Τιμωρητικά μέτρα φέρνει η κυβέρνηση για τους φορείς του Δημοσίου και τους ΟΤΑ που δεν συμμορφώνονται με τον στόχο εξοικονόμησης ενέργειας κατά 10%. Προβλέπεται αποκλεισμός από τον προγραμματισμό τακτικών προσλήψεων και από το πρόγραμμα κινητικότητας υπάλληλων, όπως και μη εξέταση αιτημάτων οικονομικής ενίσχυσης. Για όσους φορείς του Δημοσίου επιτύχουν, όμως, εξοικονόμηση της τάξεως του 15% θα προβλεφθεί από το νέο έτος μια ενίσχυση χρηματοδότησης της τάξεως του 5% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Βέβαια, υπάρχει η διαβεβαίωση ότι το μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας θα λαμβάνει υπ’ όψιν και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά.
Τα περιοριστικά μέτρα της ΚΥΑ
«Η απόφαση αυτή ελήφθη από τον Πρωθυπουργό στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Υπενθύμισε ότι ήδη από τον Ιούλιο έχει εκδοθεί ΚΥΑ, που θέτει τον στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 10% για τους φορείς του Δημοσίου και τους ΟΤΑ και προβλέπει την εγγραφή σε ειδική πλατφόρμα του ενεργειακού υπεύθυνου για κάθε κτήριο, προκειμένου αυτός να επιμελείται ό,τι σχετίζεται την επίτευξη του στόχου. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί μόλις 221 φορείς του Δημοσίου σε σύνολο 2.495.
Αποκλεισμός από τις προσλήψεις
«Η πορεία των εγγραφών στην πλατφόρμα δεν είναι ικανοποιητική», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης προειδοποιώντας για κυρώσεις που σχετίζονται με τον αποκλεισμό προσλήψεων και εξαίρεση από το πρόγραμμα κινητικότητας. «Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την ΚΥΑ για τους φορείς του Δημοσίου θα έχουμε κυρώσεις. Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα εκδοθεί η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τον προγραμματισμό προσλήψεων και τότε θα εξετάσουμε εάν θα πρέπει να τους εντάξουμε ή να μην τους εντάξουμε στον προγραμματισμό προσλήψεων», είπε ο Μ. Βορίδης, προσθέτοντας ότι αντίστοιχη μεταχείριση θα υπάρχει και για το πρόγραμμα κινητικότητας.
Αποκλεισμός από πρόσθετη χρηματοδότηση
Εισηγούμενος και ο Θ. Σκυλακάκης σκληρότερα μέτρα τιμωρητικού χαρακτήρα έσπευσε να πει: «Δεν μπορεί να πληρώνει ο φορολογούμενος 12- 14 φορές υψηλότερα το κόστος του ρεύματος στο Δημόσιο». Αναφερόμενος στις κυρώσεις είπε: «Για όσο διάστημα δεν συμμορφώνεται ένας φορέας του Δημοσίου με την ΚΥΑ, δεν θα αξιολογούνται τα αιτήματά του για ενισχύσεις από το τακτικό και ειδικό αποθεματικό ή και για πρόσθετη χρήση ταμειακών διαθεσίμων τόσο για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους, όσο και για άλλες έκτακτες δαπάνες μη αναγκαστικού χαρακτήρα». «Έχω ήδη αρχίσει να το εφαρμόζω σε περιπτώσεις παράλειψης διορισμού του ενεργειακού υπευθύνου», τόνισε ο Θ. Σκυλακάκης προσθέτοντας: «Το ίδιο θα συμβαίνει όταν οι ενεργειακοί υπεύθυνοι δεν ασκούν επιμελώς τα καθήκοντά τους».
Λιγότερος φωτισμός στους δρόμους
Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας δεν αφορούν μόνον τις κτηριακές υποδομές, αλλά στις περιπτώσεις των Δήμων και των Περιφερειών τους υπαίθριους φωτιζόμενους χώρους, όπως και τον οδοφωτισμό! Για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας, η κυβέρνηση παροτρύνει τους ΟΤΑ να απορροφήσουν κονδύλια είτε από τα προγράμματα του υπουργείου Περιβάλλοντος, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνοντας ότι «η εξοικονόμηση ενέργειας από τον οδοφωτισμό συνιστά δεσμευτικό στόχο ειδικά για την έκτακτη βοήθεια, που θα δώσουμε στο τέλος του χρόνου», ο Θ. Σκυλακάκης τόνισε: «Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, το κράτος δεν θα ισχύσει οικονομικά τους Δήμους για τους λογαριασμούς ενέργειας για το β εξάμηνο του 2022, όπως έκανε στο α εξάμηνο του 2022, που δώσαμε 100 εκατ. ευρώ». Μολονότι αναγνώρισε ότι «η δαπάνη για τον οδοφωτισμό είναι ανταποδοτική», ο Θ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως «εάν ο Δήμος κρίνει ότι μπορεί να καλύψει αυτό το κόστος, μπορεί να μην κάνει εξοικονόμηση, γιατί έχει το αυτοδιοίκητο, που είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα». «Εάν όμως δεν έχει τους πόρους και χρειάζεται έκτακτη χρηματοδότηση ζητώντας βοήθεια από το κεντρικό κράτος, για να πάρει αυτή την βοήθεια, θα πρέπει να επιτύχει 10% εξοικονόμηση», είπε κατηγορηματικά ο Θ. Σκυλακάκης.
