Wednesday, May 21, 2025
Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
No Result
View All Result

Άκυρος ο υπερκοστολογημένος διαγωνισμός Βούρου για τον οδοφωτισμό

August 27, 2022
ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗbyΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
in ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
0 0
0
Για «υπεξαίρεση» καταγγέλλουν οι δήμαρχοι τους ιδιώτες – παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας
890
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Print Friendly, PDF & EmailPrint

Κόλαφος από το Ελεγκτικό Συνέδριο στον δήμαρχο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, Γιάννη Βούρο για τον υπερκοστολογημένο διαγωνισμό, που επέμενε να διενεργηθεί για την προμήθεια φωτιστικών σωμάτων τύπου LED και την ανάθεση σε δίδυμο ιδιωτών της διαχείρισης του συστήματος σε τριπλάσια τιμή από την συμβατική. Το θέμα επανέρχεται στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου με αίτημα από την διοίκηση Βούρου για επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. Όμως, σύμπασα η αντιπολίτευση ζητά από τον Γ. Βούρο την άμεση σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου.

Στον ακυρωθέντα διαγωνισμό προβλεπόταν η αντικατάσταση 4.685 λαμπτήρων και 1.786 βραχιόνων στήριξης κυκλικής διατομής Φ60mm στην τιμή των 3,72 εκατ. ευρώ με όρο την ανάθεση του έργου σε δίδυμο ιδιωτών, που θα έχει την δυνατότητα να αναθέσει με την σειρά του το 30% του έργου σε υπεργολάβο. Σε περίπτωση κατακύρωσης του διαγωνισμού, η εννιαετούς διάρκειας σύμβαση προέβλεπε ότι για το έτος 2021 ο Δήμος θα ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει στον ιδιώτη 100.000 ευρώ και για τα επόμενα οκτώ (8) χρόνια το ποσόν των 453.036,53 ευρώ σε ετήσια βάση.

Οι λόγοι ακυρότητας

Μετά την ακυρωτική απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, Γιάννης Βούρος καθότι είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με αυτήν εισηγείται στην Οικονομική Επιτροπή την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με τροποποίηση των τεχνικών προδιαγραφών της αρχικής μελέτης και των όρων της διακήρυξης. Βασικός όρος του νέου διαγωνισμού είναι η εναρμόνιση της νέας διακήρυξης του διαγωνισμού στον όρο της οικονομικότητας, δηλαδή με όρους συμφέρουσας τιμής και κοστολόγησης του κύκλου ζωής των λαμπτήρων (αρ 86 και 87 του Ν. 4412/2016).

Παράλληλα, στην εισήγησή του ο Γ. Βούρος ζητά από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής να εγκρίνουν την μη άσκηση έφεσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, πράγμα που υποδηλώνει την παραδοχή του για την πλήρη ακυρότητα του διαγωνισμού, στον οποίον όμως επέμενε στρεφόμενος ακόμη και δικαστικά εναντίον των δημοτικών υπαλλήλων, που αρνούνταν να υπογράψουν την κατακύρωση του εξόφθαλμα υπερκοστολογημένου διαγωνισμού. Επίσης, στο αίτημα Βούρου για επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού γίνεται ρητή παραδοχή από την πλευρά του δημάρχου ότι η τοποθέτηση λαμπτήρων LED πρέπει να εναρμονίζεται με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αφορά στην επιβράβευση της υλοποίησης των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας.

Έλεγχος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σημειωτέον ότι η υπόθεση του υπερκοστολογημένου διαγωνισμού ηλεκτροφωτισμού είχε βρεθεί στο στόχαστρο ελέγχων της Επιτροπής Ανταγωνισμού όχι μόνον για τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, αλλά για πολλούς δήμους, γιατί είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο των φωτογραφικών προκηρύξεων διαγωνισμών και αυτοί να κατακυρώνονται σε συγκεκριμένο δίδυμο εταιρειών για την προμήθεια λαμπτήρων και την διαχείριση του δικτύου ηλεκτροδότησης. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών στην Βουλή για τη νομιμότητα των όρων και προϋποθέσεων της προκήρυξης του διαγωνισμού στον Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας ως προς την χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Τι καταγγέλλει η «Δύναμη Πολιτών»

Για «ηχηρό χαστούκι στη διοίκηση Βούρου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο με απόφασή του ακύρωσε τον διαγωνισμό για τον ηλεκτροφωτισμό», κάνει λόγο η δημοτική παράταξη «Δύναμη Πολιτών», που πρώτη έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και μαζί με την αντιπολίτευση ζητούσαν την απόσυρση της διακήρυξης του διαγωνισμού, καταγγέλλοντας τους φωτογραφικούς όρους.

