Κόντρα στο προδιαγεγραμμένο περιβαλλοντικό έγκλημα, που επεκτείνεται και μολύνει όλην την περιοχή της Φυλής και του Θριάσιου Πεδίου, οι κάτοικοι αντιστέκονται προσπαθώντας να βάλουν φραγμό στις κυβερνητικές αποφάσεις, που θέλουν την περιοχή να παραμείνει για πάντα η μεγάλη χωματερή της Αττικής και της χώρας μας. «Όχι στον περιβαλλοντικό ρατσισμό σε βάρος της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής», θα βροντοφωνάξουν οι κάτοικοι στην μεγάλη διαδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή, στις 6 μμ στο Σύνταγμα.
Οι κάτοικοι της δυτικής πλευράς του λεκανοπεδίου Αττικής καταγγέλλουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την «γαλάζια» διοίκηση Πατούλη της Περιφέρειας Αττικής για τους «καταστροφικούς σχεδιασμούς» τους στην διαχείριση απορριμμάτων, που εκτελούνται σε αγαστή συνεργασία με τα οικονομικά λόμπι. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η τελευταία απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που ενέκρινε έναν διαγωνισμό με εξαιρετικά γρήγορες διαδικασίες, εν μέσω πανδημίας του κορωνοΐου, ύψους 5,1 εκατ. ευρώ για την δημιουργία νέας χωματερής στην θέση Σκαλιστήρι του Δήμου Φυλής.
Το «έργο»…
Υπενθυμίζουμε ότι εκεί, προ δεκαετίας λειτουργούσε χωματερή. Τώρα θα γίνει νέα εκσκαφή στην έκταση, που συνορεύει με τη Β φάση του ΧΥΤΑ Φυλής, δηλαδή της μεγάλης χωματερής. Εκεί, λοιπόν, στην θέση «Σκαλιστήρι» στην έκταση των 62,5 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί «έκτακτο κύτταρο», χωρητικότητας 700.000 κυβικών μέτρων, που μπορεί να δεχθεί περί τους 595.000 τόνους απόβλητα, για διάστημα 5 μηνών από την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του χώρου υποδοχής απορριμμάτων. Το κόστος που θα πληρώσουν οι πολίτες θα είναι 5,1 εκατ. ευρώ! Το κόστος για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής είναι υπερ – πολλαπλάσιο. Περιγράφεται, μάλιστα, στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου, που επικυρώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και αναγνωρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία, καθότι αναγνωρίζεται ότι «από τη ρίψη σύμμεικτων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής εκπέμπονται οσμές – από υδρόθειο, μερκαπτάνες, κετόνες και εστέρες – που επηρεάζουν την άμεση περιοχή». Αποδίδει, μάλιστα, τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία «στην ύπαρξη παρασιτικών ζώων (λ.χ. αρουραίων, εντόμων κ.λπ.), που δύναται να ενισχύσει τη μετάδοση ασθενειών».
Για να εκτιμήσει κάποιος το μέγεθος της ύβρεως προς την φύση και την ιστορία του τόπου, αρκεί μόνο να έχει υ’ όψιν ότι σε απόσταση 400 μέτρων από τη νέα χωματερή υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος «Καλιστήρι – Σπηλιές», που ήταν ένας σημαντικός οικισμός. Επίσης, σε απόσταση 1.000 μέτρων από την χωματερή στέκει ακόμη το φρούριο της Φυλής, που είναι συνδεδεμένο με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα, όταν τον χειμώνα του 404/403 π.Χ., χάριν στον αγώνα του Αθηναίου στρατηγού και ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης Θρασύβουλου έπεσε το καθεστώς των Τριάκοντα Τυράννων.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post