Τον κίνδυνο αύξησης τιμολόγησης του νερού σε συνδυασμό με την άνιση μεταχείριση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) από κεντρικό κράτος επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης των ΔΕΥΑ, Γιώργος Μαρινάκης στο πλαίσιο της 33ης τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης, υπογραμμίζοντας ότι οι επικείμενες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για την διαχείριση υδάτων θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίζoυν τα διαχρονικά προβλήματα λειτουργίας τους και μετά να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο συγχώνευσής τους. Το θέμα θα συζητηθεί και στην επικείμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, όπου θα παρουσιαστεί και η συνολική πρόταση της Αυτοδιοίκησης, η οποία θα κατατεθεί στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις ΔΕΥΑ
Την πρόθεση της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος λόγω «έλλειψης νερού» και λόγω «των αλλαγών στην χρηματοδότηση έργων από την ΕΕ». Γι’ αυτό «απαιτούνται ολιστικές παρεμβάσεις», υπογράμμισε ο Μ. Γραφάκος «με σκοπό την ισχυροποίηση των ΔΕΥΑ», οι οποίες -όπως είπε- «θα διατηρήσουν τον δημοτικό και διαδημοτικό χαρακτήρα τους». Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο χωρικής επέκτασης του πεδίου λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. «Θα δούμε το γεωγραφικό θέμα», είπε ο Μ. Γραφάκος.
Έκρουσε, πάντως, τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση κυρίως λόγω της ανεπαρκούς διαχείρισης των λυμάτων. «Όταν η χώρα τρώει πρόστιμα και βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις, αυτό είναι ντροπή για την χώρα και όχι για την κυβέρνηση ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Μ. Γραφάκος εξήγγειλε ότι το νέο πλαίσιο διαχείρισης των υδάτων θα διαμορφωθεί εντός του 2024. Ενημέρωσε, πάντως, ότι πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους οικισμούς έως των 2.000 κατοίκων και ταυτόχρονα πρέπει να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις με ταυτόχρονη μείωση των ενεργειακών αναγκών. Αναφερόμενος στην λειτουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, ο Μ. Γραφάκος υπογράμμισε ότι αυτό συνιστά «προαπαιτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης» για την χρηματοδότηση έργων, προκειμένου να υπάρχει ρύθμιση για την τιμολόγηση του νερού και του κόστους λειτουργίας των υποδομών.
Εξήγησε ότι για την διαχείριση των λυμάτων απαιτούνται έως το 2035 έργα ύψους 3 δισ. ευρώ. Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο Μ. Γραφάκος υπογράμμισε ότι 70 έργα έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και ως εκ τούτου «έχουμε πιάσει το πρώτο ορόσημο». Παράλληλα, 140 έργα ύψους 550 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». «Υπάρχουν χρήματα και στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τα συνεχιζόμενα έργα και στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, για να κλείσουν τα έργα για τους οικισμούς Γ’ Προτεραιότητας», σημείωσε ο Μ. Γραφάκος. Σημείωσε, πάντως, ότι έχουν φθάσουν τους 250 οι οικισμοί από 187 που έχουν συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα στην διαχείριση των λυμάτων.
«Άνιση η μεταχείριση των ΔΕΥΑ»
«Υπάρχουν πολλοί δήμοι που δεν έχουν ΔΕΥΑ, αλλά χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των ΔΕΥΑ, αλλά αυτοί οι Δήμοι πήραν κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, ενώ οι ΔΕΥΑ δεν χρηματοδοτήθηκαν για αυτό», στηλίτευσε ο Γιώργος Παπαναστασίου, Β αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αγρινίου. Στον ίδιο τόνο, διερωτήθηκε: «Εάν οι ΔΕΥΑ δεν έχουν δυνατότητα προσλήψεων τη στιγμή που παρέχουν ανταποδοτικές υπηρεσίες, υπάρχει ένα ερώτημα: Μήπως έτσι δημιουργείται πρόβλημα στην λειτουργία των ΔΕΥΑ, προκειμένου να εμφανιστούν προβληματικές, ακόμη και αυτές που είναι υγιείς;».
Παίρνοντας την σκυτάλη από τον Γ. Παπαναστασίου, ο πρόεδρος της Ένωσης των ΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργος Μαρινάκης απάντησε εν συνόλω στον γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μ. Γραφάκο. Ο Γ. Μαρινάκης κατήγγειλε την «άνιση μεταχείριση των ΔΕΥΑ» από την πλευρά του κράτους.
«Την ώρα που Δήμοι της Αττικής χρωστούσαν λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους 240 εκατ. ευρώ προς την ΕΥΔΑΠ και δήμοι της Θεσσαλονίκης 50 εκατ. ευρώ προς την ΕΥΑΘ αυτά τα ποσά καλύφθηκαν με κρατική επιχορήγηση, αλλά δεν έγινε το ίδιο για τις ΔΕΥΑ!», στηλίτευσε ο Γ. Μαρινάκης, πράγμα που αφορά στον τρόπο που το κράτος αντιλαμβάνεται τις ΔΕΥΑ, που παρότι είναι φορέας γενικής κυβέρνησης για τις υποχρεώσεις τους, αλλά δεν έχει τα ίδια προνόμια στην κρατική επιχορήγηση, την οποία δεν λαμβάνουν, ούτε στον δανεισμό, που αδυνατεί να λάβουν απευθείας από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, παρά μόνον μέσω δανεισμού που λαμβάνουν μέσω των Δήμων, στους οποίους ανήκουν.