Η «Δύναμη Πολιτών» καταγγέλλει ότι: «Η διοίκηση του κ. Βούρου αρνούμενη κάθε δημοκρατική συζήτηση ακολούθησε την «πεπατημένη» άλλων ανάλογων φωτογραφικών διαγωνισμών σε μια σειρά Δήμους, όπου ένα «δίδυμο» μελετητή (κατ’ ανάθεση) και εργολάβου καρπώνεται τα δημοτικά τέλη για μια εργασία, η οποία μπορεί να εκτελεστεί με πολύ λιγότερα χρήματα από τις δημοτικές υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολύ πριν βγει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού είχε ονομαστεί εντός του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο ο ανάδοχος, όσο και το ελάχιστο ποσοστό έκπτωσης που θα προσέφερε».

Μετά την ακυρωτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η «Δύναμη Πολιτών» καλεί την διοίκηση Βούρου να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να αναλάβει τις ευθύνες των όποιων παραλείψεων ή παράτυπων διαδικασιών επικαλείται το Ελεγκτικό Συνέδριο για την ακύρωση του διαγωνισμού. Η «Δύναμη Πολιτών» τονίζει ότι «ένας διαγωνισμός ύψους 3,75 εκατομμυρίων ευρώ, που υποθηκεύει το μέλλον του Δήμου για εννέα (9) χρόνια δεν μπορεί να αποφασισθεί από μια κλειστή διαδικασία 4-5 άμεσων συνεργατών του δημάρχου».

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”

Tags: Γιάννης ΒούροςΔήμος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας ΧαλκηδόναςΕλεγκτικό Συνέδριοοδοφωτισμός

Discussion about this post

Τελευταία Άρθρα

Σε τέλμα οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων – Ερωτήματα για το μέλλον τους

Σε τέλμα οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων – Ερωτήματα για το μέλλον τους

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
May 17, 2025
0
134

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την διαμόρφωση του νέου Κώδικα...

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό – Έρχεται το περιβαλλοντικό ισοδύναμο

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό – Έρχεται το περιβαλλοντικό ισοδύναμο

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
May 16, 2025
0
41

Αλλάζει ο τρόπος εφαρμογής του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) μετά την ψήφιση της τροπολογίας...

Κοπέρνικος: Μεσόγειος σε συναγερμό – Εκτεταμένη ξηρασία και φέτος στην Ευρώπη

Κοπέρνικος: Μεσόγειος σε συναγερμό – Εκτεταμένη ξηρασία και φέτος στην Ευρώπη

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
May 13, 2025
0
84

Πιο θερμό και πιο ξηρό θα είναι αυτό το καλοκαίρι με την Μεσόγειο θα...

Δημοφιλή

  • Στην τελική ευθεία μπαίνει ο Κώδικας της Αυτοδιοίκησης – Τι λένε οι αιρετοί;

    Στην τελική ευθεία μπαίνει ο Κώδικας της Αυτοδιοίκησης – Τι λένε οι αιρετοί;

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Τα είπαμε όλα για την Αυτοδιοίκηση στο ATTICA TV (video)

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Σε 8 λεπτά η αξιολόγηση του Δημόσιου και της Αυτοδιοίκησης – Τι περιλαμβάνει;

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Συνήγορος του Πολίτη για την επερχόμενη λειψυδρία

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Related Posts

Αναστέλλονται οι αγωγές του Δημοσίου για τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη
ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ

Αναστέλλονται οι αγωγές του Δημοσίου για τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
March 1, 2025
59
Ποιες αλλαγές έρχονται στον κανονισμό λειτουργίας των περιφερειακών συμβουλίων;
ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ

Ποιες αλλαγές έρχονται στον κανονισμό λειτουργίας των περιφερειακών συμβουλίων;

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
July 19, 2024
29
Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός για την λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων;
ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ

Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός για την λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων;

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
July 18, 2024
67

Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Δημοσιογράφος, Μέλος της ΕΣHΕΑ
info@ilektraV.gr

Αυτοδιοίκηση

ΟΤΑ & Πολιτική
Οικονομικά των ΟΤΑ
ΟΤΑ & Κοινωνική Πολιτική
Εργαζόμενοι ΟΤΑ & Δημόσιοι Υπάλληλοι

Νομικά & Θεσμικά

Εκλογικά

Κόσμος

Ιστορίες Κοινωνίας

Περιβάλλον

Πόλεις & Περιβάλλον
Διαχείριση Απορριμάτων

Newsletter

Κάντε Subscribe για να λαμβάνετε τα νέα μου άρθρα μέσω email:

  • Ημερολογιακό Αρχείο
  • Αρχείο Πηγών
  • Privacy Policy
  • Όροι Χρήσης

© 2020 Ilektra Viskadouraki - Supported by MF

No Result
View All Result
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ

© 2020 Ilektra Viskadouraki - All Rights Reserved - Supported by MF.

Welcome Back!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
OR

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Manage Cookie Consent
Πληροφορίες Προστασίας Ιδιωτικότητας

Στο ilektraV.gr χρησιμοποιούμε cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, με σκοπό την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και την μέτρηση στατιστικών αναγνωσιμότητας περιεχομένου.

Μπορείτε να συναινέσετε στην επεξεργασία ή/ και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να μην συναινέσετε. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην σελίδα πολιτικής προσωπικών δεδομένων.
Λειτουργικά Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Λεπτομερείες επιλογές
{title} {title} {title}