Την ώρα που η COSCO δεν τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις για επενδύσεις που προβλέπονταν στην σύμβαση παραχώρησης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη να της εκχωρεί 16% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης επιχείρησε στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου να πάρει αποστάσεις από την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που αφορά σε έργα υποδομής στο λιμάνι του Πειραιά.
Μπορεί η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά της παράταξης Πατούλη, Σταυρούλα Αντωνάκου να επανέλαβε τις ενστάσεις της επί του κειμένου της ΣΜΠΕ με το σκεπτικό της μη πρόσθετης επέκτασης του λιμένα, αλλά ο Γ. Πατούλης ήδη έχει διαφημίσει την σύμπραξη της Περιφέρειας Αττικής για την υλοποίηση έργων στο λιμάνι με πόρους του ΕΣΠΑ. Η ίδια, πάντως, εκφράζοντας την άποψη και των δημάρχων εξέφρασε ενστάσεις για την ασάφεια ως προς την τροποποίηση των πολεοδομικών όρων και των χρήσεων γης.
Εξήγησε ότι η ΣΜΠΕ της COSCO δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά για την περιβαλλοντική επιβάρυνση και από την επέκταση των χρήσεων του λιμανιού και από τα έργα που ήδη εκτελούνται πάνω από την χερσαία ζώνη, όπως είναι το μετρό. Η αντιπεριφερειάρχης διαφώνησε με την τοποθέτηση δεξαμενών τροφοδοσίας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που θα γειτνιάζουν με τον αστικό ιστό. Επίσης, διαφώνησε με τις εργασίες εκσκαφής στον πυθμένα του λιμανιού για την διαμόρφωση του νέου προβλήτα κρουαζιέρας. Η ίδια, τέλος, ζήτησε την σύσταση ανεξάρτητου παρατηρητηρίου παρακολούθησης της ρύπανσης.
«Διαφωνούμε με την ΣΜΠΕ γιατί δεν υπολόγισε την πόλη μας και δεν έγινε δεκτή καμία από τις προτάσεις μας ως προς τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την μείωση της ρύπανσης», τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης. «Το λιμάνι χωράει τα πάντα, 20 γερανογέφυρες, νέο car terminal αλλά αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή της πόλης και συρρικνώνει την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, που δουλεύουν οι εταιρείες», είπε σε κατηγορηματικό τόνο ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος. «Η έγκριση της ΣΜΠΕ δεν εξετάζει τις σωρευτικές επιβαρύνσεις στη περιοχή πέριξ της λιμενικής ζώνης. Δεν εξετάζεται η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και η επέκτασή του χωρίς όρους και όρια με συνέπεια να πιέζονται υπέρμετρα οι πόλεις μας, να επιβαρύνεται το περιβάλλον με ρύπους και κινδυνεύει με αφανισμό η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη», υπογράμμισε ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης.
«Στο κείμενο της ΣΜΠΕ δεν υπάρχει καμία αναφορά στην εκτίμηση της περιβαλλοντικής ρύπανσης», τόνισε ο καθηγητής Γεωφυσικής και Γεωτεχνίας Άκης Τσελέντης υπογραμμίζοντας ότι «ενώ ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς είναι υποχρεωμένος από το 2005 να λειτουργεί σταθμό μέτρησης των ρύπων, δεν δίνει ακριβή στοιχεία». Ως εκ τούτου, εξήγησε ότι το κείμενο της ΣΜΠΕ είναι αναντίστοιχο με τα δεδομένα ρύπανσης.
Με αυτά τα δεδομένα, το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής έδωσε αρνητική γνωμοδότηση για την ΣΜΠΕ, πράγμα που συνιστά αρνητική απάντηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι συνιστά κάτι δεσμευτικό για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρόκειται, βέβαια, για μια πολιτική απόφαση.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post