Την ώρα που η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στην δίνη της κλιματικής κρίσης, οι επιστήμονες προτείνουν πρακτικές λύσεις, οι οποίες στηρίζονται στην φύση και μπορούν να συνδυαστούν με νέες τεχνολογίες υλικών για την ανάσχεση του φαινομένου, που κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και πλήττει την οικονομία ως απώλεια των δημοσίων υποδομών και της παραγωγικής δραστηριότητας.
Στην ημερίδα, που διοργάνωσε χθες η Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να παρουσιαστεί το πρόσφατα εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή επισημάνθηκε τόσο από τους αιρετούς, όσο και από τους επιστήμονες η ανάγκη για στροφή σε λύσεις, που θα σέβονται την φύση και θα συμβάλλουν στην μείωση της θερμοκρασίας. Επισημάνθηκε, μάλιστα, ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι το τμήμα αυτό του πλανήτη που από το 1980 έως σήμερα έχει καταγράψει τριπλάσια αύξηση της θερμοκρασίας σε σχέση με τα υπόλοιπα μέρη του πλανήτη, καθιστώντας την περιοχή πολύ ευάλωτη στην ξηρασία, αλλά και στα πλημμυρικά φαινόμενα.
Οι νέες τεχνολογίες στα υλικά
Με σκοπό, λοιπόν, την μείωση της θερμοκρασίας οι επιστήμονες συστήνουν στροφή σε νέες τεχνολογίες υλικών προκειμένου να ανασχεθεί η υπέρμετρη αύξηση της θερμοκρασίας, εν μέσω κλιματικής κρίσης που επηρεάζει δραματικά την Αττική.
Πρόκειται για τα λεγόμενα ψυχρά υλικά ή και ακόμη πιο εξελιγμένα, όπως τα φωτονικά υλικά, που όπως εξήγησε ο Ματθαίος Σανταμούρης, καθηγητής Αρχιτεκτονικής Υψηλής Απόδοσης στο πανεπιστήμιο New South Wales του Σίδνεϋ, συμβάλλουν στην μείωση της θερμοκρασίας από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου. «Η εφαρμογή ψυχρών υλικών νέας τεχνολογίας χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη στην μαρίνα του Φλοίσβου με αποτέλεσμα να επιτευχθεί μείωση της θερμοκρασίας έως και 5 βαθμούς Κελσίου», είπε ο Μ. Σανταμούρης.
Από την γη στο διάστημα
Κάνοντας ειδική αναφορά στα φωτονικά υλικά, ο Μ. Σανταμούρης εξήγησε ότι σε συνθήκες ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας 43 βαθμών Κελσίου αυτά έχουν θερμοκρασία 22 βαθμών Κελσίου γιατί η διαφορά θερμοκρασίας εκπέμπεται στο διάστημα και όχι στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η συγκέντρωση όζοντος στην ατμόσφαιρα. Παράλληλα, πρότεινε την χρήση νανο- υλικών και σε συνδυασμό με την φύτευση δέντρων, η θερμοκρασία μπορεί να μειωθεί κατά 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου.
Για την ανάσχεση των πλημμυρικών φαινομένων
Όμως δεν φτάνουν μόνον τα υλικά νέας τεχνολογίας για τις αστικές αναπλάσεις, γιατί οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η φύση πρέπει να ανασάνει, καθώς τα μπαζωμένα ή υπογειοποιημένα ποτάμια, που συναντούμε στον πυκνό αστικό ιστό της Αττικής συνεχίζουν να ζουν. Η δε ξηρασία είναι επιταχυντής των πλημμυρικών φαινομένων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν μπορούν να μετριαστούν εντός των πυκνοδομημένων πόλεων.
Μικρές λύσεις βασισμένες στην φύση
Οι λύσεις έρχονται από το παρελθόν και στην διεθνή βιβλιογραφία τις συναντάμε ως λύσεις που στηρίζονται στην φύση (nature based solutions) και όπως επισήμανε ο γεωλόγος μελετητής, Γεράσιμος Γιαννάτος «οι παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία των πυκνοδομημένων περιοχών μπορούν να είναι εύκολες και με χαμηλό κόστος, ώστε να επιτυγχάνεται η οχύρωση του δομημένου περιβάλλοντος». Ο Γ. Γιαννάτος αναφέρθηκε στην πρόταση που εκπονεί ο ίδιος για την περιοχή του Δήμου Περιστερίου, από την οποία περνά το ρέμα της Εσχατιάς, που σε περιπτώσεις σφοδρής βροχόπτωσης, η περιοχή πλημμυρίζει συνεχώς. «Πλέον οι βροχοπτώσεις παίρνουν χαρακτηριστικά πλημμυρών και είναι πολύ συχνές», είπε ο Γ. Γιαννάτος και πρότεινε τέσσερις παρεμβάσεις για την ανάσχεση των πλημμυρών:
α) Φράχτες είτε από μπετόν και περιτοιχισμένους από υψηλούς θάμνους από λιγούστρα ή αγγελικές είτε μόνον από λιγούστρα ή αγγελικές, που λόγω της πυκνής φυλλωσιάς τους λειτουργούν ως φυσικό φράγμα
β) Κήποι βροχής με χαμηλή περιτοίχιση που εντός της βρίσκονται φυτεμένα δέντρα και απορροφητική βλάστηση
γ) Παρτέρια με απορροφητική βλάστηση σε χαμηλότερο επίπεδο από τον δρόμο υπάρχει έξοδος για αποβολή των πλεοναζόντων υδάτων στον μεγάλο αγωγό.
δ) Τοποθέτηση χαλικιού σκεπασμένο με συρματόπλεγμα σε χωμάτινο έδαφος με κλίση, που θα συμβάλει στην μείωση της ταχύτητας των υδάτων και έτσι θα μειώνεται το πλημμυρικό φαινόμενο.
Η εμπειρία της Ιταλίας
Στην ίδια ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής για την κλιματική αλλαγή παρουσιάστηκαν και λύσεις από την γειτονική Ιταλία. Ο αρχιτέκτων Βιτόριο Νεγκρέτο από το πανεπιστήμιο της Βενετίας παρουσίασε παρεμβάσεις για την μείωση της θερμοκρασίας και την ανάσχεση των πλημμυρικών φαινομένων σε Μιλάνο, Πάδοβα και Βενετία.
Για το Μιλάνο, που πλήττεται από υψηλές θερμοκρασίες και έντονα πλημμυρικά φαινόμενο παρουσίασε ως λύση τις νησίδες πρασίνου, με μικρά και μεγάλα πάρκα, που λειτουργούν ως λεκάνες απορρόφησης των υδάτων. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι έως το 2030 θα έχουν φυτευτεί 3 εκατομμύρια δέντρα. Αντίστοιχες λύσεις προβλέπονται και στην Πάδοβα με πάρκα και φύτευση ταρατσών και μπαλκονιών στις πολυκατοικίες.
Για την Βενετία, η οποία πλήττεται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τα πλημμυρικά φαινόμενα εντείνονται, ο Βιτόριο Νεγκρέτο παρουσίασε παρεμβάσεις με αναβαθμούς, που να επιβραδύνουν την ροή των υδάτων. Παράλληλα, παρουσίασε πλωτά τσιμεντένια φράγματα, που εμποδίζουν την θάλασσα να μπαίνει στη στεριά, αλλά και φύτευση στις όχθες για την απορρόφηση υδάτων στις περιπτώσεις πλημμύρας.
Discussion about this post