Στοχεύοντας πρωτίστως στην ενίσχυση της ανακύκλωσης από την οποία θα δημιουργηθούν δευτερογενείς αγορές και ακολούθως στην δημιουργία των έξι μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, όπου εκεί υπάρχουν εμπλοκές στην χωροθέτηση κυρίως της μονάδας του Κεντρικού Τομέα Αττικής, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης επιλέγει να χαράξει μια στρατηγική, που μένει να φανεί η αποτελεσματικότητά της, καθώς ο ορίζοντάς της έχει μετατεθεί για το 2025. Ο ίδιος, μάλιστα, εκτιμά ότι κερδίζοντας τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 θα μπορέσει να υλοποιήσει το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής, που ακόμη, όμως, δεν το παρουσιάζει στο περιφερειακό συμβούλιο λόγω των εμπλοκών με τις χωροθετήσεις.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Γ. Πατούλης παραδέχθηκε ότι ο σκοπός της 60ήμερης παράτασης για την ωρίμανση των μελετών, που δόθηκε προ ημερών από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής σχετίζεται με τις χωροθετήσεις. Ισχυρίστηκε ότι ειδικά για την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων του Κεντρικού Τομέα δεν επιθυμεί να επιβαρύνει την Δυτική Αττική, δηλαδή την περιοχή της Φυλής, αλλά αυτό μένει να φανεί…
Παραδέχεται έλλειψη χώρων
«Έχουμε την μεγαλύτερη περιφέρεια με τους λιγότερους χώρους για ένα πρόβλημα που κανένας δεν διαχειρίστηκε εδώ και 30χρόνια. Εξετάζουμε με ιδιαίτερη σοβαρότητα τις χωροθετήσεις, για να μην βάζει πλάτη μόνον η Δυτική Αττική, αλλά όλες οι περιφερειακές ενότητες της Αττικής», τόνισε ο Γ. Πατούλης. «Δεν έχουμε καθυστερήσει», υπογράμμισε προσθέτοντας: «Ακριβώς μετά την θεσμοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, προχωρήσαμε στην επικαιροποίηση του ΠΕΔΣΑ και τώρα περιμένουμε και την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων». Εξήγησε, όμως, ότι «όλοι οι διαγωνισμοί δεν θα τρέξουμε με την ίδια ταχύτητα, γιατί έχουν διαφορετικό βαθμό ωρίμανσης».
Αναζητείται χώρος εκτός Φυλής, Σχιστού, Γραμματικού
Παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων για τις έξι (6) μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, ο τεχνικός σύμβουλος του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής, Αντώνης Μαυρόπουλος είπε: «Έχουμε ρητή εντολή από τον περιφερειάρχη Αττικής να εξαντλήσουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε το ΠΕΣΔΑ με έξι (6) μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων». Αναφερόμενος ειδικά στην μονάδα του Κεντρικού Τομέα Αττικής, ο Αντ. Μαυρόπουλος εξήγησε ότι «εκπονούνται μια σειρά από μελέτες με στόχο την αναζήτηση πιθανών θέσεων εκτός των αδειοδοτημένων Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων, δηλαδή εκτός της εγκατάστασης της Φυλής, του Σχιστού και του Γραμματικού».
Το χρονοδιάγραμμα
«Οι μελέτες αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το Νοέμβριο ή το τέλος του χρόνου και τότε θα είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε συγκεκριμένα για χωροθετήσεις» είπε ο Αντ. Μαυρόπουλος. «Ταυτόχρονα, όμως, κάποια άλλα στοιχεία για τον διαγωνισμό του Κεντρικού Τομέα ήδη προχωρούν για τη μονάδα Β1 και η ατζέντα του διαγωνισμού θα διαμορφωθεί μετά και την αλληλεπίδραση των εταιρειών στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού διαλόγου και πιστεύουμε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσει η προετοιμασία για την μονάδα Β2», υπογράμμισε ο Αντ. Μαυρόπουλος.
Το παρατηρητήριο ανακύκλωσης
Επιλέγοντας, πάντως, να δώσει έμφαση στην ανακύκλωση, ο Γ. Πατούλης παρουσίασε χθες την εφαρμογή του παρατηρητηρίου της ανακύκλωσης. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι 66 Δήμοι της Αττικής θα αναρτούν τα στοιχεία της ανακύκλωσης και αυτά τα στοιχεία θα είναι προσβάσιμα προς όλους. Στόχος είναι του παρατηρητηρίου είναι η καταγραφή των επιδόσεων ανακύκλωσης και «η επιβράβευση» των Δήμων, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γ. Πατούλης, που θα αποφέρει στους Δήμους όφελος έως και 25% από την ετήσια εισφορά προς τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής.
