Ως την «τελευταία ευκαιρία» για την υλοποίηση έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαρακτήρισε χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Την ίδια ώρα, η ΚΕΔΕ δεν πήρε καμία διαβεβαίωση για διακριτή γραμμή χρηματοδότησης, πράγμα που δημιουργεί αμφιβολίες για την σύγχυση με τα έργα που μπορεί να επηρεάζουν το τοπικό επίπεδο αλλά να υλοποιούνται εξ ολοκλήρου από τα υπουργεία. Τη μόνη διαβεβαίωση που πήρε η ΚΕΔΕ είναι για μεταφορά υπό ένταξη έργων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Με την προειδοποίηση ότι «δεν υπάρχει περιθώριο σφαλμάτων στα ορόσημα και τους στόχους του προγράμματος», ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος για την διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, κάλεσε τους δημάρχους να υποβάλουν προτάσεις μόνον για ώριμα έργα. «Ο κίνδυνος είναι μεγάλος εάν ο στόχος του προγράμματος δεν υλοποιηθεί, καθώς τα ποσά θα επιστραφούν στην Ε.Ε. και θα πληρωθούν από εθνικούς πόρους», τόνισε ο Θ. Σκυλακάκης. Παραθέτοντας το χρονοδιάγραμμα, σημείωσε ότι οι εντάξεις έργων πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2025 και οι πόροι πρέπει να έχουν απορροφηθεί έως τον Αύγουστο του 2026.
Οι προκηρύξεις αναμένεται να εκδοθούν μέσα στο καλοκαίρι. Τα έργα που αφορούν αποκλειστικά τους δήμους και πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης σχετίζονται με την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και δημοτικών κτηρίων, τις στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, την οδοποιία και την οδική ασφάλεια, την αγορά εξοπλισμού και οχημάτων για την πολιτική προστασία. Επίσης, προβλέπεται η υλοποίηση κάποιων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, έργα διαχείρισης αστικών λυμάτων και κάποια αδρευτικά έργα και παρεμβάσεις για τις «έξυπνες πόλεις».
Παράλληλα, προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός των δημοτικών ιατρείων. Στις δράσεις που επηρεάζουν τους δήμους εντάσσονται η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ, η τοποθέτηση ψηφιακών υποδομών στις σχολικές εγκαταστάσεις και η ψηφιοποίηση του δημόσιου λογιστικού συστήματος με εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου.
Προκειμένου η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να γίνει γρήγορα και αποτελεσματικά προβλέπεται η μεταφορά των υπό ένταξη έργων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Κι αυτό γιατί όπως επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας «ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος ‘Αντώνης Τρίτσης ήταν 2,5 δισ. ευρώ, πλέον έχει εκτοξευθεί στα 3,2 δισ. ευρώ».
Πράγμα που καθιστά εξόχως αμφίβολο να υπάρχουν οι πόροι για την χρηματοδότηση των έργων, αφού η νέα δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει ανώτατο όριο τα 500 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, παρότι οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τους δήμους κλείνουν την 31η Μαΐου, πράγμα που καθιστά βέβαιη την εκτόξευση των αναγκών χρηματοδότησης. Προκειμένου, λοιπόν, να προλάβει τις αντιδράσεις ο Στ. Πέτσας κάλεσε τους δημάρχους να μην σπεύσουν να υποβάλουν προτάσεις που δεν είναι ώριμες στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και στο μεσοδιάστημα να τις ολοκληρώσουν και να τις υποβάλουν στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post