκευή των σχολικών κτιρίων μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Ειδική αναφορά για την κατασκευή 14 σχολείων για παιδιά ΑμεΑ. Επίσης στο ποσόν συμπεριλαμβάνονται και δαπάνες για απαλλοτριώσεις.
- Μελέτες και έργα για την αντισεισμική προστασία των σχολείων και των κτιρίων των ΟΤΑ με αρχικό προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ
- Πρόγραμμα «Έξυπνες πόλεις» με προϋπολογισμό 130 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μέτρα και συστήματα πρόληψης, παρακολούθησης και ελέγχου στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας. Συστήματα και ψηφιακές εφαρμογές για την κινητικότητα, την στάθμευση, την οδική κυκλοφορία και την ηλεκτροκίνηση, όπως και για την μείωση της ενεργειακής σπατάλης στους Δήμους.
- Πρόγραμμα αναβάθμισης χωρών αθλητικών υποδομών, αναψυχής για τα παιδιά με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την πρόσκληση επίσης εντάσσεται το πρόγραμμα ελεύθερης πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις ακτές και στις θάλασσές μας.
- Έργα αγροτικής οδοποιίας με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ
- Πρόσκληση για τεχνικές μελέτες με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post