Friday, May 8, 2026
Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
No Result
View All Result

Δημόσιο: Χωρίς πιστοποίηση τα σεμινάρια για τις ψηφιακές δεξιότητες

Κίνητρα σε προϊσταμένους και ενισχυμένη μοριοδότηση της επιμόρφωσης εξετάζει ο Μ. Βορίδης * Έρχεται δωρεάν πρόγραμμα για ακόμη 3.500 δημόσιους υπαλλήλους

June 14, 2022
ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗbyΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
in ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
0 0
0
Δημόσιο: Χωρίς πιστοποίηση τα σεμινάρια για τις ψηφιακές δεξιότητες
111
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Print Friendly, PDF & EmailPrint

Την ώρα που οι δημόσιοι υπάλληλοι περνούν την βάσανο της αξιολόγησης, τα νέα επιμορφωτικά σεμινάρια ψηφιακών δεξιοτήτων, που διενεργεί το υπουργείο Εσωτερικών μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής με χορηγία της Microsoft δεν δίνουν την αναγκαία πιστοποίηση. Όμως το ενδιαφέρον είναι μεγάλο από τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά η έλλειψη πιστοποίησης καθιστά την εκπαιδευτική διαδικασία ημιτελή. Πρόκειται για ένα πρόβλημα, που παραδέχεται ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης παραπέμποντας την λύση στην κυβερνητική επιτροπή πιστοποιήσεων. Πάντως, η Microsoft από κοινού με τα υπουργεία ετοιμάζει δωρεάν πρόγραμμα επιμόρφωσης για ακόμη 3.500 δημόσιους υπαλλήλους εντός του 2023.

 «Πρέπει να κινητροδοτήσουμε την πιστοποίηση»

Χαρακτηρίζοντας ως «θετική εξέλιξη» το γεγονός ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι ανταποκρίνονται στα επιμορφωτικά σεμινάρια, που διενεργεί η Microsoft, με τον ίδιο ρυθμό που συμβαίνει και στον ιδιωτικό τομέα» ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, αναγνώρισε ότι «η μόνη υστέρηση» σχετίζεται με την πιστοποίηση από κάποιον φορέα. «Πρέπει να κινητροδοτήσουμε την πιστοποίηση», είπε ο Μ. Βορίδης παραπέμποντας την επιτροπή πιστοποιήσεων, στην οποία, όπως είπε, «ανοίγει τώρα η συζήτηση για την πιστοποίηση των δεξιοτήτων και μέρος αυτών είναι και οι ψηφιακές».

«Πρέπει να επενδύσουμε στο δυναμικό του Δημοσίου», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυρ. Πιερρακάκης αναφερόμενος στην στόχευση για διαρκή εμπλουτισμό των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να μπορούν να ανταποκρίνονται στην διαμόρφωση και υποστήριξη της πλειάδας των ψηφιακών εφαρμογών που έχουν μπει πλέον στην καθημερινότητα του Δημοσίου και των πολιτών.

Αναφερόμενος στην ψηφιακή αναβάθμιση του Δημοσίου, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Κυρ. Πιερρακάκης είπε: «Το Δημόσιο πρέπει άμεσα να μεταβεί στο cloud». Εξήγησε ότι «η εκπαίδευση αφορά τις νέες ψηφιακές υποδομές του Δημοσίου, όπως και θέματα κυβερνοασφάλειας». «Το fuelpass είναι μια από τις νέες πλατφόρμες, που έχουν σχεδιαστεί πάνω στο cloud και άρα θέλουμε οι υπάλληλοι να είναι οριζόντια εκπαιδευμένοι στο cloud», διευκρίνισε ο Κυρ. Πιερρακάκης.

Η «ψηφιακή» πρόκληση για τον συγχρονισμό Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Όμως, πέρα από τις δεσμεύσεις για επιμόρφωση περισσότερων δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν ειδικότητα στην πληροφορική, ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης έθιξε το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου ως την «πρόκληση της εποχής».

