Κόλαφο για την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος συνιστά η τρίτη κατά σειρά μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφορικά με την έντονη δυσοσμία από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, που καθιστούν αναγκαία την απομάκρυνσή τους, καθώς η κατάσταση συνεχίζει εδώ και πέντε χρόνια να είναι πνιγηρή και επικίνδυνη για την ζωή των κατοίκων.
Είχε προηγηθεί η μελέτη του «Δημόκριτου» και του «Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών» αναφορικά με τις μετρήσεις των ρύπων. Η τρίτη μελέτη που το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέθεσε στο Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει την μεγάλη συγκέντρωση ρύπων στην περιοχή του Κεραστινίου και Δραπετσώνας με την πηγή προέλευσης να σχετίζεται με τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Oil One.
Σύμφωνα με την μελέτη του ΑΠΘ, «παρότι ο μικρός αριθμός των μετρήσεων VOCs (θειούχες ενώσεις) που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας δεν επιτρέπει την άμεση σύγκριση της μέσης τιμής που βρέθηκε στις διάφορες θέσεις με την τιμή του ετήσιου ορίου, η συχνότητα εμφάνισης συγκεντρώσεων βενζολίου πάνω από την ετήσια οριακή τιμή ήταν 81% στο σημείο ΔΚ4 (Οικίσκος μετρήσεων ατμοσφαιρικών ρύπων στο Κερατσίνι), 75% στο σημείο ΔΚ5 (Γέφυρα Κερατσινίου), 19% στο σημείο ΔΚ1 (2ο δημοτικό σχολείο Δραπετσώνας ), 11% στο ΔΚ3 (1ο Ενιαίο Λύκειο Κερατσινίου) και 8% στο ΔΚ2(4ο ΓΕΛ Κερατσινίου).
Στην ίδια μελέτη υπογραμμίζεται ότι «με βάση τις μετρήσεις βενζολίου προκύπτει ότι πιθανότατα το σημείο, όπου βρίσκεται ο Οικίσκος του Δήμου Κερατσινίου επηρεάζεται από κάποια πηγή εκπομπής βενζολίου, που δεν σχετίζεται τόσο με την κυκλοφορία αυτοκινήτων ή την καύση βιομάζας, όπως στους σταθμούς του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικών Ρύπων, όσο με διάχυτες εκπομπές από βιομηχανικές και άλλες δραστηριότητες με αντικείμενο την επεξεργασία, αποθήκευση, διακίνηση πετρελαίου και προϊόντων του».
«Ο Οικίσκος βρίσκεται ακριβώς δίπλα στις εγκαταστάσεις της Oil One, όπου γίνεται επεξεργασία θαλασσίου έρματος (δηλ. διαχωρισμός των μιγμάτων υπολείμματος πετρελαίου και νερού που προκύπτουν από τη λειτουργία των πλοίων, που προσεγγίζουν το λιμάνι του Πειραιά)», αναφέρεται στην μελέτη του ΑΠΘ.
«Η μελέτη του ΑΠΘ επιβεβαιώνει αυτά που ο ‘Δημόκριτος’ και το ‘Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών’ έχουν εντοπίσει», τονίζει στην «Αυγή» ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος. «Τώρα πια, η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει εκ νέου την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κερατσινίου – Δραπετσώνας για την μετεγκατάσταση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, που μέχρι στιγμής είναι μέσα στα σπίτια μας», υπογραμμίζει ο Χρ. Βρεττάκος. «Αυτό να το κάνει πράξη!», τονίζει ο δήμαρχος για να καταλήξει: «Διαφορετικά η κυβέρνηση θα έχει επιλέξει ότι αδιαφορεί για την υγεία των ανθρώπων και θα ταυτίζεται με τα συμφέροντα που επιχειρούν στην περιοχή μας!»
Σύμφωνα με την έκθεση του ΑΠΘ, «παρότι ο μικρός αριθμός των μετρήσεων VOCs (θειούχες ενώσεις) που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας δεν επιτρέπει την άμεση σύγκριση της μέσης τιμής που βρέθηκε στις διάφορες θέσεις με την τιμή του ετήσιου ορίου, η συχνότητα εμφάνισης συγκεντρώσεων βενζολίου πάνω από την ετήσια οριακή τιμή ήταν 81% στο σημείο ΔΚ4 (Οικίσκος μετρήσεων ατμοσφαιρικών ρύπων στο Κερατσίνι), 75% στο σημείο ΔΚ5 (Γέφυρα Κερατσινίου), 19% στο σημείο ΔΚ1 (2ο δημοτικό σχολείο Δραπετσώνας ), 11% στο ΔΚ3 (1ο Ενιαίο Λύκειο Κερατσινίου) και 8% στο ΔΚ2(4ο ΓΕΛ Κερατσινίου). Αντίστοιχα, στην περιοχή της Ελευσίνας, η συχνότητα εμφάνισης συγκεντρώσεων βενζολίου πάνω από την οριακή τιμή ήταν 100% στο Ε4 (Πλησίον εγκαταστάσεων Ελληνικών Πετρελαίων), ενώ στα υπόλοιπα σημεία ήταν πολύ μικρότερη [Ε2 (6%), Ε1 (4%), Ε3 (2%)]». Πρόκειται για τις θέσεις που βρίσκονται το 4ο Δημοτικό σχολείο Ελευσίνας, το 3Ο Δημοτικό σχολείο Μάνδρας και το 7ο Δημοτικό σχολείο Ελευσίνας.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post