Οριστικά πλέον υπό τον στενό έλεγχο της Κομισιόν και των ελεγκτικών μηχανισμών της ΕΕ και της Ελληνικής Δημοκρατίας μπαίνει η υπόθεση με τα σπιτάκια ανακύκλωσης, καθώς προκύπτει ότι πρόκειται για σκάνδαλο στον χώρο της ανακύκλωσης, που περιλαμβάνει και κακοδαιχείριση των ευρωπαϊκών πόρων, που κατευθύνονταν για την βελτίωση των επιδόσεων ανακύκλωσης στην χώρα μας και σε πρώτη φάση ανέρχονται σε 92 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση που από τον Νοέμβριο του 2019 παρακολουθεί στενά και γράφει συστηματικά η «ΑΥΓΗ», όπως και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει συστηματικές παρεμβάσεις στη Βουλή, που τελικώς επιβεβαίωσαν ότι σκάνδαλο όντως υπήρχε!
Φρένο σε αυτό το σκάνδαλο έβαλε η επίτροπος της Κομισιόν, Ελίζα Φερέιρα και επισήμως μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη με απαντητικό έγγραφο της, που φέρει την ημερομηνία της 5ης Ιουνίου 2023. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης με προηγηθείσα ερώτηση ζητά από την Επίτροπο να μάθει ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στο πάγωμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τα σπιτάκια ανακύκλωσης και τι μέλλει γενέσθαι.
Σημειωτέον ότι τα «σπιτάκια ανακύκλωσης», που διανέμονται από το σύστημα ανακύκλωσης με την επωνυμία «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» στους Δήμους της χώρας συνιστούν υποχρέωση του συστήματος ανακύκλωσης να διανέμονται αδαπάνως στους ΟΤΑ Α βαθμού και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει πρόσθετη χρηματοδότηση της εταιρείας από κοινοτικούς πόρους, πράγμα που αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο ως προς τις ενισχύσεις. Πιο απλά: Τα συστήματα ανακύκλωσης δεν επιδοτούνται, ούτε επιχορηγούνται και άρα δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος – μέλος της Ε.Ε ή από την Ε.Ε. γιατί λαμβάνουν ήδη ως χρηματικό πόρο το τέλος ανακύκλωσης, που περιλαμβάνεται στο τέλος συσκευασίας, που το πληρώνει ο καταναλωτής αγοράζοντας ένα συσκευασμένο εμπόρευμα. Με την σειρά του το σύστημα ανακύκλωσης πρέπει να ανταποδίδει δωρεάν στον καταναλωτή υπηρεσίες ανακύκλωσης, όπως είναι οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης για την συλλογή των συσκευασιών, την επεξεργασία των υλικών συσκευασίας και εν τέλει την ανακύκλωση αυτών των υλικών.
Στο απαντητικό της έγγραφο η Επίτροπος, Ελίζα Φερέιρα ότι επισημαίνει ότι ο λόγος παρέμβασης της Κομισιόν είναι η «σχέση κόστους-οφέλους» για την χρήση των εν λόγω εγκαταστάσεων ανακύκλωσης (σπιτάκια ανακύκλωσης) και «την διαδικασία σύναψης συμβάσεων σε μια συγκεκριμένη κατηγορία εγκαταστάσεων ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων («σπιτάκια ανακύκλωσης»)». Είχε προηγηθεί αφ’ ενός επιστολή της Επιτρόπου προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη ότι η Κομισιόν αποσύρει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τα «σπιτάκια ανακύκλωσης». Ακολούθησε εξασέλιδη επιστολή του γενικού διευθυντή της Κομισιόν, Nicola De Michelis προς τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο που του ζητούσε αναλυτικές εξηγήσεις για την διαδικασία που ακολούθησε η ελληνική πλευρά στην αξιοποίηση κοινοτικής χρηματοδότησης, για την επιλογή του μοναδικού προμηθευτή για τα σπιτάκια ανακύκλωσης, αλλά και για την τιμολόγηση των εν λόγω εγκαταστάσεων, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για την τιμή τους, «καθώς σε τιμές αγοράς υπήρχαν αντίστοιχες εγκαταστάσεις πέντε ή δέκα φορές φθηνότερες».
Ως εκ τούτου, σε πρώτη φάση εξετάζεται η σύναψη συμβάσεων ύψους 92 εκατ. ευρώ εκ των οποίων «48 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτούνται στην Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταφορών και Περιβάλλοντος 2014-2020, ενώ παρόμοιες επενδύσεις επιλέχθηκαν και για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ στις Περιφέρειες Πελοποννήσου με προϋπολογισμό 22 εκατ. ευρώ και στην Κρήτη με προϋπολογισμό 22 εκατ. ευρώ», όπως επισημαίνει η Επίτροπος, Ελίζα Φερέιρα.
Η Επίτροπος, Ελίζα Φερέιρα εξηγεί στην απάντησή της προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη ότι μετά την σχετική αλληλογραφία της με τις ελληνικές αρχές, «αυτές δεσμεύτηκαν να μην προβούν στη δήλωση δαπανών σε σχέση με τα «σπιτάκια ανακύκλωσης». Η ίδια υπογραμμίζει ότι: «Σύμφωνα με τις διαδικασίες που διέπουν το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των ταμείων της πολιτικής συνοχής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να διενεργήσει τον έλεγχο η ελληνική αρχή ελέγχου, δηλαδή η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με «την στρατηγική σημασία, τη σχέση κόστους-οφέλους και τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων σε μια συγκεκριμένη κατηγορία εγκαταστάσεων ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων («σπιτάκια ανακύκλωσης»)».
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post