Για την άνοιξη του 2022 μεταθέτει εκ νέου την υλοποίηση των σχεδίων του για την διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι δεν θα κομίσει γλαύκας εις Αθήνας, αλλά θα αξιοποιήσει τις προβλέψεις του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, που εγκρίθηκε επί θητείας της προκατόχου του, Ρένας Δούρου.
Παρότι, ο Γ. Πατούλης υπήρξε εξαιρετικά απαξιωτικός προς το έργο της Ρ. Δούρου και παρότι ο ίδιος καθυστέρησε επί δυο χρόνια να παρουσιάσει την δική του αναθεωρημένη θεώρηση για την διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής, τελικώς αναγκάστηκε σε οπισθοχώρηση!
Σημειωτέον ότι θετική εξέλιξη συνιστά ότι ο Γ. Πατούλης δεσμεύτηκε ενώπιον των 66 δημάρχων για δυο σημαντικές παρεμβάσεις. Η πρώτη είναι ότι απέσυρε το σενάριο για δημιουργία μονάδων καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων, αλλά άφησε ανοιχτό το σενάριο για καύση μόνον του υπολείμματος, που θα περισσέψει μετά την ολοκλήρωση της προδιαλογής των υλικών. Η δεύτερη αφορά στην παραδοχή του ότι η Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στη Φυλή είναι ήδη κορεσμένη και άρα δεν θα χωροθετηθούν νέες εγκαταστάσεις εκεί.
Συγκεκριμένα, ο Γ. Πατούλης είπε: «Η ΟΕΔΑ Φυλής είναι ήδη κορεσμένη από δραστηριότητες». Επίσης, εξήγησε ότι «η ΟΕΔΑ Γραμματικού θα υποδεχτεί αυστηρά και μόνο όσα απόβλητα προβλέπονται στις σχετικές αδειοδοτήσεις και τίποτα παραπάνω!». Για την δε υπό σχεδιασμό και αδειοδότηση ΟΕΔΑ Σχιστού, «αυτή θα υποδεχθεί αυστηρά και μόνο όσα απόβλητα προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά», ξεκαθάρισε ο Γ. Πατούλης.
«Δεν θα φιλοξενηθεί καμία νέα δραστηριότητα εντός των παραπάνω ΟΕΔΑ, δηλαδή οι νέες απαιτούμενες μονάδες θα χωροθετηθούν εκτός των ήδη αδειοδοτημένων ΟΕΔΑ αλλά και εκτός του υπό αδειοδότηση Σχιστού», δεσμεύτηκε ο Γ. Πατούλης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γ. Πατούλης προέταξε αυτό που είναι άμεσα εφικτό να υλοποιηθεί και προέρχεται από το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων επί διοίκησης Ρένας Δούρου και αφορά τη χωροθέτηση, δημιουργία και λειτουργία 15 μικρών μονάδων βιοαποβλήτων, διεσπαρμένων μέσα στο λεκανοπέδιο Αττικής με βάση την διοικητική κατανομή των περιφερειακών ενοτήτων.
Παράλληλα, ο Γ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δρομολογήσει τις εγκαταστάσεις για την ανάπτυξης της ανακύκλωσης σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Συγκεκριμένα, πρότεινε τις εξής εγκαταστάσεις:
* Το Δυτικό Πάρκο (Π.Ε. Δυτικής Αττικής και Π.Ε. Δυτικού Τομέα) με αναβάθμιση και μετατροπή του ΕΜΑΚ δυναμικότητας 200.000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος και 100.000 τόνων βιοαποβλήτων ανά έτος
* Το Πάρκο Πειραιά στο Σχιστό δυναμικότητας 120.000 τόνων σύμμεικτων ανά έτος και 50.000 τόνων βιοαποβλήτων ανά έτος
* Το Κεντρικό Πάρκο, που θα εξυπηρετεί τον Κεντρικό Τομέα και μέρος του Νότιου Τομέα Αθηνών δυναμικότητας 260.000 τόνων σύμμεικτων ανά έτος και 100.000 τόνων βιοαποβλήτων ανά έτος.
* Το Βορειοανατολικό Πάρκο (Γραμματικό) δυναμικότητας 60.000 τόνων σύμμεικτων ανά έτος και 20.000 τόνων βιοαποβλήτων ανά έτος
* Το Βόρειο Πάρκο (Π.Ε. Βόρειου Τομέα) δυναμικότητας 130.000 τόνων σύμμεικτων ανά έτος και 40.000 τόνων βιοαποβλήτων ανά έτος
* Το Νοτιοανατολικό Πάρκο (Π.Ε. Ανατολικής Αττικής και μέρος της Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών) δυναμικότητας 80.000 τόνων σύμμεικτων ανά έτος και 30.000 τόνων βιοαποβλήτων ανά έτος.
Αναφερόμενος στις νέες Μονάδες Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ο Γ. Πατούλης σε μια κίνηση αντιπερισπασμού άσκησε δριμεία κριτική προς τους προκατόχους του, λέγοντας: «Από το 2001 έως σήμερα, δεν έχει δημιουργηθεί καμία νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων». Ο ίδιος, βέβαια, αναμάσησε τα προβλεπόμενα από προϋφιστάμενες μελέτες και ανακοίνωσε:
* Άμεση δημοπράτηση του εκσυγχρονισμού του ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων και τη μετατροπή του σε Πράσινο Εργοστάσιο με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ με την επισήμανση ότι ο ανάδοχος έχει ήδη εγκατασταθεί και οι σχετικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.
* Δημοπράτηση της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων του Γραμματικού, με προϋπολογισμό 70 εκατομμυρίων ευρώ, εκπληρώνοντας τη νομική δέσμευση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Γ. Πατούλης εκτίμησε ότι εντός του 2022 θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου.
* Δημοπράτηση δύο έργων ΣΔΙΤ, ένα στον Κεντρικό Τομέα με προϋπολογισμό 386 εκατ. ευρώ και ένα στην περιοχή του Πειραιά με προϋπολογισμό 253,2 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν ήδη ήδη κατατεθεί οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος των υποψηφίων αναδόχων και σύντομα θα περάσουμε στην επόμενη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου.
Παράλληλα, ο Γ. Πατούλης ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα, έχουν δημοπρατηθεί 4 εργοστάσια ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων εκ των οποίων τα δυο έργα συνολικού προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ για υποδομές με τη μέθοδο των κλασσικών δημόσιων έργων και άλλα δυο έργα 640 εκατ. ευρώ για υποδομές, με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ.
Ωστόσο, όλα αυτά συνιστούν σημειακές παρεμβάσεις στο ισχύον Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), που είχε εκπονηθεί επί διοίκησης Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής. Σε αυτό, μάλιστα, το πλαίσιο η Ρ. Δούρου ασκεί στον Γ. Πατούλη δριμύτατη κριτική, καθώς ο τελευταίος απαξίωσε τις παρεμβάσεις της ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος θα τα κάνει καλύτερα… Πολλές, λοιπόν, οι δεσμεύσεις του Γ. Πατούλη και όπως είναι λογικό όλοι οι δήμαρχοι της Αττικής περιμένουν να δουν το τελικό κείμενο του ΠΕΣΔΑ, που ακόμη δεν τους έχει καταθέσει.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post