Απαντώντας στις επικείμενες αλλαγές στην λειτουργία των ΔΕΥΑ, που συνδυάζεται με το κυβερνητικό σχέδιο για συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, ο Γ. Μαρινάκης είπε σε όλους τους τόνους, ότι αυτό δεν συνοδεύεται με ένα σχέδιο για «οικονομία κλίμακος». «Πρέπει να ξεκινήσουμε πιλοτικά για να αποφύγουμε λάθη, όπως έγινε με την συγχώνευση των ΔΕΥΑ επί Καλλικράτη με αχαρτογράφητα δίκτυα υδροδότησης», υπογράμμισε.
«Το νερό σε όλη την χώρα θα ακριβύνει!»
«Το νερό σε όλη την χώρα θα ακριβύνει γιατί οι νέες απαιτήσεις για τις αναλύσεις ύδατος, θα ανεβάσουν το τελικό κόστος του νερού προς τους καταναλωτές», τόνισε ο Γ. Μαρινάκης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι νέες προδιαγραφές του υπουργείου Περιβάλλοντος για το πόσιμο νερό είναι τρομακτικά σπάταλες και ανεβάζουν το κόστος για τους καταναλωτές». «Προσπαθούμε να τιθασεύσουμε την διαρροή του πόσιμου νερού, που αφορά το 12% του συνόλου, αλλά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την σπατάλη που γίνεται στο αρδευτικό νερό, όπου υπάρχει μεγάλη σπατάλη, λόγω της μεγάλης διαρροής», υπογράμμισε ο Γ. Μαρινάκης.
Ο ίδιος επανέλαβε την πρόταση της Ένωσης των ΔΕΥΑ για χρέωση με βιομηχανικό τιμολόγιο ρεύματος των εγκαταστάσεων των ΔΕΥΑ για την παροχή νερού και όχι με οικιακό. Παράλληλα, στο σκέλος του προβλήματος των ανείσπρακτων τιμολογίων των ιδιωτών από τις ΔΕΥΑ, ο Γ. Μαρινάκης επανέλαβε το αίτημα της Ένωσης για διασύνδεση των λογιστικών συστημάτων των ΔΕΥΑ με την ΑΑΔΕ, πράγμα που «το κράτος αρνείται», όπως υπογράμμισε.
Μπροστά στον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης οι ΔΕΥΑ;
«Πρέπει να αντισταθούμε στα σχέδια ιδιωτικοποίησης», τόνισε στον χαιρετισμό του ως απερχόμενος αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, ο τέως δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης καυτηριάζοντας τις σκέψεις που υπήρχαν από την κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των υποδομών υδροδότησης, κατά την διαβούλευση του νομοσχεδίου για την σύσταση της ενιαίας Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). «Δεν θέλω να φανταστώ ότι θα φτάσουμε στο σημείο να γίνει το νερό εμπόρευμα που θα είναι εισηγμένο στο χρηματιστήριο, όπως συμβαίνει στην Αυστραλία». Παράλληλα, ο Απ. Καλογιάννης στηλίτευσε τα αιφνίδια σχέδια συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ υπογραμμίζοντας ότι στην Γερμανία οι συνενώσεις των αντίστοιχων δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης πήραν πέντε χρόνια, ενώ στην Ολλανδία πήραν 18 χρόνια!
«Δεν μιλήσαμε ποτέ για ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ και του νερού», απάντησε στην τοποθέτηση Καλογιάννη ο γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος. Επέμεινε, πάντως, στην πρόταση των συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ, γιατί όπως είπε: «Δεν μπορούμε να έχουμε υπηρεσίες δυο ταχυτήτων». Σημείωσε, δε, ότι «υπάρχει ζήτημα μεταρρύθμισης των επιχειρήσεων των ΔΕΥΑ των ΟΤΑ Α Βαθμού για ισχυρές ΔΕΥΑ».
«Δεν χρειάζεται ιδιωτικοποίηση σε τίποτα! Αλλά δεχόμαστε θεσμική πλαγιοκόπηση και με δεδομένο ότι λειτουργούμε χωρίς προσωπικό και αυτό μας αφυδατώνει», απάντησε με την σειρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, Γιώργος Μαρινάκης. Στηλίτευσε εκ νέου την «άνιση μεταχείριση» εκ μέρους του κράτους των ΔΕΥΑ σε σχέση με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο σκέλος των επιχορηγήσεων. Ο ίδιος αναφέρθηκε, μάλιστα, στην απόπειρα κατάργησης των νομικών προσώπων των ΟΤΑ, που θεσπίστηκε με νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά όπως είπε ο Γ. Μαρινάκης: «Οι ΔΕΥΑ δεν είναι παιδικοί σταθμοί που μπορούν να καταργηθούν από νομικά πρόσωπα και να ενταχθούν απευθείας στους Δήμους».
Discussion about this post