Η ανάγκη εκπόνησης σχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ώστε οι πόλεις να είναι ανθεκτικές έναντι φυσικών καταστροφών διατυπώθηκε στην χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής. Άλλωστε, οι εκτιμήσεις μιλούν για περαιτέρω αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, τάση ερημοποίησης περιοχών της Μεσογείου, καθώς τα επόμενα χρόνια οι βροχοπτώσεις θα είναι χαμηλότερης έντασης και συχνότητας στην περιοχή. Ειδικά για την Ελλάδα, οι πρώτες επιπτώσεις της ερημοποίησης έχουν χτυπήσει την Πελοπόννησο.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα επόμενα 50 χρόνια οι βροχές στην Ελλάδα και την Ν. Ιταλία θα είναι λιγότερες. Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Χρ. Ζερεφό τα προηγούμενα 100 χρόνια, στις συγκεκριμένες περιοχές της Μεσογείου η μείωση των βροχοπτώσεων άγγιξε το 20% συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο. Ο ίδιος εκτιμά, μάλιστα, ότι η ξηρασία θα ενταθεί επηρεάζοντας τη Ν. Ιταλία και την Νότια Ελλάδα και ιδίως την περιοχή της Πελοποννήσου. Με βάση τους υπολογισμούς του, ο Χρ. Ζερεφός εξηγεί ότι τα επόμενα 50 χρόνια θα συνεχιστεί η μείωση της βροχόπτωσης κατά 10%. Αρά, μέσα σε 150 χρόνια η βροχόπτωση στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου θα μειωθεί κατά 30%. Όπως τονίζει ο Χρ. Ζερεφός, ήδη τα φαινόμενα ερημοποίησης είναι έντονα στα νότια παράλια της Τουρκίας. Επιστήμονες επισημαίνουν η ερημοποίηση συνοδεύεται από την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας, πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και φαινόμενα ανόδου της στάθμης της θάλασσας, όπως έχει εντοπιστεί στην περιοχή του Κορινθιακού κόλπου.
Κίνδυνος προ των πυλών
Για “ανησυχητικά μηνύματα” ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα χρόνια έκανε λόγο από το βήμα της ημερίδας ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλος καθώς έχει υπολογιστεί αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. “Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχουμε μείωση των εκπομπών της τάξης του 45% και το 2050 η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην καταναλώνει ορυκτά καύσιμα για την ηλεκτροπαραγωγή ή -αν στο σύνολο της κατανάλωσης ενέργειας βάλουμε και τις μεταφορές και όλες τις χρήσεις- να έχει μία μείωση της κατανάλωσης της τάξης από 80%-95% σε κάθε κλάδο”, εξήγησε ο Σ. Φάμελλος.
Μιλώντας για τις επιπτώσεις στην χώρα μας ο Σ. Φάμελλος σημείωσε: “Τα φαινόμενα της Μάνδρας, της Ανατολικής Αττικής ή άλλων περιοχών απέδειξαν ότι Δεν έχουμε μόνο αδυναμία σχεδιασμού. Έχουμε επιπροσθέτως, πέρα από την καθυστέρηση της διοίκησης και της επιστήμης να αντεπεξέλθουν, και πολλές αδυναμίες οργάνωσης του χώρου, που επιλέχθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις να αφεθούν”.
Ζητούμενο η ανθεκτικότητα
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ενημέρωσε ότι “από το 2016, η χώρα μας ξεκίνησε την αλλαγή της διαδρομής και στο επίπεδο του κλίματος”, καθώς τότε ψηφίστηκε η εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ενώ, από τον Απρίλιο του 2018 έχει ξεκινήσει την εκπόνηση της εθνικής στρατηγικής για τα δάση. Όπως εξήγησε ο Σ. Φάμελλος “η ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή θα αποτελούν προϋπόθεση χρηματοδότησης και σχεδιασμού στο επόμενο ΕΣΠΑ και τα περιφερειακά χρηματοδοτικά εργαλεία θα έχουν ως προϋπόθεση την ανταπόκριση των έργων στην κλιματική αλλαγή”.
“Έχουμε πολιτική και κοινωνική υποχρέωση και γι’ αυτό διασφαλίζουμε τη θωράκιση της χώρας απέναντι στους κινδύνους από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής”, σημείωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολ. Γεροβασίλη. Από την πλευρά της η υφυπουργός Εσωτερικών, Μ. Χρυσοβελώνη τόνισε: “Πρέπει να κάνουμε το καθήκον για τον τόπο μας, αλλά πρέπει υποχρεωτικά να συμπράττουμε πρωταρχικά στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να κυριαρχήσουν και να νικήσουν οι πολιτικές που σέβονται το περιβάλλον, έναντι των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που – προς το παρόν – βολεύονται οι εκπρόσωποι τους με την ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει ισορροπία στο παγκόσμιο κλίμα και συνθήκες ευζωίας, με τον πλανήτη χωρισμένο στα δύο: εκεί που οι φτωχοί και τα παιδιά τους θα παράγουν και θα πεθαίνουν μέσα στην μόλυνση… και εκεί που θα διαμένουν οι πλούσιοι επικαρπωτές των παγκόσμιων κερδών”.
“Απαιτείται ενιαία διαχείριση των έκτακτων αναγκών”, τόνισε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γ. Ταφύλλης αναφερόμενος στο επικείμενο σχεδιασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, η οποία θα προκύψει όπως είπε χαρακτηριστικά από την “μοντελοποίηση” των αρμοδιοτήτων. Επανέλαβε ότι έμφαση πρέπει δίνεται στην πρόληψη και ταυτόχρονα πρέπει να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Γ. Ταφύλλης υπογράμμισε ότι “απαιτείται ο κατάλληλος χωροταξικός σχεδιασμός και σημαντικό ρόλο παίξει η εκτίμηση ρίσκου”.
Η στρατηγική της Περιφέρειας Αττικής
“Όσοι παραμένουν αθεράπευτα σκεπτικιστές για την ύπαρξη ή μη του φαινομένου, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν γύρω τους. Η κλιματική αλλαγή, με διαφορετικές μορφές, είναι εδώ. Στην Αττική και την Εύβοια, στη Χαλκιδική, και τη Σαμοθράκη. Στη Βενετία”, υπογράμμισε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου. Επισημαίνοντας ότι “δεν περιμέναμε αυτές τις εξελίξεις για να πάρουμε θέση”, η περιφερειάρχης σημείωσε ότι “αποτελεί στρατηγική μας επιλογή η σοβαρή, συστηματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της».
Μεταξύ των δράσεων που έχει αναλάβει η Ρ. Δούρου είναι η εκπόνηση περιφερειακού σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του φαινομένου, η διοίκηση της περιφέρειας έχει προχωρήσει σε συνέργειες με έγκριτους επιστημονικούς και πανεπιστημιακούς θεσμούς, όπως το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, για τη θωράκιση της Αττικής, όσο αυτό είναι δυνατόν, από τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, η περιφέρεια Αττικής συμμετέχει σε διακριτικές πρωτοβουλίες όπως το Plan Bleu. Ενώ, πρόσφατα εντάχθηκε στην πλατφόρμα Bologna Charter, σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών μέσα από την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post