Στο πλαίσιο της ανάταξης της Αθήνας και των μεγαλεπήβολων σχεδίων εντάσσει ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης την επαναφορά του σχεδίου της διπλής ανάπλασης για την δημιουργία του γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού και τη αξιοποίηση του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως μουσειακού χώρου κατά ένα μέρος, αλλά κυρίως ως χώρου πρασίνου. Η δε βιασύνη Μπακογιάννη για την υλοποίηση της διπλής ανάπλασης με προτεραιότητα στην οικοδόμηση του γηπέδου του Βοτανικού παίρνει προεκλογικά χαρακτηριστικά, καθώς το αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εργασιών φαίνεται να ολοκληρώνεται λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.
Γήπεδο στον Βοτανικό
Η «διπλή ανάπλαση» με κεντρικό άξονα το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό συνιστά μια οικονομική σύμπραξη κράτους, Δήμου Αθηναίων, τραπεζών και του αθλητικού σωματείου, το οποίο έχει την μικρότερη οικονομική συμμετοχή, με σκοπό την λειτουργία μιας μεγάλης εγκατάστασης για την οποία ο Δήμος Αθηναίων θα είναι ο ιδιοκτήτης και ο εγγυητής για να έχει ο Παναθηναϊκός την δική του ποδοσφαιρική αρένα. «Ο Δήμος Αθηναίων θα εγγυηθεί για 99 χρόνια και θα διασφαλίσει τον Παναθηναϊκό», είπε ο Κ. Μπακογιάννης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ερωτηθείς για το ποιος θα έχει την ιδιοκτησία του γηπέδου στον Βοτανικό.
Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης
Με αυτή τη συλλογιστική, ο Δήμος Αθηναίων ως επισπεύδων του έργου θα έχει συντονιστικό ρόλο στα έργα που θα γίνουν στην περιοχή του Βοτανικού γιατί μαζί με το γήπεδο ποδοσφαίρου των 40.000 θέσεων για τον Παναθηναϊκό, τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, θα γίνουν σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις στην περιοχή με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης προϋπολογιζόμενης αξίας 140 εκατ. ευρώ. Ο Δήμος θα έχει οικονομικό όφελος από τα μισθώματα των καταστημάτων εντός γηπέδου, την μίσθωση των σουιτών στην αρένα, που εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα αποφέρουν έσοδα ύψους 145.000 ευρώ και από το ελάχιστον ετήσιο εγγυημένο έσοδο ύψους 270.000 ευρώ, που θα αναπροσαρμόζεται με βάση τον τιμάριθμο.
Φεύγουν οι υφιστάμενες δραστηριότητες
Μαζί με τις αναγκαίες υποδομές, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται ότι πάνω από 480.000 τετραγωνικά μέτρα στην περιοχή του Βοτανικού θα διαμορφωθούν ως κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου ή αμιγώς χώροι πρασίνου. Αυτό, όπως, ανέφερε ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης θα επιτευχθεί με την απομάκρυνση κάποιων δραστηριοτήτων από την περιοχή του Βοτανικού. Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτό το τελευταίο ως «αστικό μετασχηματισμό» και περιορίστηκε να μιλήσει για την απομάκρυνση των μεταφορικών εταιρειών από την περιοχή. Ο Κ. Μπακογιάννης ερωτηθείς για το όραμά του για την περιοχή αναφέρθηκε γενικόλογα στην ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας με σκοπό την προσέλκυση των νέων.
Το γήπεδο της Λεωφόρου
Για το δε γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο Κ. Μπακογιάννης με ιδιαίτερη έμφαση είπε ότι αυτό θα γκρεμιστεί, αφότου ο Παναθηναϊκός μπει στο γήπεδο του Βοτανικού και πως η άδεια κατεδάφισης θα είναι δεκαετούς διάρκειας. Τα μελλοντικά σχέδια του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι να διαμορφωθεί μουσείο – εντευκτήριο και χώρος πρασίνου, με την προοπτική ο χώρος αυτός να ενοποιηθεί με τους ελεύθερους χώρους πρασίνου στα Κουντουριώτικα. Όσο για τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο Κ. Μπακογιάννης έριξε ευθέως τα βέλη του στον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, καταλογίζοντάς του μεγάλη καθυστέρηση στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και της Ανάπλασης Α.Ε. προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο της ανάπλασης των προσφυγικών κατοικιών.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post