Μικρή αύξηση των εκτάσεων που εντάσσονται στις προστατευόμενες περιοχές του Υμηττού φέρνει η προτεινόμενη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), επί της οποίας καλείται το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής να εκφράσει γνώμη. Παράλληλα, προβλέπεται η αυστηρή οριοθέτηση των δομημένων περιοχών με πρόταση για την ένταξη τους στο νόμο περί αυθαιρέτων. Όμως, τα αγκάθια, που πληγώνουν τον Υμηττό παραμένουν…
Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη ΣΜΠΕ το πράσινο αυξάνεται μόλις κατά 238,39 στρέμματα εάν συνυπολογίσει κάποιος τις προσθαφαιρέσεις μεταξύ των ζωνών. Ταυτόχρονα, το σύνολο της έκταση της Ζώνης Α Υψηλής Προστασίας αυξάνεται κατά 1.240,63 στρέμματα. Ενώ, όπως αναφέρεται στην ΣΜΠΕ στόχος είναι «να κερδηθεί όσο το δυνατόν περισσότερος αδόμητος χώρος για να συγκροτηθούν εκτενέστερα τα πάρκα σε Γουδή και Ιλίσια».
Τα αγκάθια του Υμηττού
Βέβαια, τα αγκάθια που πληγώνουν την ανάπτυξη της βλάστησης στον Υμηττό δεν είναι λίγα. Οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων είναι κάποια από αυτά τα αγκάθια. Συγκεκριμένα, με την ρύθμιση Χατζηδάκη (Ν. 4685/2020 άρ.92) παρατείνεται η λειτουργία για ακόμη τρία χρόνια των πέντε από τους έξι Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), οι οποίοι βρίσκονται εντός της περιοχής προστασίας του Υμηττού. Πρόκειται για τους ΣΜΑ Ζωγράφου, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Παπάγου – Χολαργού. Να σημειωθεί ότι οι ΣΜΑ βρίσκονται εντός της Ζώνης Ε5. Όμως, επειδή από τη ρύθμιση Χατζηδάκη προβλέπεται η αποκατάσταση της περιοχής μετά το πέρας της τριετίας, στο κείμενο της ΣΜΠΕ προτείνεται η θεσμοθέτηση των Ζωνών Ε4 και Ε5 προκειμένου «να αντιμετωπιστεί μια ακόμη αρνητική επίπτωση η οποία προκαλείται από το γεγονός ότι στις κοινωφελείς χρήσεις της Ζώνης Β δεν περιλαμβάνονται ρητά οι εγκαταστάσεις ενέργειας και οι ΣΜΑ, με αποτέλεσμα οι χρήσεις αυτές να εγκαθίστανται άτυπα ή με ειδικούς νόμους, προκαλώντας αρνητικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις».
Το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αργυρούπολης
Το δεύτερο αγκάθι είναι το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αργυρούπολης, που βρίσκεται εντός των ορίων της Ζώνης Β. Αν και από το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπεται η εγκατάσταση εν γένει έργων υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας σε περιβαλλοντικώς ευαίσθητες περιοχές και με δεδομένο ότι ο ΑΔΜΗΕ υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει άλλη κατάλληλη θέση εντός ή στις παρυφές του αστικού ιστού της περιοχής», στο κείμενο της ΣΜΠΕ υιοθετείται η πρόταση του ΑΔΜΗΕ για «μετατροπή του συνόλου των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ σε κλειστές εγκαταστάσεις με την χρήση τεχνολογίας κλειστού τύπου».
Σύμφωνα με την πρόταση του ΑΔΜΗΕ προβλέπεται μείωση του απαιτούμενου χώρου για την ανάπτυξη της πλευράς των 400 kV σε 8-10 στρέμματα έναντι 40 στρεμμάτων που απαιτούνται για την ανάπτυξη ανοικτού τύπου πλευράς 400kV στο ΚΥΤ Αργυρούπολης. Για τον υπολειπόμενο χώρο προτείνεται η ανάπτυξη πρασίνου και να γίνει η εγκατάσταση «εντός κτηρίου και η τεχνολογία GIS όπως και ο υπό υψηλής τάσης εξοπλισμός να εγκατασταθεί εντός του γειωμένου μεταλλικού περιβλήματος με αποτέλεσμα το ηλεκτρικό πεδίο να είναι μηδενικό».
Η αυθαίρετη δόμηση
Την ίδια ώρα, στην ΣΜΠΕ θίγονται τα ζητήματα της αυθαίρετης δόμησης. Αρχής γενομένης από τα κοιμητήρια. Στην ΣΜΠΕ προβλέπεται εντός της Ζώνης Ε στην οποία βρίσκονται κοιμητήρια «η αυστηρή οριοθέτηση» και επομένως «η άρση των φαινομένων αυθαίρετων επεκτάσεων των νεκροταφείων στην περιοχή προστασίας, τα οποία τείνουν να καταλαμβάνουν ακόμα εκτάσεις δασικές, φυσικών οικοτόπων προστασίας φιλοξενώντας μάλιστα ορισμένες περιπτώσεις και χρήσεις πέρα από τις επιτρεπόμενες».
Παράλληλα, τίθεται και το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης στον Υμηττό, όπου στην ΣΜΠΕ αναφέρεται ότι «διατηρείται η πρόβλεψη του σχεδιασμού του 2011 περί καταγραφής όλων των αυθαίρετων κτισμάτων, περιφράξεων και εργασιών που έχουν εκτελεστεί και που βρίσκονται εντός της περιοχής προστασίας». Ενώ, «πιθανή» θεωρείται και «η αξιοποίηση των νόμων περί αυθαιρέτων στην κατεύθυνση της υλοποίησης αυτής της καταγραφής, η οποία θα αποτελέσει ένα έργο βάση το οποίο σήμερα δεν υπάρχει για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της αυθαίρετης δόμησης στην περιοχή».
Να σημειωθεί ότι οι οικισμοί Χέρωμα του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και οι οικισμοί Σκάρπεζα και Κίτσι – Θίτσι του δήμου Κρωπίας με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εξαιρέθηκαν το 2011 από τις ζώνες προστασίας. Βέβαια, στην πρόταση της ΣΜΠΕ «δεν προτείνεται η συμβατική τους πολεοδόμηση σαν νέες πολεοδομικές ενότητες των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων Βάρης ή Κορωπίου αντίστοιχα με σχετική πολεοδομική μελέτη και πράξη εφαρμογής». «Αντίθετα, προτείνεται η εφαρμογή του νέου πολεοδομικού εργαλείου για τη ρύθμιση της υφιστάμενης κατάστασης, με αναγνώριση της οικιστικής χρήσης, αλλά σαφώς αυστηρότερους όρους περιβαλλοντικής προστασίας από την συμβατική απόδοση όρων δόμησης», όπως αναφέρεται στο κείμενο της ΣΜΠΕ.
Από τη συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, η πλειονότητα των δημάρχων διαμαρτυρήθηκαν για την μη τακτοποίηση των κατασκευών μέσα στη ζώνη Α υψηλής, όπως και διευκολύνσεις για χωροθέτηση κοιμητηρίων ή νομιμοποίηση της επέκτασής τους, όπως και για την δυνατότητα επέκτασης του χρόνου προσωρινής εγκατάστασης των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
(Δημοσιεύεται εμπλουτισμένο σε σχέση με την αρχική του εκδοχή, που εκδόθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ»)
Discussion about this post