Την ώρα που οι επιδόσεις των 66 δήμων της Αττικής στην ανακύκλωση καταγράφονται ως αναιμικές και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στον στόχο του 50%, που θα έπρεπε να επιτευχθεί έως το τέλος του 2020, οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται έντονα για τον σχεδιασμό του «γαλάζιου» Περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη. Ο ίδιος εφαρμόζοντας τη νομοθεσία και εξαντλώντας τα περιθώρια του ανώτατου ορίου τιμολόγησης για την επεξεργασία των βιοαποβλήτων, ανεβάζει την χρέωση ανά τόνο απορριμμάτων από τα 49 ευρώ στα 53,9 ευρώ για το 2020. Ταυτόχρονα, όμως, επιλέγει να μην δώσει κάποια ικανοποιητική επιβράβευση μέσω εκπτώσεων στους δήμους που επιτυγχάνουν σχετικά καλές επιδόσεις στην ανακύκλωση υλικών.
Με χρεώσεις του 2018
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον νέο κανονισμό τιμολόγησης της διαχείρισης απορριμμάτων, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΣΔΝΑ), οι χρεώσεις προς τους 66 Δήμους παραμένουν ίδιες με αυτές του 2018. Το ύψος της συνολικής χρέωσης των δήμων αγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ και αυτό το ποσόν προορίζεται για τις λειτουργικές δαπάνες του ΕΔΣΝΑ, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Η τιμολόγηση ανά τόνο απορριμμάτων ανεβαίνει, όμως, από τα 45 ευρώ στα 53,82 ευρώ. Πρόκειται για την χρέωση που βάζει ο ΕΔΣΝΑ για κάθε ένα τόνο απορριμμάτων, που εισάγεται στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων της Φυλής και στις περισσότερες των περιπτώσεων, λόγω των χαμηλών επιδόσεων σε προδιαλογή και ανακύκλωση, οδηγούνται στην ταφή στην χωματερή.
Τι απαντά ο ΕΔΣΝΑ στην «Αυγή»
Αναζητώντας απαντήσεις για την αύξηση των τιμολογίων, που έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους των 66 δημάρχων της Αττικής, η «Αυγή» επικοινώνησε με την διοίκηση του ΕΔΣΝΑ. Μας απάντησε, λοιπόν, ότι «η αύξηση των τιμολογίων οφείλεται στην κάλυψη ετήσιων των λειτουργικών δαπανών του ΕΔΣΝΑ, που αγγίζουν μεσοσταθμικά τα 90 εκατ. ευρώ και άρα έγινε επιλογή να αυξηθούν οι χρεώσεις ανά τόνο απορριμμάτων, έχοντας ενσωματώσει την ανώτατη χρέωση για την επεξεργασία των προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων και των κλαδεμάτων, που αντιστοιχεί στο 26,91 ευρώ ανά τόνο». Αναφορικά με την εφαρμογή της έκπτωσης σε όσους δήμους επιτυγχάνουν καλές επιδόσεις ανακύκλωσης, η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ υποστήριξε ότι «έχουν δοθεί κάποιες ικανοποιητικές εκπτώσεις σε δήμους». Ταυτόχρονα αναγνώρισε την απαίτηση των δημάρχων για μεγαλύτερες εκπτώσεις ως προς την επιβράβευσή τους για την ανακύκλωση, αλλά όπως εξήγησε η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ «οι ρυθμοί ανακύκλωσης στους 66 δήμους της Αττικής είναι εξαιρετικά χαμηλοί και άρα οι εκπτώσεις στις χρεώσεις είναι ανάλογες».
Αντάρτικο από τους δημάρχους
Παρ’ όλα αυτά, οι 66 δήμαρχοι της Αττικής ζητούν να μην εφαρμοστούν οι νέες χρεώσεις για την διαχείριση απορριμμάτων. Δεν είναι λίγοι αυτοί, κυρίως, της «γαλάζιας» πτέρυγας που επικρίνουν τον ομογάλακτό τους περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη για το γεγονός ότι εν κρυπτώ και χωρίς να διαβουλευτεί με τους δημάρχους προχώρησε σε αύξηση των τιμολογίων. Η Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ υποστηρίζει ότι «εγκαίρως είχαν ενημερωθεί οι 66 δήμοι της Αττικής». Η «Αυγή» έχει στην διάθεσή της το έγγραφο με τίτλο «Διαβίβαση σχεδίου κανονισμού τιμολόγησης του ΕΔΣΝΑ» με ημερομηνία 14η Απριλίου 2020 και δυνατότητα προς τους δήμους εντός ενός μηνός «να διατυπώσουν γνώμη επ ‘ αυτού και στη συνέχεια να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ». Η συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30η Μαΐου και η νέα τιμολόγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Όπως πληροφορούμαστε από το σώμα των 60 μελών, παρέστησαν στην δια περιφοράς ψηφοφορία 48 μέλη και υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι 38. Να σημειωθεί ότι από το 60μελές Δ.Σ. τα 36 μέλη προέρχονται από τους Δήμους και τα 24 από το περιφερειακό συμβούλιο.
Δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του ΕΣΔΝΑ
Παρ’ όλα αυτά, η διαφωνία μεταξύ των 66 δημάρχων και του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη που έχει διορίσει την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ πλέον παίρνει χαρακτηριστικά πολέμου. Οι 66 δήμαρχοι δια των εκπροσώπων τους στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής καταγγέλλουν τον Γ. Πατούλη για την επιλογή του να αυξήσει τις χρεώσεις στην διαχείριση απορριμμάτων. Οι ίδιοι έχουν στυλώσει τα πόδια και λένε ότι δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ που ψηφίστηκε την Παρασκευή. Οι 66 δήμαρχοι Ζητούν, μάλιστα, αναστολή της εφαρμογής της απόφασης του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ και εκ νέου διαβούλευση με την Περιφέρεια Αττικής.
