Παρέμβαση του Δυτικού Μετώπου με επιστολή προς τους 66 Δημάρχους της Αττικής με σκοπό να μην προχωρήσουν τα φαραωνικά σχέδια εργοστασίων για την διαχείριση απορριμμάτων σε Φυλή και Σχιστό, που θα επιβαρύνουν έτι περαιτέρω τις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ ζητά να αποσυρθούν οι σχεδιασμοί για μονάδες καύσης. Το Δυτικό Μέτωπο προειδοποιεί ότι απομένει λίγος χρόνος μέχρι την οριστική έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) και άρα απαιτούνται παρεμβάσεις για την άμβλυνση της περαιτέρω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης με άμεση στροφή στην οικολογική διαχείριση απορριμμάτων.
Χαρακτηρίζοντας «ανίκανη» την διοίκηση Πατούλη «να υπερασπιστεί το δικό της σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων της Αττικής», το «Δυτικό Μέτωπο» την καταγγέλλει ότι μαζί με την συστηματική και επίπονη προσπάθεια της σε επίπεδο Περιφέρειας Αττικής και του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής «να επιβάλει την αναθεώρηση του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ σε ακόμη πιο συντηρητική και αντιπεριβαλλοντική κατεύθυνση», αποδεικνύεται ότι «όπλα της είναι η ανοιχτή συνδιαλλαγή με τα εργολαβικά συμφέροντα, η πλήρης αδιαφάνεια των όποιων σχεδιασμών και η απουσία ανοιχτού, δημόσιου και ουσιαστικού διαλόγου».
Το «Δυτικό Μέτωπο» απευθυνόμενο προς τους 66 Δημάρχους της Αττικής ζητά να απορρίψουν συνολικά το νέο ΠΕΣΔΑ. Χαρακτηρίζοντας «παρωδία» την τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επί του μη εγκεκριμένου ΠΕΣΔΑ, που τελικώς υπερψηφίστηκε με την χρήση διπλής ψήφου του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου, Χρήστου Θεοδωρόπουλου, το «Δυτικό Μέτωπο» προειδοποιεί ότι οι σχεδιασμοί Πατούλη για την διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική «δεν έχει την απαιτούμενη πολιτική νομιμοποίηση».
Σε αυτό το πλαίσιο, το «Δυτικό Μέτωπο» υπενθυμίζει ότι «η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του νέου ΠΕΣΔΑ θα ολοκληρωθεί αφού εκδοθεί απόφαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την οποία θα εγκρίνεται ή θα απορρίπτεται η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων». Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι «εάν εγκριθεί, κάτι που φαίνεται πιθανότερο με βάση την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, θα ακολουθήσει -μέσα σε 2 μήνες, το αργότερο- η πιο κρίσιμη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην οποία θα τεθεί το θέμα της έγκρισης ή μη του ΠΕΣΔΑ, αφού αυτό (σημ.: το Περιφερειακό Συμβούλιο) έχει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα».
«Αυτή είναι η ‘μάχη των μαχών’ για όσους αγωνίζονται συνειδητά να αλλάξει ρότα η διαχείριση των αποβλήτων στην Αττική και δε μένουν μόνο στα λόγια και σε αυτήν τη συνεδρίαση θα κορυφωθούν όλα τα ρεύματα των μέχρι τώρα αμφισβητήσεων και αντιστάσεων», προειδοποιεί το «Δυτικό Μέτωπο».
Ως εκ τούτου, το «Δυτικό Μέτωπο» υπογραμμίζει ότι πρέπει «να αναθεωρηθεί ο χρονικός στόχος, από το 2030 στο 2035, για τον περιορισμό της ταφής σε ποσοστό κάτω του 10% του συνόλου των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, στόχος πλήρως εναρμονισμένος με τη σχετική οδηγία της Ε.Ε.». «Με τον τρόπο αυτό, θα εκλείψει η κύρια νομιμοποιητική βάση της καύσης», τονίζει το «Δυτικό Μέτωπο».
Παράλληλα, το «Δυτικό Μέτωπο» προτείνει «να συμπεριληφθεί στο ΠΕΣΔΑ η ρητή διατύπωση ότι η ενεργειακή αξιοποίηση- καύση δεν αποτελεί επιλογή διαχείρισης των αστικών αποβλήτων της περιφέρειας Αττικής». Όπως, ζητά να «συμπεριληφθεί ρητή διατύπωση ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής κλείνει οριστικά το 2025 και δεν επιτρέπεται πλέον η υγειονομική ταφή εντός της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Φυλής και στην ευρύτερη περιοχή».
Τέλος, το «Δυτικό Μέτωπο» ζητά να «ανασταλούν οι διαδικασίες έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και του ΠΕΣΔΑ, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες εξεύρεσης και να περιληφθούν στο ΠΕΣΔΑ οι χώροι που θα φιλοξενήσουν τις βασικές υποδομές». «Σε αυτές θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται οπωσδήποτε οι χώροι στους οποίους θα γίνεται η υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων, μετά το 2025 και για όσο διάστημα αυτό είναι αναγκαίο», προτείνει το «Δυτικό Μέτωπο».
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post