Η περιβαλλοντική πληγή των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στην Φυλή μπαίνει ξανά στο επίκεντρο με το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής να καλείται σήμερα να αποφασίσει εάν θα δώσει θετική ή αρνητική γνωμοδότηση στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα έργα επέκτασης της ΟΕΔΑ Φυλής. Έντονη είναι η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής καθώς δεν πρόκειται για έργα που θα βελτιώσουν την κατάσταση στην περιοχή. Αντιθέτως, θα προκαλέσουν μεγαλύτερη επιβάρυνση με την συσσώρευση περισσότερων σύμμεικτων απορριμμάτων. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας ζητά πρόσθετα στοιχεία, που θα ενσωματωθούν στην ΜΠΕ, προκειμένου να αποδεικνύεται ότι η επέκταση των εγκαταστάσεων δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω το περιβάλλον και της υγεία των κατοίκων πέριξ αυτών.
Συγκεκριμένα, για την ταφή σύμμεικτων απορριμμάτων αναφέρεται ότι ενώ σήμερα στον ΧΥΤΑ Φυλής αξιοποιείται έκταση 169 στρεμμάτων με την απόφαση της 30ης Ιανουαρίου 2020 η χωρητικότητα αυξάνεται κατά 685.000 κυβικά μέτρα. Με ακόλουθη απόφαση της 14ης Μαΐου 2020 έχει την προβλεφθεί και υλοποιηθεί η κατασκευή κυττάρου για υγειονομική ταφή απορριμμάτων θα γίνεται σε μία έκταση περίπου 49,2 στρέμματα η οποία εξασφαλίζει χωρητικότητα 700.000 κυβικών μέτρων και διάρκεια περίπου 5 μήνες.
Επίσης, στην ΜΠΕ προβλέπεται ότι τα νέα κύτταρα ΧΥΤΑ, τα οποία προβλέπεται να κατασκευαστούν επί των υφιστάμενων κυττάρων Α-Β Φάσης, όταν κατασκευαστούν θα μπορούν να δεχτούν περί τα 4.153.000 κυβικά μέτρα προς υγειονομική ταφή, εξασφαλίζοντας στον ΧΥΤΑ Φυλής επιπλέον διάρκεια ζωής περί τους 26,6 μήνες. Για το δε εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) αναφέρεται ότι ενώ η υφιστάμενη δυναμικότητά του είναι 300.000 τόνους/έτος σύμμεικτα και 100.000 τόνους/έτος προδιαλεγμένα απόβλητα, στο νέο σχεδιασμό θα προστεθεί ένα ακόμη εργοστάσιο το οποίο θα είναι δυναμικότητας 400.000 τόνων/έτος, το οποίο θα κατασκευαστεί με την Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Κάτι από περισσότερο εξοργιστική είναι η αναφορά στην ΜΠΕ και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο για τις ανθρωπογενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον ότι «η όποια υποβάθμιση του τοπίου έχει ήδη συντελεστεί και δεν αναμένεται περαιτέρω σημαντική υποβάθμισή του». Ως εκ τούτου, αναφέρεται ότι «η λειτουργία των έργων της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής δε συνδέεται με τη δημιουργία ουσιαστικών νέων ανθρωπογενών πιέσεων στο περιβάλλον της περιοχής μελέτης και δεν μπορεί να οδηγήσει σε υπέρμετρη ενίσχυση των υφιστάμενων».
Παρά τα όσα αναφέρονται στην ΜΠΕ, το υπουργείο Υγείας με έγγραφό του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει επ’ αυτού του κειμένου καθότι «πρέπει να περιλαμβάνονται οι μετρήσεις για διοξίνες, φουράνια, πολυχλωριωμένα διφαινύλια της ποιότητας του αέρα, όπως και οι μετρήσεις ποιότητας υπόγειων υδροφορέων που έχουν υποβληθεί στην αρμόδια Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής». Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται επειδή «από τον έλεγχο του 2017 διαπιστώθηκε ότι τα επιφανειακά νερά στην περιοχή εμφανίζονται επιβαρυμένα, γεγονός που πιθανότατα σχετίζεται με την επίδραση των στραγγισμάτων σε αυτά», και συνεπώς «σχετικά με την διαχείριση των ομβρίων υδάτων χρειάζονται επιπλέον στοιχεία σχετικά με τις ενέργειες, που έχουν εν τω μεταξύ πραγματοποιηθεί καθώς και τα πλέον πρόσθετα στοιχεία για την ποιότητα των επιφανειακών υδάτων στον χώρο της ΟΕΔΑ Φυλής».
«Οι σχεδιασμοί της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση να σταματήσει η ταφή απορριμμάτων στη Φυλή, πολύ δε περισσότερο να κλείσει η εγκατάσταση στη Φυλή και να μπει η ευρύτερη περιοχή σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης», τονίζει το «Δυτικό Μέτωπο».
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post