Τι απαντά ο Γ. Πατουλής στους δημάρχους
Υπό το βάρος των αντιδράσεων των 66 δημάρχων, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατουλής, έσπευσε να διευκρινίσει χθες ότι η αύξηση των χρεώσεων οφείλεται στην ενσωμάτωση του ειδικού τέλους στο ανώτατο ύψος του 50% του κόστους επεξεργασίας κάθε τόνου βιοαπόβλητων ή φυτικών απορριμμάτων που θα έρχεται στη Φυλή, σε σχέση με το κόστος που θα έχει ο κάθε τόνος σύμμεικτων απορριμμάτων.
Να σημειωθεί ότι στην εγκεκριμένη πλέον απόφαση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ αναφέρεται ότι «κατόπιν σχετικής οδηγίας που δόθηκε από την Οικονομική Υπηρεσία του ΕΔΣΝΑ, το αναλογούν ποσόν της περιβαλλοντικής εισφοράς για το 2020 με βάση το άρθρο 55 του Ν. 4609/2019 δεν περιλήφθηκε στην παρούσα εισήγηση. Δηλαδή δεν συνυπολογίστηκε στο ετήσιο κόστος διαχείρισης». Αυτό σημαίνει ότι, κατά τα φαινόμενα, δεν θα αυξηθεί, η χρέωση ανά τόνο πέραν των 53,9 ευρώ.
Η ψηφισμένη απόφαση
Επίσης στην εγκεκριμένη απόφαση αναφέρεται ότι «θα υπολογιστεί απολογιστικά από τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. μετά την πάροδο εκάστου εξαμήνου και θα αποδοθεί στο Πράσινο Ταμείο μέχρι το τέλος του επόμενου τριμήνου από τη λήξη του εξαμήνου (παρ. 2, άρθρο 44, Ν. 4042/2012)». Όσο για την επιλογή να γίνει η τιμολόγηση με βάση τα στοιχεία του 2018 και όχι του 2019, η απόφαση του ΕΔΣΝΑ αναφέρει ότι «το σχετικό σχέδιο Κανονισμού Τιμολόγησης στάλθηκε με καθυστέρηση στους Δήμους με το υπ’ αρ. 4386/14-04-20 διαβιβαστικό. Η εν λόγω καθυστέρηση οφείλεται, αφενός μεν στους περιορισμούς από την κείμενη νομοθεσία στη λήψη αποφάσεων μέχρι την εγκατάσταση των νέων αυτοδιοικητικών αρχών και αφετέρου στην καθυστέρηση συγκρότησης των νέων οργάνων του ΕΔΣΝΑ».
Απογοητευτικές οι επιδόσεις
Πάντως, στο σκέλος της ενίσχυση της ανακύκλωσης, ο Γ. Πατούλης δεν απαντά ευθαρσώς γιατί δεν προχωρά σε ικανοποιητικές εκπτώσεις σε όσους δήμους επιτυγχάνουν κάποια καλή επίδοση στην ανακύκλωση και άρα στην εκτροπή υλικών από την ταφή. «Υιοθετούμε μια τιμολογιακή πολιτική, που ενισχύει την ανακύκλωση και δεν την τιμωρεί, όπως κάποιοι ψευδώς ισχυρίζονται», απαντά σε καυστικό τόνο, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ωστόσο, κατά μέσο όρο η ανακύκλωση στους δήμους της Αττικής δεν ξεπερνά το 8% επί του συνολικού όγκου απορριμμάτων. Αναλυτικά αναφέρουμε ότι ο δήμος Αθηναίων σε σύνολο 150.000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων στρέφει προς την ανακύκλωση μόλις 10.531 τόνους ετησίως. Καλές επιδόσεις καταγράφει ο δήμος Χαλανδρίου με 24.174 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων, που εκτρέπει προς την ανακύκλωση 2.290 τόνους. Ο Δήμος Γλυφάδας σε σύνολο 39.541 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων εκτρέπει προς την ανακύκλωση μόλις 2.682 τόνους. Ο δήμος Κηφισιάς σε σύνολο 45.638 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων εκτρέπει προς την ανακύκλωση 2.664 τόνους. Επίσης, ο δήμος Περιστερίου σε σύνολο 44.462 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων εκτρέπει προς την ανακύκλωση μόλις 2.105 τόνους.
Τελευταίος ο δήμος Φυλής…
Από τις χειρότερες επιδόσεις στην ανακύκλωση καταγράφει ο Δήμος Φυλής που ενώ παράγει 17.080 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων στρέφει στην ανακύκλωση μόλις 593,31 τόνους υλικών. Αίσθηση, έχει προκαλέσει άλλωστε η διαχρονική επιδότηση του Δήμου Φυλής με αντισταθμιστικά ωφελήματα πολλών εκατομμυρίων για την δήθεν περιβαλλοντική εξισορρόπηση, καθώς εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη χωματερή της χώρας μας και πλέον με την τελευταία απόφαση του ΕΔΣΝΑ θα κατασκευαστεί νέα χωματερή. Ως εκ τούτου, το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ ενέκρινε αύξηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων προς τον δήμο Φυλής από τα 36,27 εκατ. ευρώ στα 39,67 εκατ. ευρώ.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post