«Η μόλυνση, η υποβάθμιση και η δυσοσμία έχουν ταξικό άρωμα», λένε οι κάτοικοι ευρύτερης περιοχής της Φυλής και του Σχιστού. Και παρά την απογοήτευσή τους για τα σχέδια επέκτασης των εγκαταστάσεων ταφής και επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές τους, δεν το βάζουν κάτω! Από νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιούν αποκλεισμό στις εγκαταστάσεις του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Φυλής και στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Σχιστού έχοντας ως κεντρικό σύνθημα: «Να πάψουν οι περιοχές μας να είναι ο σκουπιδότοπος της Αττικής».
«Η αποκλειστική συγκέντρωση των εγκαταστάσεων διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων σε Φυλή και Σχιστό επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την συνολική πολιτική της κυβέρνησης να στοχοποιήσει τις συγκεκριμένες περιοχές», επισήμανε κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Τάσος Κεφαλάς, εκ μέρους του «Δυτικού Μετώπου». «Κι ενώ οι δεσμοί αυτών των δυο περιοχών είναι άρρηκτοι εδώ και 60 χρόνια, παρότι θα περιμέναμε να σπάσουν, οι επικείμενοι διαγωνισμοί για τις νέες μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων θα κάνουν την αλυσίδα πιο βαριά και οι δυτικές περιοχές σε Φυλή και δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας θα επιβαρυνθούν περισσότερο», τόνισε ο Τ. Κεφαλάς. «Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και η περιφερειακή αρχή Πατούλη αντί να στραφούν σε ήπιες και αποκεντρωμένες παρεμβάσεις με έμφαση στην προδιαλογή και την ανακύκλωση υλικών, προωθούν εγκαταστάσεις που το κόστους του αγγίζει τα 640 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε.
Έντονη είναι η κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους για το μέλλον της ζωής τους καθώς τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποτυπώνουν πόσο ρυπογόνο είναι το περιβάλλον πέριξ του ΧΥΤΑ Φυλής. Συγκεκριμένα, για το διάστημα 1999 – 2015, οι δυσπλασίες αυξήθηκαν στην περιοχή κατά 31,7% έναντι 10,1% τις υπόλοιπες περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής.
Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί που ενώ κάνουν συστηματικές δράσεις για να εκπαιδεύσουν τους μαθητές στην χρησιμότητα της ανακύκλωσης, αυτή πέφτει στα βράχια, καθώς δεν υπάρχει καμία στήριξη είτε από το κράτος, είτε από τους Δήμους. Όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί «διαχρονικά οι δημοτικές αρχές της Φυλής δεν υποστηρίζουν τις δράσεις ανακύκλωσης ούτε με παροχή κάδων διαλογής στα σχολεία». Κι ενώ οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι τα παιδιά του Δημοτικού γίνονται ένθερμοι υποστηρικτές της ανακύκλωσης, απογοητεύονται όταν βλέπουν πως η προσπάθεια τους θάβεται μαζί με τα άλλα σκουπίδια στην χωματερή της Φυλής.
Έτσι, σήμερα, κάτοικοι μαζί με εκπαιδευτικούς και κάποιους λίγους δημάρχους θα δώσουν το δυναμικό «παρών» σε μια «κινητοποίηση ζωής», όπως την χαρακτηρίζουν. Σε αυτήν την κινητοποίηση θα συναντήσουμε και τον δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστο Βρεττάκο, ο οποίος μιλώντας στην «ΑΥΓΗ» τονίζει: «Δίνουμε συνέχεια στις κινητοποιήσεις μας που ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου – Δραπετσώνας γιατί δεν θέλουμε να υποθηκευτεί το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών από την εγκατάσταση των σκουπιδιών που θα επιβαρύνει έτι περαιτέρω την περιοχή μας και τον Δυτικό Πειραιά».
«Στεκόμαστε ενωμένοι απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής που θέλουν τα επόμενα 30 χρόνια να συνεχίσουμε να είμαστε σκουπιδότοπος. Ήδη τα 60 χρόνια που λειτουργεί ως χωματερή και Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό είναι αρκετά. Φτάνει πια!», υπογραμμίζει ο Χρ. Βρεττάκος και καταλήγει λέγοντας: «Σε αυτόν τον αγώνα ενώνουμε την φωνή μας με τους κατοίκους της Φυλής και της Δυτικής Αττικής!».
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post