Επισπεύδονται οι διαδικασίες υποχρεωτικής κατεδάφισης σε περιπτώσεις φυσικής καταστροφής. Έτσι, λοιπόν, ακόμη και σε λιγότερο από τρεις ημέρες είναι η υποχρεωμένη η Υπηρεσία Δόμησης του κάθε Δήμου να γκρεμίζει τα ετοιμόρροπα κτίσματα. Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας με τον γενικό τίτλο «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή». Οι σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου ήταν αντικείμενο συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με τους δημάρχους να εκφράζουν την ανησυχία τους για τις εσπευσμένες διαδικασίας κατεδάφισης. Οι δήμαρχοι κάνουν λόγο για «ασφυκτικής προθεσμία στην εκτέλεση της αρμοδιότητας», χωρίς, όπως λένε «να τους δίνεται η ευελιξία στην εκτέλεση αυτής της αρμοδιότητας, καθώς δεν διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό στις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ), ούτε τα χρήματα για να μισθώσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τα απαιτούμενα μηχανήματα».
Αυτοψία πριν το γκρέμισμα
Τι αναφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής; Στις σχετικές διατάξεις για τα ετοιμόρροπα κτίσματα εμπλέκονται ακόμη πιο ενεργά οι Δήμοι και οι ΥΔΟΜ τους και προβλέπεται ότι: «Εντός τριών ημερών από την πρόσκληση της ΥΔΟΜ ή της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.), διενεργείται, μετά από σχετική εντολή του Προέδρου της Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.), αυτοψία από τουλάχιστον τέσσερα (4) μέλη αυτής, ανάμεσα στα οποία μετέχει υποχρεωτικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής ή ο αναπληρωτής του και τουλάχιστον ένα (1) μέλος υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να εκτιμηθεί η ύπαρξη επικινδύνως ετοιμόρροπης κατασκευής». Επίσης, προβλέπεται ότι «η διενέργεια αυτοψίας με πρόσκληση για παρουσία των κυρίων, νομέων ή κατόχων του κτίσματος γνωστοποιείται με θυροκόλληση στο κτίσμα, ανάρτηση στο κατάστημα του οικείου Δήμου και δημοσίευση στον διαδικτυακό τόπο αυτού».
Η δε έκθεση της αυτοψίας συντάσσεται αυθημερόν, υπογράφεται από όλα τα πρόσωπα που διενήργησαν αυτή και γνωστοποιείται στα λοιπά μέλη της Ε.ΕΠ.ΕΤ. μαζί με το σχετικό φωτογραφικό υλικό και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο και στοιχείο. «Κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της, η Ε.ΕΠ.ΕΤ. συνεδριάζει εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από τη διενέργεια της αυτοψίας, προκειμένου να κρίνει αν συντρέχει περίπτωση επικινδύνως ετοιμόρροπου κτίσματος που επιβάλλει την κατεδάφιση αυτού», αναφέρεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής.
Έλεγχος έως 15 εργάσιμες ημέρες
Σε περίπτωση που ο αριθμός κτισμάτων, τα οποία πρέπει να εξεταστούν από μηχανικούς είναι ιδιαιτέρως μεγάλος «είναι δυνατή, κατ’ εξαίρεση και μετά από σχετική ενημέρωση, εκ μέρους του Προέδρου της Ε.ΕΠ.ΕΤ, της οικείας Υ.ΔΟΜ. ή της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ., η ολοκλήρωση της διαδικασίας της διενέργειας αυτοψίας και της συνεδρίασης της Ε.ΕΠ.ΕΤ. σε χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τις δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες από την πρόσκληση της Υ.ΔΟΜ. ή της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.», αναφέρεται στο νομοσχέδιο. Επί της ουσίας στην συγκεκριμένη διάταξη προστίθεται και η συνδρομή της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ., η οποία είναι αρμόδια σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών να ελέγχουν και να κατατάσσουν τα κτήρια με βάση την επικινδυνότητά τους.
Σε λιγότερο από τρεις ημερών
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η απόφαση της κατεδάφισης διαβιβάζεται αυθημερόν προς την οικεία Υ.ΔΟΜ. και προς τον οικείο Δήμο με γνωστοποίηση προς την αρμόδια Περιφέρεια. «Ο οικείος Δήμος, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της Ε.ΕΠ.ΕΤ., οφείλει να διενεργήσει την κατεδάφιση το αργότερο εντός τριών (3) ημερών, εκτός αν στην απόφαση ορίζεται βραχύτερος χρόνος λόγω εξαιρετικής επικινδυνότητας», αναφέρεται στο νομοσχέδιο.
Εμπλοκή της Περιφέρειας ή του ΤΑΙΠΕΔ
Στο έργο της κατεδάφισης καλείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις να συνδράμει η Περιφέρεια ή και η ειδική μονάδα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι: «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μεγάλου εύρους φυσικής καταστροφής ή μεγάλης επικινδυνότητας για τη δημόσια ασφάλεια, με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής δύναται να ανατίθεται το έργο της κατεδάφισης κτισμάτων στην Περιφέρεια ή στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, η οποία δύναται να συμπράττει με τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ».
Για τις κατεδαφίσεις κτισμάτων μετά από φυσική καταστροφή δεν απαιτείται η γνωμοδότηση κάποιας άλλης συναφούς αντικειμένου επιτροπής όπως του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, ούτε καν η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού περί της κατεδάφισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κατασκευών.
Με ασφυκτική προθεσμία
Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με τους δημάρχους να υπογραμμίζουν ότι «με τη συγκεκριμένη διάταξη μεταφέρεται η ευθύνη στους δήμους με μία μάλιστα ασφυκτική προθεσμία χωρίς καμία μέριμνα για τις αναγκαίες προϋποθέσεις εφαρμογής της διάταξης». «Με ποιους πόρους και με ποιο προσωπικό οι Δήμοι μπορούν να ασκήσουν μία αρμοδιότητα που θα πρέπει να ασκηθεί ακόμα και αυθημερόν;», διερωτώνταν οι δήμαρχοι. «Θα πρέπει να διασφαλίζεται η ευελιξία για την άμεση ανάθεση σε εξειδικευμένα συνεργεία κατεδάφισης, όπως επίσης πρέπει να εξασφαλίζονται οι οικονομικοί πόροι, το ανθρώπινο δυναμικό και η διοικητική ικανότητα για την επίβλεψη και ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων αυτών», τόνισαν οι δήμαρχοι.
(Δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα Political)
Discussion about this post