Μετά από πολλά χρόνια δρομολογείται η ανάδειξη της Ακαδημίας Πλάτωνος. Κι αυτό παρά τις καθυστερήσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Το ζήτημα συζητήθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, καθώς ο δήμος θα συμπράξει και οικονομικά κατά 50% στην υλοποίηση του έργου. Βέβαια, αγκάθι αποτελεί η επιλογή Μπακογιάννη να αποκρύψει από το δημοτικό συμβούλιο το πλήρες κείμενο του προσχεδίου της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Υπουργείου Πολιτισμού. Το κείμενο της προγραμματικής σύμβασης ύψους 3,5 εκατ. ευρώ θα περάσει από την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής, που θα συνεδριάσει αύριο, Πέμπτη.
Κατά τα φαινόμενα, λοιπόν, στην έκταση των 70 στρεμμάτων πρόκειται να αναβιώσει η ιστορία της Ακαδημίας Πλάτωνος που ιδρύθηκε το 387 π.Χ. στον χώρο που κατά τους αρχαίους Έλληνες θεωρείτο ιερός. Εκεί, κατά τον μύθο ο Θησέας είχε κρύψει την Ελένη και από σεβασμό για την μακρά παράδοση και την ταύτισή του με τους Διόσκουρους, οι Σπαρτιάτες δεν τον κατέστρεψαν όταν εισέβαλαν το 413 π.Χ. στην Αττική.
Η Ακαδημία Πλάτωνος είναι το πρώτο πανεπιστήμιο παγκοσμίως και συνδέεται με το Γυμνάσιο της Ακαδημίας και την Φιλοσοφική Σχολή του Πλάτωνα. Επί πολλά χρόνια ο χώρος ήταν παραμελημένος ενώ την περίοδο 2010 έως και σήμερα δεν έλειψαν τα σενάρια να χτιστεί παραπλεύρως του χώρου ένα πολυκατάστημα, θάβοντας, ουσιαστικά την μοναδική ιστορία της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Με ομόφωνη, πάντως, απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ύστερα από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και των επιστημόνων, ο χώρος θα αποκτήσει την υπόσταση που απαιτείται για να δώσει ξανά το φως του! Μετά την σχετική έγκριση, λοιπόν, πρόκειται να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, του υπουργείου Πολιτισμού,, της Περιφέρειας Αττικής και της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.». Η προγραμματική σύμβαση
θα έχει διάρκεια 4 ετών και θα περιλαμβάνει 6 υποέργα: α) αναβάθμιση των βασικών υποδομών του αρχαιολογικού χώρου και του άλσους, β) διαμόρφωση των χώρων στάσης, γ) εγκατάσταση εξωτερικού δικτύου πυρόσβεσης για την συνολική έκταση του αρχαιολογικού χώρου, δ) προμήθεια αστικού εξοπλισμού και ειδικών δομικών υλικών, ε) παρεμβάσεις στα μνημεία, στ) αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Το συνολικό κόστος της προγραμματικής σύμβασης θα ανέλθει στα 3,5 εκατ. ευρώ.
Στο θέμα τοποθετήθηκε η «Ανοιχτή Πόλη» κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητώντας διευκρινίσεις αναφορικά με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στην περιοχή, «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ανάδειξη του αρχαιολογικού άλσους θα διατηρήσει τον δημόσιο και κοινόχρηστο χαρακτήρα του» και «θα ενταχθεί στην καθημερινότητα της γειτονιάς και του κέντρου της πόλης». Παράλληλα, η «Ανοιχτή Πόλη» έθεσε εκ νέου ως προαπαιτούμενο για την ανέγερση του μουσείου της πόλης των Αθηνών την διενέργεια διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
Ακολούθως, η «Ανοιχτή Πόλη» έθεσε το ζήτημα της ολοκλήρωσης της απαλλοτρίωσης της έκτασης 7 στρεμμάτων που ανήκει στην εταιρεία REDS, προκειμένου να απελευθερωθεί χώρος για την ανάδειξη του αρχαιολογικού άλσους. Πρόκειται για μια εκκρεμότητα από το 2010 όταν αποφασίστηκε σε επίπεδο υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει η ανάδειξη του πολύπαθου αρχαιολογικού χώρου. Και ενώ υπάρχει απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Χώρου από το 2011, η απαλλοτρίωση δεν έχει ολοκληρωθεί καθότι δεν έχει καταβληθεί το ανάλογο τίμημα.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post