Μπόνους σε υπηρεσίες και υπαλλήλους
Επικαλούμενος το μπόνους για επίτευξη στοχοθεσίας των υπαλλήλων, ο Θ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι σε αυτό το μπόνους θα προστεθεί και το 10% της μείωσης της ηλεκτρικής ενέργειας για την υπηρεσία ως ένα μέτρο πλήρους λειτουργίας της στοχοθεσίας. Για όσες υπηρεσίες επιτύχουν το 15% της εξοικονόμησης ενέργειας, τότε θα αποδίδεται πρόσθετη χρηματοδότηση 5% από τον κρατικό προϋπολογισμό για το νέο έτος.
Καθυστερημένα μέτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων
Έχει υπολογιστεί ότι σε σύνολο 212.000 κτηρίων του Δημοσίου και των ΟΤΑ η ετήσια κατανάλωση για το 2020 ήταν 4.450 GWh και για το 2021 η κατανάλωση ανέβηκε στα 5.340 GWh, που αντιστοιχεί στο 10,8% της ετήσιας κατανάλωσης της χώρας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε ότι άμεσα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% με στόχο το 2030 να επιτευχθεί το 30%. Μεταξύ των μέτρων που πρότεινε είναι η συντήρηση των συσκευών ψύξης/ θέρμανσης, η χαμηλότερη θερμοκρασία ψύξης και η ορθολογική χρήση θέρμανσης, το κλείσιμο των διακοπτών και ηλεκτρονικών συσκευών με το πέρας του ωραρίου.
Για τον δε οδοφωτισμό πρότεινε την βελτίωση της λειτουργία του και τον περιορισμό του καλλωπιστικού φωτισμού με εξοικονόμηση κατά 35 -50%. Για τις ΔΕΥΑ πρότεινε ειδικά για τα αντλιοστάσια την χρήση τεχνολογίας inverter.
Τέλος, εξήγγειλε ότι την 12η Σεπτεμβρίου ξεκινά το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή εξοικονόμησης στα κτήρια του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιο τομέα με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ που θα αφορούν 2,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» είχε ήδη δρομολογηθεί από το 2019 με αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΥΡΙΖΑ: Τρία χρόνια αδράνειας στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας
«Η υποκρισία και η αδράνεια του επιτελικού κράτους στον κρίσιμο και νευραλγικό τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας γίνεται επικίνδυνη για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, καθώς εδώ και τρία χρόνια η κυβέρνηση κυριολεκτικά «πετάει αετό» στον τομέα αυτό», τονίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και ο τομεάρχης Εσωτερικών, Κώστας Ζαχαριάδης.
Υπενθυμίζουν, μάλιστα, στην κυβέρνηση ότι «έχει κρατήσει στα συρτάρια της εδώ και τρία χρόνια το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων, το οποίο παρέλαβε το 2019 με αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, με προοπτική αύξησης και ήδη ενταγμένα πιλοτικά έργα προς δημοπράτηση».
«Σήμερα εξήγγειλε ξανά ότι το Πρόγραμμα ΘΑ προκηρυχθεί στις 12/9 και άρα δεν θα το υλοποιήσει αυτή η κυβέρνηση, παρότι είχε και διαθέσιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης», στηλιτεύουν οι κ.κ. Φάμελλος και Ζαχαριάδης.
Επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «κράτησε παγωμένη την πλατφόρμα για τον ορισμό ενεργειακών υπευθύνων στα δημόσια κτίρια, η οποία λειτουργούσε πιλοτικά από το 2018 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και θυμήθηκε να ζητήσει από τους φορείς του Δημοσίου τον ορισμό ενεργειακών υπευθύνων μόλις στις 12/07. Το είχαν ξεχάσει για τρία (3) χρόνια και ζητάνε τα ρέστα για μια υπενθύμιση στα μέσα Ιουλίου!». Τέλος, υπογραμμίζουν ότι «η ίδια κυβέρνηση υποσχόταν στον προϋπολογισμό του 2020 ετήσια μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο Δημόσιο κατά 5% με «άριστους» όμως υπουργούς η ενεργειακή κατανάλωση στο Δημόσιο αυξήθηκε».
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post