Οκτώ μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης ακόμη δεν έχει φέρει προς έγκριση το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας. Προς το παρόν ο ίδιος έχει ρίξει στο ασύρματο σιγή για το θέμα, καθώς η τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, που εισάγει επίσημα την καύση απορριμμάτων ήταν στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου της 2ας Φεβρουαρίου 2023, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμη σε ΦΕΚ!
Σκληρή η κριτική από το «Δυτικό Μέτωπο» που υποστηρίζει ότι η παρεκλυστική τακτική του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, που επιλέγει να μην φέρει το νέο ΠΕΣΔΑ προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο. «Ο νέος ΧΥΤΑ στη Φυλή είναι στην κρυφή ατζέντα του κ. Πατούλη και της διοίκησης του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής», καταγγέλλει το «Δυτικό Μέτωπο», υπογραμμίζοντας ότι ο Γ. Πατούλης ρίχνει το περιβόητο ΠΕΣΔΑ στα βράχια, καθώς στα σχέδιά του είναι η δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στην περιοχή της Φυλής. «Το αν αυτό θα γίνει με χρήση της λεγόμενης γ΄ φάσης ή με νέα ‘πανωσηκώματα’ της χωματερής μικρή σημασία έχει», καταγγέλλει το «Δυτικό Μέτωπο». «Ο περιφερειάρχης, που δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι η Φυλή θα κλείσει το 2025 έλεγε συνειδητά ψέματα. Τον καλούμε να μας διαψεύσει», τονίζει το «Δυτικό Μέτωπο».
Για τις δε χωροθετήσεις των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, το «Δυτικό Μέτωπο» επισημαίνει ότι: «Κανείς δε γνωρίζει αν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες εξεύρεσης χώρων για τα 3 ‘πάρκα κυκλικής οικονομίας’ (Κεντρικού τομέα, Βόρειου τομέα και Νοτιανατολικού τομέα). Ο ίδιος ο κ. Πατούλης, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για την έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου ΠΕΣΔΑ, δήλωσε πως οι μελέτες έχουν ήδη παραγγελθεί και πως περιμένει τα αποτελέσματα τους για να αποφασίσει αν και με ποιους τρόπους θα προχωρήσει στη δημοπράτηση των έργων».
«Με την ανακύκλωση να εξακολουθεί να κινείται σε πολύ ‘ρηχά νερά‘ και με την αβεβαιότητα -ακόμη και για την εξεύρεση χώρων- γύρω από τις νέες μονάδες επεξεργασίας και τους αναγκαίους χώρους υγειονομικής ταφής, η συντριπτική πλειοψηφία των σκουπιδιών της Αττικής οδηγείται σε ταφή και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται για πολλά χρόνια ακόμη», καταγγέλλει το «Δυτικό Μέτωπο».
Θίγοντας, μάλιστα, το ζήτημα των κυβερνητικών σχεδιασμών για την δημιουργία μονάδων καύσης απορριμμάτων, το «Δυτικό Μέτωπο» καταγγέλλει ότι το καρτέλ των εταιρειών ενέργειας πιέζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και Περιφέρεια Αττικής να ενταχθούν στο νέο ΠΕΣΔΑ Αττικής ιδιωτικές μονάδες καύσης.
Για το ζήτημα της καύσης απορριμμάτων ζητήσαμε την γνώμη του Αλέξη Μαυραγάνη, αντιδημάρχου Περιβάλλοντος του Δήμου Βριλησσίων και μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Ερωτηθείς, σχετικά, ο Αλέξης Μαυραγάνης μας απαντά: «Η τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων υπέρ της καύσης των μη επεξεργασμένων σύμμεικτων απορριμμάτων σε μονάδες ιδιωτών ακόμα και σε πλήρη αντίθεση με τους δήμους και τους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων, οδηγεί σε αντιπεριβαλλοντική, αντικλιματική και αντιαναπτυξιακή κατεύθυνση τη διαχείριση των απορριμμάτων». «Η σύγχρονη μορφή της ενεργειακής αξιοποίησης πρέπει να αφορά αποκλειστικά στα ήδη επεξεργασμένα για ανακύκλωση υπολείμματα απορριμμάτων, με σαφή και τεκμηριωμένο υπολογισμό της συμμετοχής της (ενεργειακής αξιοποίησης) στο μείγμα της λύσης (διαχείρισης απορριμμάτων)», υποστηρίζει ο Αλέξης Μαυραγάνης.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι: «Οι Δήμοι οφείλουν να συντονιστούν και να βάλουν ‘κόκκινη γραμμή’ στην εισαγωγή της ανεξέλεγκτης καύσης». «Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο (υπολείμματα ανακύκλωσης) της έννοιας ‘ενεργειακή αξιοποίηση’ (waste to energy) και ένα ορισμένο – και ιδιαίτερα περιορισμένο – ποσοστό συμμετοχής της ενεργειακής αξιοποίησης στο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων της χώρας μας». Ο Αλέξης Μαυραγάνης υποστηρίζει ότι «προς ενεργειακή αξιοποίηση πρέπει να οδηγούνται μόνο τα υπολείμματα της ανακύκλωσης, και αυτό, αφού έχουμε εξαντλήσει όλες τις προηγούμενες πρακτικές διαλογής στην πηγή, μείωσης των απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης».
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post