Ποιος θα ωφεληθεί από την ανακύκλωση
Βέβαια, ο Γ. Πατούλης δεν άνοιξε την συζήτηση για την επεξεργασία των υλικών ανακύκλωσης, όπως του πλαστικού και του γυαλιού. Αρκέστηκε να αναφερθεί μόνον στην επικείμενη αναβάθμιση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης στην Φυλή, το οποίο, όμως ακόμη και σήμερα καταγράφει χαμηλές επιδόσεις στην επεξεργασία υλικών. Παρέπεμψε, με αυτόν τον τρόπο, κυρίως στην επεξεργασία των υλικών από τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, που ανήκουν σε ιδιώτες και αυτοί εν πολλοίς καρπώνονται τα οφέλη.
Ο Γ. Πατούλης προέταξε μόνον την επεξεργασία βιοαποβλήτων, που προέρχονται από τον καφέ κάδο και ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα κατασκευαστούν δυο από τις 10 μονάδες επεξεργασίας, οι οποίες θα παράγουν κομπόστ με πιστοποιημένη ποιότητα ως εδαφοβελτιωτικό, όπως συμβαίνει στην Εγκατάσταση Μηχανικής Ανακύκλωσης στη Φυλή, η οποία παράγει σε ετήσια βάση έως και 10.000 τόνους κομπόστ.
Χαμηλές επιδόσεις μπροστά στον μεγάλο στόχο
Σημειωτέον ότι ο στόχος για την ανακύκλωση έως το 2025 είναι 55% και η ταφή απορριμμάτων πρέπει έως το 2030 να περιοριστεί στο 10% του συνολικού όγκου των απορριμμάτων. Συνεπώς, οι 66 Δήμοι της Αττικής έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν, όμως υπάρχουν και καλά παραδείγματα, που έχουν κάνει τα πρώτα βήματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, σχετικά θετική εξέλιξη συνιστά το γεγονός ότι για το 2021 καταγράφηκε αύξηση κατά 13,6% της Διαλογής στην Πηγή σε σχέση με το 2020. Έτσι, συλλέχθηκαν ξεχωριστά στην Αττική 45.000 τόνοι υλικών περισσότεροι σε σχέση με το 2020. Για το 2021, η συνολική διαλογή στην πηγή αντιστοιχούσε σε 256.550 τόνους εκ των οποίων 185.000 τόνοι αφορούν ανακυκλώσιμα υλικά και 71.550 τόνοι αφορούν βιοαπόβλητα. Τις υψηλότερες επιδόσεις στην διαλογή στην πηγή έχει καταγράψει η Π.Ε. Βόρειου Τομέα με αύξηση κατά 24%. Ακολουθεί η Π.Ε. Κεντρικού Τομέα με 20%, η Π.Ε. Ανατολικής Αττικής με 18%, η Π.Ε. Νοτίου Τομέα με 15%. Χαμηλότερες επιδόσεις καταγράφει η Π.Ε. Δυτικού Τομέα με 12%, η Π.Ε. Πειραιά με 7%, η Π.Ε. Δυτικής Αττικής με 3% και η Π.Ε. Νήσων με 1%.
Οι καλύτερες επιδόσεις των Δήμων της Αττικής
Ας δούμε τις καλύτερες επιδόσεις των Δήμων της Αττικής στην διαλογή στην πηγή.
Ο Δήμος Βριλησσίων καταγράφει ποσοστά διαλογής την πηγή για ανακυκλώσιμα και βιοαπόβλητα της τάξεως του 35,4% για το 2021. Ακολουθεί ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου με 33,4% και ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού με 26,4%.
Στη διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών, πρώτος είναι ο Δήμος Βριλησσίων με 23,1%, δεύτερος ο Δήμος Παιανίας με 18,7% και τρίτος ο Δήμος Πεντέλης με 16,2%.
Στην διαλογή βιοαποβλήτων πρώτος είναι ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου με 20,3%, δεύτερος ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης με 14,5% και τρίτος ο Δήμος Φιλοθεής – Ψυχικού με 13%.
Τέλος, στη συνολική ανάκτηση υλικών την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Δήμος Βριλησσίων με 30,4% και ακολουθεί ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου με 28,6% και ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης με 19,1%.
Discussion about this post