Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει στην καύση απορριμμάτων, χαρακτηρίζοντάς την ως δήθεν αποτελεσματική λύση, η οποία θα εξυπηρετήσει τις πρακτικές μείωσης του όγκου διαχείρισης των απορριμμάτων, οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την χώρα μας επισημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει υπέρμετρα στην εφαρμογή πρακτικών εναρμόνισης με το Πράσινο Σύμφωνο, που υπαγορεύει την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας και άρα της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης υλικών. Δυστυχώς, η χώρα μας απειλείται εκ νέου με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), παρότι η Ε.Ε. επισημαίνει ότι υπάρχουν διαθέσιμα για την χώρα μας επαρκείς χρηματοδοτήσεις για να προσεγγίσει τους στόχους ανακύκλωσης, που από το 2035 αυξάνονται στο 65% για την ανακύκλωση και για το 10% στην ταφή υπολειμμάτων!
Παρά τις αντιδράσεις στην καύση απορριμμάτων…
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να υπονομεύσει την υποχρεωτική ευρωπαϊκή στρατηγική της χώρας, μολονότι παραμένει μέλος της Ε.Ε. στρέφοντας την σε λύσεις κοστοβόρες και απολύτως αντιπεριβαλλοντικές! Εξ αυτού του λόγου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει στην τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, την οποία την έθεσε και σε δημόσια διαβούλευση συγκεντρώνοντας, βέβαια, αντιδράσεις όχι μόνον από περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και από τις κατασκευαστικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην διαχείριση αποβλήτων.
Ο Μ. Γραφάκος αγνοεί τις υποχρεώσεις προς την Ε.Ε.
Κι όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρεί ακάθεκτη με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο προ ημερών στο συνέδριο “WastetoEnergy” για την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων να επιμένει ότι μαζί με την κατασκευή μονάδων σύμμεικτων αποβλήτων, θα προχωρήσουν και οι μονάδες καύσης υπολείμματος. «Το υπόλειμμα αντί να οδηγείται σε ταφή, μετατρέπεται σε δευτερογενές καύσιμο για την ενεργοβόρο βιομηχανία», είπε ο Μ. Γραφάκος. «Αυτή τη διαδικασία τη στηρίζει το Υπουργείο και με την αρχή της νέας χρονιάς θα γίνει διαβούλευση για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή της ενεργειακής αξιοποίησης στη χώρα», είπε ο Μ. Γραφάκος εκφράζοντας την βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Καθυστερήσεις στις υποδομές
Πάντως, η Κομισιόν εντοπίζει μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση υποδομών για την οικολογική διαχείριση αποβλήτων με κατεύθυνση την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση. Αυτό, εξάλλου, αποτυπώνεται και στην αναλογία πόρων ως προς το ΑΕΠ της χώρας. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αναφέρει: «Οι περιβαλλοντικές επενδύσεις της Ελλάδας ανήλθαν σε 0,72% του ΑΕΠ την περίοδο 2014-2020, με βάση τόσο την ενωσιακή όσο και την εθνική χρηματοδότηση». «Την περίοδο 2021-2027, οι ανάγκες της χώρας σε περιβαλλοντικές επενδύσεις εκτιμάται ότι θα υπερβούν το 1,12 % του ΑΕΠ, γεγονός που υποδηλώνει έλλειμμα περιβαλλοντικής χρηματοδότησης ύψους τουλάχιστον 0,4% του ΑΕΠ», επισημαίνει η Κομισιόν. «Η απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε. για περιβαλλοντικά μέτρα εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία, ενώ ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζονται στους τομείς της διαχείρισης των αποβλήτων και της προστασίας της φύσης», επισημαίνει στην έκθεσή της η Κομισιόν.
Οι συστάσεις από την Κομισιόν
Βέβαια σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) έχει εκδώσει ήδη συστάσεις προς την χώρα μας και άρα και προς την κυβέρνηση αφ’ ενός για την βελτίωση των επιδόσεων ανακύκλωσης στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της δευτερογενούς αγοράς υλικών, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, αφ’ ετέρου για την αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το νέο ΕΣΠΑ 2021 -2027.
Για την ανάπτυξη πρακτικών κυκλικής οικονομίας, η τελευταία έκθεση της Κομισιόν ότι στην χώρας μας, «η κυκλική (δευτερογενής) χρήση υλικών ανήλθε σε 2,4% το 2016 και σε 5,4% το 2020, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ (12,8%)». «Παρά την αύξηση που σημειώθηκε τα τελευταία έτη, η Ελλάδα παραμένει πολύ κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. όσον αφορά τον συγκεκριμένο δείκτη», επισημαίνει η Κομισιόν.
Τι πρέπει να γίνει!
Με δεδομένο ότι πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος του σχεδίου δράσης της Ε.Ε. για την κυκλική οικονομία που αφορά τον διπλασιασμό του ποσοστού κυκλικής χρήσης υλικών της Ε.Ε. έως το 2030, η Κομισιόν επισημαίνει ότι απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις, οι οποίες ξεκινούν από τον βιώσιμο σχεδιασμό προϊόντων με προδιαγραφές, που περιλαμβάνουν ταυτόχρονα την αύξηση της ανθεκτικότητάς τους και της δυνατότητας επισκευής τους, την αναβάθμιση της ποιότητάς τους και της ανακύκλωσής τους. Αυτό συνιστά μια στροφή στην βιομηχανία που θα την καθιστά πιο οικολογική και δεν θα σπαταλά άμετρα φυσικούς πόρους!
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία
Η κυκλική οικονομία, λοιπόν, δεν είναι αναπόσπαστο κομμάτι από την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Στις υποδομές, που απαιτούνται για την στροφή της οικονομίας από την άμετρη διαχείριση απορριμμάτων στην κυκλική οικονομία και άρα στην παραγωγή ανθεκτικών ανακυκλώσιμων υλικών, ακόμη και για την χώρα μας τα πράγματα δεν είναι και τόσο «σκούρα», εάν με σφιχτό χρονοδιάγραμμα γίνει χρηστή διαχείριση των κοινοτικών πόρων στην κατεύθυνση της δημιουργίας υποδομών και της βελτίωσης των επιδόσεων της ανακύκλωσης!
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα μπορεί να λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερα από 30 δισ. ευρώ από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (2021-2026) σε επιχορηγήσεις και δάνεια και 20 δισ. ευρώ από την πολιτική συνοχής (2021-2027). «Οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για τη σύσταση δύο νέων ρυθμιστικών αρχών στους τομείς των αποβλήτων και των υδάτων, αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στους αντίστοιχους τομείς», αναφέρει η τελευταία έκθεση της Κομισιόν.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post