Η κακή εμπειρία από τον Βόλο, το Αλιβέρι και την Θεσσαλονίκη, όπου εκεί οι τσιμεντοβιομηχανίες χρησιμοποιούν δευτερογενές καύσιμο παραγόμενο από σύμμεικτα απορρίμματα έχει προκαλέσει αντιδράσεις των κατοίκων, καθώς η δυσοσμία είναι έντονη. Το ζήτημα απασχόλησε και το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, επ’ αφορμής της διαβούλευσης του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 31 του νομοσχεδίου προβλέπεται η δημιουργία δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων. «Για τις διαδικασίες εκπόνησης ή ανάθεσης μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών υπηρεσιών, όπως και χωροθέτησης, δημοπράτησης, κατασκευής και λειτουργίας των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων, καθώς και ο συντονισμός και η εποπτεία υλοποίησης αυτών υπάγονται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», αναφέρεται σ τη συγκεκριμένη διάταξη.
«Η χωροθέτηση των εν λόγω μονάδων γίνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις και τα σχετικά κριτήρια χωροθέτησης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.) που εγκρίθηκε με την με αρ. 39/31.08.2020 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (Α’ 185) και σύμφωνα με τον ν. 4014/2011 (Α’ 209)», προσδιορίζεται στην ίδια διάταξη. Επίσης, «με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται η δυναμικότητα των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων της παρ. 1, οι εξυπηρετούμενες από τις μονάδες περιοχές, καθώς και κάθε ειδικός όρος και προϋπόθεση για την εφαρμογή της».
Για πλήρη απαξίωση έκαναν λόγο οι αιρετοί, τη στιγμή που για την χωροθέτηση των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης δεν θα έχουν λόγο. «Μπορεί η καύση απορριμμάτων να εφαρμόζεται σε χώρες της Ε.Ε. από την βιομηχανία, αλλά εδώ στην χώρα μας τι δείγματα γραφής έχει δώσει η τσιμεντοβιομηχανία;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής της Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας, Απόστολος Καλογιάννης προσθέτοντας: «Πως θα ελεγχθούν οι τσιμεντοβιομηχανίες για τους ρύπους, που εκπέμπουν την στιγμή, μάλιστα, που καρκινογόνες διοξίνες δεν καταγράφονται;».
«Επειδή στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων η καύση έχει στρατηγική θέση, τώρα επιβεβαιώνεται ότι η καύση απορριμμάτων θα είναι και αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος», υπογράμμισε εκ μέρους της Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας ο Δήμητρης Μπίρμπας επισημαίνοντας ότι: «Οδηγούμαστε αναγκαστικά στην καύση υποτιμώντας την ανακύκλωση».
Από την πλευρά του ο Αλέξης Μαυραγάνης εκ μέρους της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» σημείωσε ότι «την ώρα που η ταφή απορριμμάτων είναι το πλέον τριτοκοσμικό φαινόμενο, όλο και απομακρυνόμαστε από την υλοποίηση της ανακύκλωσης και οδηγούμαστε στην καύση, που μπορεί εν τέλει να μην συμφέρει τους δήμους». Ειδικά για την καύση σύμμεικτων απορριμμάτων, ο Αλ. Μαυραγάνης τόνισε πως «οι εταιρείες που θα καταναλώνουν δευτερογενές καύσιμο, πρέπει να μπουν στην διαδικασία του ελέγχου, για να μην έχουμε φαινόμενα μόλυνσης όπως στον Βόλο και την Θεσσαλονίκη».
Μεταφέροντας την εμπειρία του από τον Βόλο, ο Δημήτρης Τσιμπανάκος, εκ μέρους του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» υπογράμμισε πως “το δευτερογενές καύσιμο, που παράγεται από τα σύμμεικτα απορρίμματα (SRF, RDF) λειτουργεί ανταγωνιστικά προς την ανακύκλωση». Παράλληλα, σημείωσε πως «στον Βόλο, που το εργοστάσιο τσιμεντοβιομηχανίας το οποίο καταναλώνει δευτερογενές καύσιμο βρίσκεται δίπλα στο αστικό ιστό και πρέπει να υπάρξει έλεγχος ρύπων». Γι’ αυτό πρότεινε την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, προκειμένου να πραγματοποιούνται έλεγχοι ρύπων για τις βιομηχανίες που κάνουν χρήση του δευτερογενούς καυσίμου.
Με αυτό το σκεπτικό σε συνδυασμό με διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες θέτουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης, καθιστώντας την ανέφικτη, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει την παράταση της διαβούλευσης.
Discussion about this post