Κεντρικό διαγωνισμό σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος εντός του Σεπτεμβρίου για την ανάθεση μελετών, που θα αφορούν τα νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) σε επίπεδο δημοτικής ενότητας με σκοπό εντός των επόμενων 2,5 ετών να καλυφθεί το σύνολο της Επικράτειας. Αυτό εξήγγειλε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου ενώπιον των μελών του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι το κόστος των μελετών θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον προϋπολογισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ η αρχική πηγή χρηματοδότησης θα προέρχεται από δανειακή σύμβαση ύψους 200 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
«Σαρανταπέντε χρόνια μετά την θεσμοθέτηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) μόλις το 20% των ΓΠΣ έχει εκπονηθεί και εφαρμοστεί και από αυτά το 10% των ΓΠΣ έχει εγκαταλειφθεί», τόνισε ο Δημ. Οικονόμου. Επί της ουσίας μόλις τα 113 ΓΠΣ έχουν εφαρμοστεί σε σύνολο 1135 που αντιστοιχούν στον αριθμό των δημοτικών ενοτήτων με βάση την διοικητική διαίρεση των Δήμων, που προβλεπόταν από το πρόγραμμα «Καποδίστριας», το προγενέστερο του προγράμματος «Καλλικράτης».
Νέες αναθέσεις ανά τρίμηνο
«Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουμε με την ανάθεση μελετών για τις πρώτες 200 δημοτικές ενότητες», υπογράμμισε ο Δημ. Οικονόμου καλώντας τους δημάρχους να προετοιμάσουν τις προτάσεις τους, που θα αφορούν τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης, τις επεκτάσεις των πολεοδομικών σχεδίων, την οριοθέτηση των οικισμών, τους χαρακτηρισμούς των δρόμων. Ο ίδιος εξήγησε ότι ανά τρεις μήνες θα προστίθενται άλλες 200 δημοτικές ενότητες και με αυτόν τον ρυθμό το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να καλύψει το σύνολο της Επικράτειας. Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι το κόστος της μελέτης θα κυμανθεί από 150.000 έως 800.000 ευρώ, που θα αφορά εξαιρετικές περιπτώσεις.
«Δεν θα χτίσουμε τα πάντα!»
«Έχουμε προβλέψει την εκπόνηση αυτοτελούς μελέτης για την οριοθέτηση οικισμών», τόνισε ο Δημ. Οικονόμου. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να προχωρήσει η χωροθέτηση των μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. «Για εμάς η ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη ανάπτυξη! Δεν θα χτίσουμε τα πάντα! », είπε χαρακτηριστικά ο Δημ. Οικονόμου. Εξήγησε, μάλιστα, ότι το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο (ΤΠΣ) θα αφορά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην πρόληψη τοπικών κινδύνων, στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας.
Επισημαίνοντας τις ασάφειες της πολεοδομικής νομοθεσίας, που κατέστησαν αυτά τα λίγα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια αχρηστευμένα, ο Δημ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι έρχεται νέα νομοθετική ρύθμιση, που θα ψηφιστεί από την Βουλή στα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου και θα προσδιορίζει τα στάδια του ΤΠΣ ως προς την σύνταξη κύριας μελέτης, στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μελέτη οριοθέτησης υδατορεμάτων. «Στόχος μας είναι μέσα σε 2,5 χρόνια από την ανακήρυξη του αναδόχου μελετητή, να εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα», υπογράμμισε ο Δημ. Οικονόμου προσθέτοντας ότι βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος. Την ίδια ώρα, αναγνώρισε ότι παραμένει σχεδόν άλυτο το θέμα των εκκρεμοτήτων στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναφορικά με τα μη εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια.
Για τον καλύτερο συντονισμό του μεγαλεπίβολου έργου εκπόνησης των ΤΠΣ και στις 1.135 δημοτικές ενότητες της Επικράτειας, ο Δημ. Οικονόμου ενημέρωσε τους αιρετούς ότι θα συσταθεί ειδική επιτροπή με ένα μέλος από το υπουργείο Περιβάλλοντος, που θα προεδρεύει, ένα μέλος από το Κτηματολόγιο, ένας μέλος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και έναν εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Παράλληλα θα συσταθεί συμβουλευτική επιτροπή με εκπροσώπους του υπουργείου Περιβάλλοντος, Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού αναφορικά με τις χρήσεις γης και την ενιαία στρατηγική στην εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
«Για την σύνταξη των ΤΠΣ θα αξιοποιηθεί όλο το δυναμικό των μελετητών που διαθέτει η χώρα μας», υπογράμμισε ο Δημ. Οικονόμου προσθέτοντας ότι μαζί με τους μελετητές, οι δήμοι θα έχουν την δυνατότητα να υπογράψουν σύμβαση με εξωτερικό σύμβουλο, ο οποίος θα συλλέγει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για την σύνταξη της μελέτης του ΤΠΣ. Διευκρίνισε, τέλος, ότι την τελική υπογραφή του ΤΠΣ θα έχουν μόνον και αποκλειστικά οι μηχανικοί του Δημοσίου και όχι οι ιδιώτες μηχανικοί.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post