Με τις μπουλντόζες σταματημένες δίπλα σε σκάμματα στην Πανεπιστημίου κρυμμένες πίσω από μεγάλες επιφάνειες πανιών, που δείχνουν σε φωτογραφία ποιο είναι το όραμα του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη αναπαρίσταται ο μεγάλος Περίπατος, που όπως επισημαίνει η «Ανοιχτή Πόλη» έχει καταστεί εδώ και δυο χρόνια «το μεγάλο καψόνι» για τους κατοίκους και τους διερχόμενους από το κέντρο της πόλης. Το δε κόστος του ημιτελούς μεγάλου περιπάτου στο κέντρο της Αθήνας προσεγγίζει τα 26 εκατ. ευρώ!
Σύμφωνα με το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, το κόστος του Μεγάλου Περιπάτου αγγίζει τα 25,8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 8 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση πεζοδρόμων και πεζοδρομίων στο Εμπορικό Κέντρο, 550.000 ευρώ για την ανάπλαση πεζοδρόμου Ερμού (από πλατεία Συντάγματος έως Αιόλου), 4 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση της Ερμού (από Αιόλου έως Ασωμάτων), 3 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου, 1,3 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση της κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, 7,1 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας. Επίσης, προβλέπεται το ποσόν του 1,87 ευρώ για την δοκιμαστική περίοδο του μεγάλου περιπάτου για τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και φυτών, όπως και για την προμήθεια αντιολισθηρών επιχρισμάτων και υλικών σήμανσης για την εφαρμογή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών.
Ενώ, λοιπόν, υπήρχε η ομόφωνα εγκεκριμένη πρόταση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων ήδη από το 2018 για την υλοποίηση του δικτύου ποδηλατοδρόμων στο πλαίσιο της βελτίωσης της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, όπου αναγνωριζόταν και το τεράστιο έλλειμμα της πρωτεύουσας σε ελεύθερους πράσινους χώρους, «ο ‘Μεγάλος Περίπατος’ ούτε δημιούργησε ένα συνεκτικό δίκτυο για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, ούτε συνέβαλε στην αύξηση του δημόσιου χώρου εκεί που υπήρχε ανάγκη, ούτε χαμηλού κόστους αποδείχτηκε», υπογραμμίζει η «Ανοιχτή Πόλη». «Ο μεγάλος Περίπατος περιορίστηκε σε ασύνδετες παρεμβάσεις που απευθύνονταν, όπως υπονοεί και ο τίτλος του, περισσότερο σε ανέμελους περιπατητές/επισκέπτες και λιγότερο στους ανθρώπους που ζουν, κινούνται, εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, πόσο μάλλον στις περιφερειακές γειτονιές», τονίζει η «Ανοιχτή Πόλη».
«Η Αθήνα που θέλουμε, είναι η Αθήνα που πρέπει να αλλάξει», υπογραμμίζει η «Ανοιχτή Πόλη» και να έχει περισσότερο πράσινο, περισσότερους δημόσιους χώρους και ένα νέο μοντέλο κινητικότητας. Προτείνει, λοιπόν, την θωράκιση της πόλης απέναντι στα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης όπως οι πλημμύρες και οι καύσωνες. Παράλληλα, προτείνει την επιτάχυνση των απαλλοτριώσεων για τη δημιουργία νέων δημόσιων, ελεύθερων χώρων με ενίσχυση του αστικού πράσινου με βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών και υλοποίηση ενός λειτουργικού δικτύου ποδηλατοδρόμων. Για τις χρήσεις γης, η «Ανοιχτή Πόλη» προτείνει ότι κόντρα στην ανεξέλεγκτη τουριστικοποίηση της πόλης, πρέπει να προστατευτούν παραδοσιακές χρήσεις όπως το λιανεμπόριο και τη μεταποίηση χαμηλής όχλησης, όπως και το δικαίωμα στην προσβάσιμη στέγη.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post