Υπερβάλλει εαυτόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργώντας πλήρως το δικαίωμα στην απεργία σε Δημόσιο και ΟΤΑ. Πρόκειται για πλήρη ανατροπή του θεσμικού πλαισίου, όπως αυτό προσδιοριζόταν στο νόμο 1264/1982 και πλέον το Δημόσιο θα μπορεί να προσφεύγει στο Μονομελές πρωτοδικείο και να κηρύσσει όλες τις απεργίες των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων ως παράνομες και καταχρηστικές!
Η διάταξη, που εγκρίθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, αλλάζει πλήρως τα δεδομένα των απεργιών. Έρχεται, μάλιστα, λίγες μέρες μετά την μεγάλη νίκη των τριών Πανελλήνιων Ομοσπονδιών του Δημοσίου και των ΟΤΑ που κάλυπταν την απεργία – αποχή των μηχανικών στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων. Παραθέτουμε συνοπτικά το ιστορικό που οδήγησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να θεσμοθετήσει μια διάταξη που υπερσκελίζει την δικαστική εξουσία!
Στα τέλη Ιανουαρίου 2023, λοιπόν, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης είχε προσφύγει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών καταθέτοντας αγωγή με την αξίωση των 100.000 ευρώ, προκειμένου η απεργία – αποχή των μηχανικών στους Δήμους να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική δια παντός, δηλαδή να μην μπορούν οι τρεις Πανελλήνιες Ομοσπονδίες (ΠΟΕ – ΟΤΑ, ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ και ΠΟΜΗΤΕΔΥ) να επαναπροκηρύξουν απεργία – αποχή με το αίτημα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών Δόμησης.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή του υπουργού Εσωτερικών, Μ. Βορίδη. Όμως, ο ίδιος άσκησε έφεση με την ίδια ακριβώς αξίωση. Το μονομελές Εφετείο Αθηνών απέρριψε εκ νέου την αγωγή του υπουργού Εσωτερικών και ταυτόχρονα απέρριψε το αίτημά μου να κηρυχθεί δια παντός η απεργία των μηχανικών στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων ως παράνομη και καταχρηστική!
Το σκεπτικό της απόφασης του μονομελούς Εφετείου Αθηνών έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αναφέρει ότι: «Ο ενάγων (δηλ. το υπουργείο Εσωτερικών) δεν είναι εργοδότης των εργαζομένων – μελών των πρωτοβάθμιων οργανώσεων – μελών των εναγόμενων Πανελλήνιων Ομοσπονδιών (ΠΟΕ – ΟΤΑ, ΠΟ – ΕΜΔΥΔΑΣ και ΠΟΜΗΤΕΔΥ) στις Υπηρεσίες Δόμησης» και άρα «δεν έχει έννομο συμφέρον» αναφορικά «με τις ένδικες εξαγγελθείσες απεργίες και την στάση εργασίας, όπως και με παροχή δυνατότητας για εξαγγελία στάσης εργασίας, των υπηρεσιών που λειτουργούν στον εκάστοτε Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), καθότι εργοδότης είναι ο τελευταίος». Δηλαδή, η απόφαση του Εφετείου ξεκαθαρίζει ότι εργοδότης των μηχανικών των ΥΔΟΜ, για τους οποίους οι τρεις Πανελλήνιες Ομοσπονδίες έχουν εξαγγείλει απεργία – αποχή δεν είναι το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά ο εκάστοτε ΟΤΑ.
Η απόφαση του μονομελούς Εφετείου Αθηνών δεν άφηνε κανένα περιθώριο στον υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη να ασκήσει νέα έφεση σε επίπεδο Αρείου Πάγου. Κατά συνέπεια, η απόφαση αυτή λογίζεται ως τελεσίδικη! Να σημειωθεί ότι στα χρονικά των απεργιών, για τις οποίες υπήρξε προσφυγή από την κρατική διοίκηση μόλις 4 στις 400 δικαίωναν τους δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους!
Όμως, αυτό φαίνεται πως δεν άρεσε στον υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη και με διάταξη που εισήγαγε στο τελευταίο νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία ορίζεται ότι: «Το Ελληνικό Δημόσιο νομιμοποιείται σε κάθε περίπτωση να προσφύγει ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου και διά του υπουργού που ασκεί την εποπτεία και όταν έχει εκχωρήσει τις σχετικές κρατικές αρμοδιότητες σε ΟΤΑ ή άλλα ΝΠΔΔ, ακόμη και με μεταφορά προς αυτούς το αντικείμενο των αρμόδιων υπαλλήλων». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο εκάστοτε υπουργός μπορεί να κηρύσσει δια της δικαστικής οδού τις απεργίες των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων ως παράνομες και καταχρηστικές και αυτό αφορά και τον άμεσο και έμμεσο Δημόσιο Τομέα!
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post