«Ο ψηφιακές τεχνολογίες τρέχουν πολύ γρήγορα και ο ιδιωτικός τομέας αφομοιώνει τις  αλλαγές πολύ γρήγορα και γίνεται πιο παραγωγικός, πιο ανταγωνιστικός. Από την άλλη πλευρά, οι δημόσιες διοικήσεις σωστά διατηρούν τον ρυθμιστικό τους ρόλο», υπογράμμισε ο Μ. Βορίδης. «Όμως εάν τρέχει μπροστά ο ιδιωτικός τομέας και αυξάνει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά του και με δεδομένο ότι αξιοποιεί τις ψηφιακές τεχνολογίες, έχει αυξημένες δυνατότητες, οι οποίες εν τέλει αφορούν την ίδια την κοινωνία με την μεγέθυνση της οικονομίας, τις αυξημένες θέσεις εργασίας. Οι δημόσιες διοικήσεις διατηρούν τον ρυθμιστικό τους ρόλο, αλλά πρέπει να μπορέσουν να συγχρονιστούν με τις απαιτήσεις του ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε.

Με αυτό το πνεύμα, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Εάν αυτός ο συγχρονισμός αποτύχει, θα έχουμε από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα μιας βραδυπορίας, που στρεφόμενη προς τον Δημόσιο τομέα μεταφράζεται στο ‘καθυστερείτε’ και μας ‘καθυστερείτε’, ‘δεν μας επιτρέπετε να πορευτούμε με τους ρυθμούς που θέλουμε’. Αυτό θα δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα». «Αυτό μπορεί να είναι η πολιτική ένταση του μέλλοντος, καθώς ο ιδιωτικός τομέας θα θέλει να επιταχύνει και ο δημόσιος τομέας θα θέλει να ρυθμίζει. Για να μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα, πρέπει να ενισχύσουμε ψηφιακά τις Δημόσιες Διοικήσεις», σημείωσε ο Μ. Βορίδης καταδεικνύοντας την σχέση του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, που πλέον αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της εντεινόμενης ανταγωνιστικότητας σε ψηφιακό περιβάλλον.

Η επιμόρφωση σε αριθμούς

Παρότι ο ρυθμός του υποστελεχωμένου Δημοσίου είναι φαινομενικά αργός, αυτό δεν σημαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι «αργοί». Αυτό αποτυπώνεται και στην προσέλευση δημοσίων υπαλλήλων, που παρακολούθησαν τα τελευταία τρία χρόνια τα εκπαιδευτικά σεμινάρια της Microsoft. Αυτοί αντιστοιχούν σε 3.500 υπαλλήλους του Δημοσίου με ειδικότητα στην πληροφορική εκ των οποίων το 90% προσήλθε για να εκπαιδευτεί –ποσοστό που αντιστοιχεί στον ιδιωτικό τομέα- και το 77% πέτυχε να λάβει πιστοποίηση. «Έτσι, η Microsoft στην Ελλάδα είναι 2η παγκοσμίως σε ποσοστό εκπαιδεύσεων δημοσίων υπαλλήλων και 2η στην Ευρώπη σε ποσοστό πιστοποιήσεων βασικού επιπέδου δεξιοτήτων», επισήμανε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft στην χώρα μας.

Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα επιμόρφωσης ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 ως πιλοτικό για 500 δημοσίους υπαλλήλους με ειδίκευση στην πληροφορική και επεκτάθηκε σε ακόμη 3.000 δημοσίους υπαλλήλους της ίδιας ειδικότητας. Οι 3.500 δημόσιοι υπάλληλοι παρακολούθησαν 18 προγράμματα επιμόρφωσης. Κομβικής σημασίας είναι ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης στην διαμόρφωση των επιμορφωτικών προγραμμάτων.

Λιγότεροι οι προϊστάμενοι λόγω φόρτου εργασίας

Από τους 3.500 εκπαιδευόμενους, το 70% έχει παρακολουθήσει βασικά εκπαιδευτικά προγράμματα και το 30% εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης, από τους 3.500 εκπαιδευόμενους το 73% είναι άνδρες και το 27% είναι γυναίκες. Το 49% των εκπαιδευόμενων έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, ενώ το 8% έχει διδακτορικούς τίτλους σπουδών. Όμως, αγκάθι παραμένει το γεγονός ότι οι έχοντες θέση ευθύνης δεν προσέρχονται στα επιμορφωτικά σεμινάρια. Το ποσοστό τους αντιστοιχεί στο 27%, ενώ το 73% αντιστοιχεί σε απλούς υπαλλήλους. «Σκεφτόμαστε την πιστοποίηση γιατί οι προϊστάμενοι δεν προστρέχουν μαζικά στα προγράμματα επιμόρφωσης, λόγω φόρτου εργασίας», υπογράμμισε ο Μ. Βορίδης.

