Εναρμόνιση της χρηματοδότησης με την απόδοση της ανακύκλωσης ζητά η Κομισιόν με έγγραφό της προς την Ελληνική Δημοκρατία, καθώς διαπιστώνει ότι και η νέα επένδυση της χώρας μας με την εγκατάσταση «οικίσκων ανακύκλωσης», δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα και εξ αυτού του λόγου αποσύρει την χρηματοδότηση. Να υπενθυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί έκθεση της Κομισιόν, την οποία είχαμε δημοσιεύσει τον Δεκέμβριο του 2022, η οποία συνιστούσε αυστηρή προειδοποίηση για την χώρα μας για την επικείμενη επιβολή νέων προστίμων λόγω της ανεπαρκούς διαχείρισης αποβλήτων.
Σημειωτέον ότι η χώρα μας καταγράφει εξαιρετικά χαμηλό ρυθμό βελτίωσης ως προς την κυκλική οικονομία, δεδομένου ότι έχει καθυστερήσει να επιτύχει τους στόχους ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών για το 2025 και είναι εξόχως αμφίβολο εάν θα επιτύχει στους στόχους του 2030.
Μεγάλο θόρυβο, λοιπόν, έχει προκαλέσει σε όλους όσοι σχετίζονται με την διαχείριση απορριμμάτων, όπως και είναι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες το έγγραφο της Κομισιόν με ημερομηνία της 8ης Μαρτίου 2023! Η επιστολή της Επιτρόπου, Ελίζα Φερέιρα προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη είναι δηλωτική της εσφαλμένης αξιοποίησης της κοινοτικής χρηματοδότησης για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η ανακύκλωση. Η Επίτροπος, λοιπόν, αναφέρει στην επιστολή της προς τον Άδωνι Γεωργιάδη: «Σας ευχαριστώ για την επιστολή της 10ης Φεβρουαρίου 2023, με την οποία μας εξασφαλίζετε λεπτομέρειες για τις ειδικού τύπου επενδύσεις στην ανακύκλωση, ειδικά για τα ‘σπιτάκια ανακύκλωσης’, που χρηματοδοτήθηκαν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Επιχειρησιακού Προγράμματος –Υποδομών Μεταφορών – Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) 2014 – 2020».
Η Επίτροπος, Ελίζα Φερέιρα θίγοντας το ζήτημα της αποδοτικότητας της συγκεκριμένης εγκατάστασης ανακύκλωσης αναφέρει στη επιστολή της: «Κατανοώ ότι οι υπηρεσίες μας έχουν ανταλλάξει τεχνικές πληροφορίες για το ζήτημα και ότι οι Ελληνικές Αρχές θα συντάξουν μια ειδική έκθεση αξιολόγησης για την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα και την σχέση αξίας – χρημάτων για τα ‘σπιτάκια ανακύκλωσης’». «Στο μεταξύ, εν αναμονή της τελικής επίλυσης, συμφωνήσαμε ότι η πορεία δράσης είναι να αποσύρουμε την χρηματοδότηση, που σχετίζεται με το εκκρεμές αίτημα αποζημίωσης και να μην περιλάβουμε αυτή σε μεταγενέστερες αξιώσεις πληρωμής», τονίζει η Επίτροπος απευθυνόμενη στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.
«Έχω ζητήσει από τις υπηρεσίες μας να πληροφορήσουν τις αντίστοιχες στην Ελλάδα για περισσότερες ενέργειες, απαραίτητες για να τεθεί αυτό το θέμα, με την οπτική του να διασφαλιστεί πως η χρηματοδότηση από την ΕΕ είναι για τις περιόδους υλοποιήσιμη σε μια στρατηγική, επιδραστική και αποδοτική ως προς το κόστος της», καταλήγει στην επιστολή της η Επίτροπος Ελίζα Φερέιρα.
Να υπενθυμίσουμε, μόνον, ότι ο στόχος ανακύκλωσης για το 2025 ανεβαίνει στο 65% του συνολικού όγκου των συσκευασιών. Οι στόχοι ανά υλικό είναι 50% για τα πλαστικά, 25% για το ξύλο, 70% για τα σιδηρούχα μέταλλα, 50% για το αλουμίνιο, 70% για το γυαλί και 75% για χαρτί και χαρτόνι. Για το 2030, ο στόχος ανακύκλωσης ανεβαίνει στο 70%. Οι στόχοι ανά υλικό είναι 55% για τα πλαστικά, 30% για το ξύλο, 80% για τα σιδηρούχα μέταλλα, 60% για το αλουμίνιο, 75% για το γυαλί και 85% για χαρτί και χαρτόνι.
Η χώρα μας όχι μόνον δεν έχει πλησιάσει τους στόχος του 2025, αλλά όπως επισημαίνει η τελευταία έκθεσή της Κομισιόν «η διαχείριση αποβλήτων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα». Η Κομισιόν χαρακτηρίζει, μάλιστα, «ανεπαρκείς» τόσο τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας όσο και την χωριστή συλλογή ροών αποβλήτων, καθώς «τα περισσότερα οργανικά απόβλητα απορρίπτονται χωρίς να σταθεροποιηθούν προηγουμένως».
Discussion about this post