Καμουφλαρισμένο εκλογικό νομοσχέδιο φέρνει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης καθώς με το προκάλυμμα της θέσπισης συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού συλλογής υπογραφών από την Κοινωνία των Πολιτών και μεταφοράς αιτημάτων στη νομοθετική εξουσία, εισάγονται διατάξεις για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων και τον έλεγχο προεκλογικών δαπανών για τα κόμματα.
Έτσι, λοιπόν, προβλέπεται οι εγγραφές των Ελλήνων του εξωτερικού στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μπορούν να γίνουν ένα μήνα πριν την προκήρυξη των εκλογών και όχι τρεις ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Πρόκειται ουσιαστικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εγγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού. Το ίδιο συμβαίνει με τις μεταβολές, αναστολές ή διαγραφές αιτήσεων, οι οποίες θα καταχωρίζονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού μετά τη διενέργεια των εκλογών.
Στο νομοσχέδιο προστίθεται διάταξη, που αναφέρει ότι το εκλογικό υλικό αποστέλλεται στις διπλωματικές αρχές δέκα (10) ημέρες και όχι οκτώ πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Σημειωτέον ότι οι Έλληνες του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές ψηφίζουν για βουλευτές επικρατείας του κομματικού σχηματισμού της επιλογής τους και ρίχνουν το ψηφοδέλτιο χωρίς σταυρό στην κάλπη. Ενώ στις ευρωεκλογές, οι Έλληνες που μένουν στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. ψηφίζουν στα κτήρια των διπλωματικών αρχών με ακριβώς το ίδιο εκλογικό που υλικό, που θα είχαν στην διάθεσή τους εάν βρίσκονταν στην Ελλάδα.
Παράλληλα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών επαναδιατυπώνονται οι διατάξεις του ΠΔ 15/2022 για τις δαπάνες και τις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις της προεκλογικής περιόδου, με πιο σαφείς διατυπώσεις ως προς τα ακριβή ποσά των κυρώσεων που αφορούν κόμματα που δεν τηρούν τους κανονισμούς είτε αυτά λαμβάνουν, είτε δεν λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση. Κυρώσεις για παραβίαση των κανονισμών για τις χρηματοδοτήσεις την προεκλογική περίοδο ισχύουν και για τους υποψήφιους βουλευτές και ευρωβουλευτές.
Έτσι, προβλέπονται κυρώσεις για τα οικονομικά των κομμάτων από 15.000 έως 200.000 ευρώ. Για παράδειγμα σε περιπτώσεις κομμάτων που κατά την προεκλογική περίοδο παραβιάζουν τον κανονισμό περί προβολής πολιτικών μηνυμάτων και υπερβαίνουν το όριο προβλέπεται πρόστιμο 40% επί της τακτικής κομματικής επιχορήγησης και 150.000 ευρώ για κόμματα που δεν λαμβάνουν κομματική επιχορήγηση.
Στα πολιτικά κόμματα και στους συνασπισμούς κομμάτων που διακινούν έσοδα ή δαπάνες κατά παράβαση των διατάξεων, που ισχύουν την προεκλογική περίοδο, επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι 20% της τακτικής επιχορήγησης, ενώ για τα κόμματα ου δεν λαμβάνουν κομματική επιχορήγηση προβλέπεται πρόστιμο 50.000 ευρώ. Τα πρόστιμα μπορούν να φτάσουν στα 200.000 ευρώ σε περίπτωση που κάποιο κόμμα δεν θέλει να υπαχθεί σε έλεγχο των οικονομικών του.
Τέλος, για τη μη εμπρόθεσμη δημοσίευση του ετήσιου ισολογισμού, καθώς και της ειδικής έκθεσης εκλογικών εσόδων και δαπανών κόμματος ή συνασπισμού επιβάλλεται πρόστιμο από 1% έως 5% της τακτικής ή εκλογικής χρηματοδότησης. Για την ελλιπή ή αντικανονική τήρηση και ενημέρωση του βιβλίου εσόδων – δαπανών, του ισολογισμού ή της ειδικής έκθεσης εκλογικών εσόδων και δαπανών επιβάλλεται πρόστιμο έως 10% της επιχορήγησης.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post