«Στόχος μας είναι να αυξήσουμε κατά 50% των αριθμό των εκπαιδευόμενων για το 2023 επεκτείνοντας το πρόγραμμα σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης, αφού πρώτα το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης αξιολογήσει τις ψηφιακές δεξιότητες», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, εκτιμώντας ότι το πρόγραμμα επιμόρφωσης μπορεί να επεκταθεί και άλλες ειδικότητες του Δημοσίου και των ΟΤΑ.

 

Tags: MicrosoftαξιολόγησηΔημόσιοΔημόσιοι υπάλληλοιιδιωτικός τομέαςΚυριάκος ΠιερρακάκηςΜάκης ΒορίδηςΤαμείο Ανακάμψηςψηφιακές δεξιότητες

Discussion about this post

Τελευταία Άρθρα

Αναστάτωση στην Αττική με τα σχέδια μονάδων καύσης απορριμμάτων – Πίστωση χρόνου ζητά ο Ν. Χαρδαλιάς

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
October 8, 2025
0
228

«Η μπουγάδα μας μυρίζει σκουπίδι. Ζούμε μέσα στα σκουπίδια. Οι νεοπλασίες, ο καρκίνος και...

Σε εκλογές με άδεια ταμεία οδεύουν οι δήμαρχοι το 2023

Σε χαμηλές πτήσεις θα κινηθούν τα οικονομικά των ΟΤΑ για το 2026

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
October 8, 2025
0
95

Σε χαμηλές πτήσεις θα κινηθούν τα οικονομικά των ΟΤΑ και για το 2026 με...

Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
June 2, 2025
0
280

Η Πυροσβεστική διενεργεί γενικούς ελέγχους για τα ακαθάριστα οικόπεδα και επιβάλλει πρόστιμα. Ταυτόχρονα, οι...

Δημοφιλή

  • Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

    Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Λίγα πράγματα που δεν γνωρίζετε για εμένα

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Τι είναι η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής/περιφερειακής αρχής;

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός για την λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων;

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Related Posts

Ξεκινά ο προγραμματισμός προσλήψεων για το 2025 – Τι αναφέρει η εγκύκλιος;
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ

Ξεκινά ο προγραμματισμός προσλήψεων για το 2025 – Τι αναφέρει η εγκύκλιος;

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
March 1, 2025
33
Αποκλείει την μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών ο Μ. Βορίδης
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ

Αλλαγές στις μετατάξεις των υπαλλήλων που υπηρετούν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
February 20, 2025
71
Πως θα λειτουργήσουν Δημόσιο και ΟΤΑ στο δεύτερο κύμα του κορωνοΐου
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ

Επιταχύνονται οι διορισμοί στο Δημόσιο με σύντμηση προθεσμιών * Έρχεται μπόνους για τους δημοσίους υπαλλήλους

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
September 4, 2024
49

Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Δημοσιογράφος, Μέλος της ΕΣHΕΑ
info@ilektraV.gr

Αυτοδιοίκηση

ΟΤΑ & Πολιτική
Οικονομικά των ΟΤΑ
ΟΤΑ & Κοινωνική Πολιτική
Εργαζόμενοι ΟΤΑ & Δημόσιοι Υπάλληλοι

Νομικά & Θεσμικά

Εκλογικά

Κόσμος

Ιστορίες Κοινωνίας

Περιβάλλον

Πόλεις & Περιβάλλον
Διαχείριση Απορριμάτων

Newsletter

Κάντε Subscribe για να λαμβάνετε τα νέα μου άρθρα μέσω email:

  • Ημερολογιακό Αρχείο
  • Αρχείο Πηγών
  • Privacy Policy
  • Όροι Χρήσης

© 2020 Ilektra Viskadouraki - Supported by MF

No Result
View All Result
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ

© 2020 Ilektra Viskadouraki - All Rights Reserved - Supported by MF.

Welcome Back!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
OR

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Manage Cookie Consent
Πληροφορίες Προστασίας Ιδιωτικότητας

Στο ilektraV.gr χρησιμοποιούμε cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, με σκοπό την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και την μέτρηση στατιστικών αναγνωσιμότητας περιεχομένου.

Μπορείτε να συναινέσετε στην επεξεργασία ή/ και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να μην συναινέσετε. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην σελίδα πολιτικής προσωπικών δεδομένων.
Λειτουργικά Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
  • Manage options
  • Manage services
  • Manage {vendor_count} vendors
  • Read more about these purposes
Λεπτομερείες επιλογές
  • {title}
  • {title}
  • {title}