Τον κώδωνα του κινδύνου ως προς την κακή διαχείριση απορριμμάτων στην χώρα μας κρούει ο Συνήγορος του Πολίτη στην ειδική του έκθεση για τα πεπραγμένα του 2019. Ο ΣτΠ εντοπίζει χαμηλές επιδόσεις στην χωριστή διαλογή των αποβλήτων και στην ανακύκλωση. Επίσης, εντοπίζει ότι συνεχίζονται να λειτουργούν οι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, κατά παράβαση της νομοθεσίας και παρότι έχουν επιβληθεί τσουχτερά πρόστιμα στην χώρα μας. Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα τελικής διάθεσης των εγκεκριμένων Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).
Ιδίως στην διαχείριση των υλικών συσκευασίας, ο ΣτΠ επισημαίνει ότι παρά τις νομοθετικές προβλέψεις «αρκετοί δήμοι δεν είναι συνδεδεμένοι με τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΕΔ), ούτε οι ίδιοι έχουν οργανώσει εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων κατά παράβαση των σχετικών νομοθετικών διατάξεων του νόμου 4496/2017». Ενώ τα εφαρμοζόμενα συστήματα είναι ο μπλε κάδος και το γυαλί στους μεγάλους παραγωγούς, δυστυχώς «οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν ολοκληρωμένα σχέδια για την χωριστή διαλογή χαρτιού, γυαλιού, μετάλλων και πλαστικών, προκειμένου να διασφαλίζονται καλή ποιότητα και υψηλά ποσοστά συλλογής ανακυκλώσιμων αποβλήτων», επισημαίνει ο ΣτΠ υπογραμμίζοντας ότι «οι περισσότεροι δήμοι δεν διαθέτουν επαρκές δίκτυο για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών».
Την ίδια ώρα, ο ΣτΠ μεταφέρει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων ότι το δίκτυο των μπλε κάδων δεν είναι επαρκές, όπως και ότι στους μπλε κάδους απορρίπτονται υλικά που δεν σχετίζονται με την ανακύκλωση υλικών συσκευασίας, όπως είναι αστικά απόβλητα, σκραπ και ελαστικά. Κι όλα αυτά στην πλειονότητά τους δεν καταλήγουν στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, αλλά στους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Ο ΣτΠ επισημαίνει την αναγκαιότητα των πράσινων σημείων, που μέχρι στιγμής μικρός είναι ο αριθμός αυτών που έχουν αδειοδοτηθεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι καθώς στους Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου μόλις τρία πράσινα σημεία είναι αδειοδοτημένα.
Κομβικής σημασίας είναι και η χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων με την ευθύνη να ανήκει αποκλειστικά στους δήμους, που όμως οι περισσότεροι δεν έχουν εκπονήσει ολοκληρωμένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης τους. Όσο για την χρήση του καφέ κάδου, που προορίζεται για την ξεχωριστή διαλογή του καθαρού υπολείμματος των βιοαποβλήτων, ο ΣτΠ εντοπίζει ότι αυτή είναι περιορισμένη και ταυτόχρονα «οι περισσότεροι δήμοι δεν διαθέτουν μονάδα προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων, παρότι οι μονάδες αυτές είναι σχετικά χαμηλού κόστους και χαμηλής όχλησης και παράλληλα παράγουν εδαφοβελτιωτικό ανώτερων προδιαγραφών από τις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων».
«Δεδομένου ότι τα υφιστάμενα ποσοστά ανακύκλωσης με τα εφαρμοζόμενα συστήματα διαλογής στην πληγή υπολείπεται κατά πολύ από τους στόχους, που έχουν τεθεί, πιθανολογείται βάσιμα ως ανέφικτη η εφαρμογή της διάταξης έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 τα βιολογικά απόβλητα πρέπει υποχρεωτικά είτε να διαχωρίζονται και να ανακυκλώνονται στην πηγή είτε να συλλέγονται χωριστά», αναφέρει στην έκθεσή του ο ΣτΠ.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post