Νέο αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να αποφύγει η χώρα την επιβολή νέων προστίμων. Χαρακτηριστικό της βιασύνης είναι ότι έως το τέλος του έτους, δηλαδή, σε λίγες μέρες από σήμερα, οι δήμοι πρέπει να έχουν κάνει την κατάλληλη προετοιμασία με προμήθεια σε κάδους για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των υλικών αποβλήτων, προκειμένου να επιτευχθεί η διαλογή στην πηγή στο 50% του συνολικού βάρους τους.
Αντιδράσεις από τους δημάρχους
Το νομοσχέδιο συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου οι δήμαρχοι επισήμαναν πως είναι αδύνατη η επίτευξη αυτού του στόχου, καθώς δεν έχουν όλοι οι δήμοι τοποθετήσει όλοι οι δήμοι τον μπλε κάδο, που ανήκει στο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων, της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ Α.Ε). Όπως διαπιστώθηκε, σε σύνολο των 332 δήμων, οι 305 διαθέτουν δίκτυο μπλε κάδων. «Σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές, οι δήμοι δεν διαθέτουν όχημα της ΕΕΑΑ, προκειμένου να κάνουν αποκομιδή», σημείωσαν οι δήμαρχοι. Ως εκ τούτου, υπογράμμισαν ότι «ο στόχος ανάπτυξης του δικτύου μπλε κάδου έως το τέλος του 2020 είναι ανέφικτος».
Παράλληλα, με την ανάπτυξη δικτύου κάδων για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των υλικών αποβλήτων για χαρτί, το μέταλλο, το πλαστικό και το γυαλί, οι δήμοι πρέπει να αναπτύξουν δίκτυο για υλικά μη επικίνδυνων αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων, εξαιρουμένων των υλικών που απαντώνται στη φύση, ώστε να αυξηθεί η συλλογή τους κατ` ελάχιστον στο 70% κατά βάρος.
Από σήμερα έως το 2035
Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος ορίζει ότι πρέπει να επιτευχθεί:
* Έως το 2025, η προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων αυξάνονται τουλάχιστον σε ποσοστό 55% κατά βάρος,
* Έως το 2030, η προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων αυξάνονται τουλάχιστον σε ποσοστό 60% κατά βάρος,
* Εως το 2035, η προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων αυξάνονται τουλάχιστον σε ποσοστό 65% κατά βάρος.».
Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2027 δύναται να υπολογίζονται τα αστικά βιολογικά απόβλητα που υποβάλλονται σε αερόβια ή αναερόβια επεξεργασία ως ανακυκλωμένα μόνο αν, σύμφωνα με το άρθρο 42, έχουν συλλεχθεί χωριστά ή έχουν διαχωρισθεί στην πηγή.
Από την 1η.9.2021 κάθε σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να διαθέτει κάδους ή περιέκτες σε συγκεκριμένα σημεία του σχολικού συγκροτήματος για τη χωριστή συλλογή αποβλήτων των ακόλουθων ρευμάτων, με σκοπό την ανακύκλωση για απόβλητα συσκευασιών, βιοαπόβλητα, και έντυπο χαρτί. Αρμόδιοι για την συλλογή των υλικών είναι οι Δήμοι.
Υπολογισμός ποσοτήτων για ανακύκλωση
Για την αναβάθμιση της χωριστής διαλογής υλικών και την ανακύκλωση από την 1η.6.2021, οι φορείς λειτουργίας των ΚΔΑΥ υποχρεούνται να υπολογίζουν την ποσότητα των αποβλήτων συσκευασιών και των λοιπών ανακτώμενων υλικών που συλλέγονται χωριστά, μετά τη διαλογή ανά Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ βαθμού, καθώς και τις αντίστοιχες προσμίξεις (υπόλειμμα), χρησιμοποιώντας ενιαία μέθοδο δειγματοληψίας (στο ρεύμα των εισερχομένων αποβλήτων) και ανάλυσης, η οποία θεσπίζεται με απόφαση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, που εκδίδεται το αργότερο έως την 1η.2.2021 και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.
Για την ενεργειακή αξιοποίηση
Επίσης, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος από την 1η.1.2022, η συνολική ποσότητα των προσμίξεων (υπόλειμμα) από τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών με δυνατότητα διαλογής άνω των τριάντα (30) τόνων ανά ημέρα, που με επεξεργασία δύναται να κατηγοριοποιηθεί ως προς τις βασικές παραμέτρους στις κλάσεις 1, 2 ή 3, όπως αυτές ορίζονται από το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 15359:2011 ή χωρίς περαιτέρω επεξεργασία, πρέπει να χρησιμοποιείται ως απορριμματογενές καύσιμο, το οποίο αξιοποιείται ενεργειακά στην ενεργοβόρα βιομηχανία ή σε Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι «η περαιτέρω επεξεργασία, όπου απαιτείται, δύναται να πραγματοποιηθεί είτε εντός των ΚΔΑΥ είτε σε αντίστοιχες νόμιμα αδειοδοτημένες για τον σκοπό της παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου εγκαταστάσεις».
Για την ενίσχυση της επαναχρησιμοποίησης
Για την ενίσχυση της επαναχρησιμοποίησης υλικών, προβλέπεται η δημιουργία των Κέντρων Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ), που μπορούν να χωροθετηθούν σε έναν ή περισσότερους χώρους των δήμων. Εκεί τοποθετούνται μεταχειρισμένα αντικείμενα κάθε είδους, όπως είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, παιχνίδια, έπιπλα, ποδήλατα, βιβλία και κλωστοϋφαντουργικά είδη. Να σημειωθεί ότι έως το 2023, οι δήμοι με πληθυσμό άνω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων, υποχρεούνται στην υλοποίηση και λειτουργία τουλάχιστον ενός ΚΔΕΥ.
Οι χρεώσεις
Μια διάταξη, η οποία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των δημάρχων, μαζί με αυτές για την χωροθέτηση των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης, είναι η επιβάρυνση των δήμων έναντι 35 ευρώ ανά τόνο για το υπόλειμμα από τα ΚΔΑΥ, που θα οδηγείται για ενεργειακή αξιοποίηση, Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «το κόστος διαχείρισης των προσμίξεων (υπόλειμμα) από τα ΚΔΑΥ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους επεξεργασίας τους προς παραγωγή απορριμματογενούς καυσίμου, όπου απαιτείται, καθώς και του κόστους διάθεσης, βαρύνει τους ΟΤΑ α’ βαθμού αναλογικά με τις προσμίξεις που τους αντιστοιχούν, σύμφωνα με την παρ. 3 και έως το ανώτερο ποσό των τριάντα πέντε ευρώ (35 €) ανά τόνο. Το απορριμματογενές καύσιμο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αξιοποιείται ενεργειακά».
Discussion about this post